Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 17.05.2024 - 09:53:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Vaše oblíbená dokumentární podívaná na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 02.05.2024


Poznávejte svět s Prima ZOOM v 19. a 20. týdnu. Dokumentární skvosty pro vás: ukážeme vám Modré srdce planety: Mořské proudy; pozveme vás na Zvířecí hostinu; čeká nás Záchrana velkolepých staveb; co přiměje člověka, aby zradil vlastní stranu – odpoví seriál Patrioti a zrádci; odhalíme další Největší záhady historie II a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

9. 5., 23.00 hod. – Marker Wadden: Ostrovy pro přírodu

Říká se, že Bůh stvořil svět, ale Nizozemci stvořili Nizozemsko. Nebýt vynalézavých Holanďanů, kteří postavili hráze a poldry a změnili vodní hladinu na souši, polovinu Nizozemska by tvořilo moře. Po těžkém orkánu v roce 1953 byly vybudovány obrovské betonové megastavby, aby byla země ještě lépe chráněna před útoky mořských živlů. Ze znalostí, zkušeností a dovedností holandských stavitelů dnes čerpá celý svět. Pomáhají chránit pevninu před stoupající hladinou moří, ale i vyrvat z područí vln úplně novou půdu, jako např. slavné Palmové ostrovy v Dubaji. Jenže za slavná a velkolepá nizozemská vodní díla musela tamní příroda zaplatit vysokou daň. V hustě osídlené oblasti jenom kousek za Amsterodamem leží jezero Markermeer s rozlohou 700 km². Kdysi bývalo součástí obrovského ústí řeky spojeného se Severním mořem. Ale dlouhá hráz ho od něj odřízla a zdevastovala místní ekosystém. Podívejte se, jak nyní probíhá jeden z největších projektů obnovy přírody v západní Evropě s cílem obnovit přírodu v okolí jednoho z nejrozsáhlejších jezer.


10. 5., 21.00 hod. – Modré srdce planety: Mořské proudy (Tropy)

V hlubinách světových oceánů jsou ukryté velké řeky mořské vody, které nazýváme oceánské proudy. Jsou jako tepny a žíly naší planety Země. Jako podpůrný systém života, který už několik milionů let pomáhá regulovat klima, atmosféru a biologickou diverzitu. Ponořte se do Východoaustralského proudu ve společnosti migrujících keporkaků. V této fantastické třídílné přírodovědné sérii prozkoumáme úžasnou různorodost mořského ekosystému Austrálie a odhalíme, jak oceánské proudy vytvářejí život na naší planetě.


11. 5., 20.00 hod. – Zvířecí hostina

Co se děje, když hluboko v lese uhyne nějaké zvíře? Kdo se postará o úklid jeho pozůstatků? Smrt číhá všude. Jak je tedy možné, že se až po krk netopíme v mršinách? Sledujte mrazivý, ale neuvěřitelně zajímavý dokument Zvířecí hostina, který odhaluje skutečný život po smrti. Vědci si dali bizarní cíl: do nejmenších podrobností rozpitvat, co se stane s mršinami zvířat, která uhynula ve volné přírodě. Zjišťují, že smrt každého z nich přináší nový život milionům dalších organismů. Je počátkem komplikovaného koloběhu, na kterém závisí existence všech, dokonce i nás lidí. Že je to všechno nesmírně důležité, dávno dobře víme. Přesto se nám zatím podařilo odhalit jenom poměrně málo o tvorech, kteří si udělají z každé mršiny svůj nový domov. Nebo o organismech, které zásadně mění chemické složení mrtvého tělo. Nebo dokonce o rostlinách, které pilně recyklují cenné živiny obsažené v každé mrtvole. Sledujte snímek Zvířecí hostina a odhalte, jak vypadá skutečný život po smrti.


11. 5., 21.00 hod. – Šampioni přírody (Chytří a chytřejší)

Jsou chytrá, umí se dokonale maskovat nebo dokážou být neodolatelně svůdná – příroda je plná zvířat a rostlin, které mají neuvěřitelný talent. Přírodovědná dokumentární mini série Šampioni přírody odhaluje jejich chování, triky a vzhled, které inspirovaly některé z našich největších vynálezů. Podívejte se na divokou přírodu z celého světa z úplně nového úhlu pohledu.


12. 5., 21.00 hod. – Záchrana velkolepých staveb (Zámek Howard)

Velká Británie se může pochlubit jedněmi z nejkrásnějších staveb na světě, od pohádkových hradů s okázalými vodními příkopy až po venkovské domy a honosná sídla, jejichž historie je dlouhá stovky let. Její dědictví je však ohroženo. Mnohé z nejkrásnějších anglických budov jsou na pokraji zkázy. Pokud se rozpadnou, spolu s nimi zmizí i jejich krása a fascinující příběhy. Nový seriál Záchrana velkolepých staveb se zaměřuje na dvanáct výjimečných budov, kterým hrozí zkáza. Zkušený a nadšený restaurátor Nick Knowles získal exkluzivní přístup přímo do první linie právě probíhajících záchranných prací. Díky tomu může sledovat z bezprostřední blízkosti, jak vysoce kvalifikovaní mistrní řemeslníci navrací těmto národním architektonickým pokladům jejich bývalý lesk a slávu. Přitom nečekaně odhaluje hned několik dechberoucích tajemství. Buďte u toho, když se opravuje zámek Powderham, Královský Pavilon v Brightonu, stanice londýnského metra Boston Manor nebo hrad Eastnor.


14. 5., 20.00 hod. – Patrioti a zrádci (Sovětský generál ve službách USA)

Co přiměje člověka, aby zradil vlastní stranu? Aby přestal být loajální? Jsou to peníze? Ego? Idealismus? Mini série Patrioti a zrádci odhaluje komplikované příběhy lidí, kteří se dopustili špionáže proti vlastní zemi nebo firmě, které měli chránit. Každá epizoda seriálu Patrioti a zrádci přináší jiný příběh o zradě, analyzuje pečlivě utajované metody, které zrádci zneužívají, aby dosáhli svého. A prozrazuje, jakým způsobem je zpravodajské agentury dokážou přechytračit, chytit při činu a předvést před spravedlnost. Tvůrci tohoto výjimečného dokumentárního cyklu vypátrali a dopadli některé z nejrafinovanějších špionů v historii Spojených států amerických. Experti kontrarozvědky se zkušenostmi z FBI, CIA, amerického kongresu i zahraničních agentur zasvětí diváky do pravidel hry na kočku a myš, rozluští profily jednotlivých zrádců, prozradí, jakým způsobem byli dopadeni, ale i kolik skutečně napáchali škod.


14. 5., 21.00 hod. – Dračí císař a jeho říše (Zrození národa)

Život prvního císaře sjednocené Číny, Čchin Š’-chuang-tiho, ožívá přímo před očima díky vzrušujícím dramatickým scénám, špičkovým digitálním záběrům a pozoruhodným informacím z rozhovorů s předními světovými experty. Byl korunován už jako chlapec, nechal vystavět Velkou čínskou zeď a je mu připisováno, že položil základy dnešní moderní Číny. Ale ani tak není jasné, zda byl pouhým nekompetentním vládcem, krutým diktátorem a tyranem nebo opravdu velkým vůdcem. Dvoudílný historický film odhaluje, kým byl Čchin Š’-chuang-ti, jakým způsobem se dostal k moci a jaké činy vykonal, aby sjednotil Čínu a zapsal se do historie. Zároveň odhaluje, že byl také posedlý životem po smrti a nechal postavit obří mauzoleum ve městě Si-an, které se proslavilo po celém světě díky nálezu ikonické Terakotové armády.


15. 5., 22.00 hod. – Záchrana na zledovatělé silnici: Zmatek na dálnici (1. díl)

Seriál vypráví příběhy o nejnebezpečnějších záchranách, největším dopravním zatížení a trýznivých záchranných akcích na severských silnicích. Když se food trucky setkají s nebezpečnými zimními silnicemi daleko na severu, je to recept na katastrofu. Záchranáři na ledových silnicích jsou povoláni, aby uklidili nepořádek a zachránili důležitý náklad.


16. 5., 22.00 hod. a 22.30 hod. – Veterináři z Arktidy II (Lední medvědi, kam se podíváš; Obavy z vlčí rakoviny)

Vzrušující, adrenalinový seriál Veterináři z Arktidy se vrací s novou generací expertů na péči o zvířata. Odvážní muži a neohrožené ženy zasvětili životy náročné práce, během které křižují zasněženou a zamrzlou kanadskou divočinou a pomáhají i zachraňují ty, kteří to potřebují ze všech nejvíce. Lední medvěd Baffin naléhavě potřebuje chirurgický zákrok, divokého vlka trápí rakovinový nádor a rys Bizhiw má vážné problémy s ledvinami. Podaří se je zachránit?


16. 5., 23.00 hod. – Síla instinktů (Velká pětka: Gepardi ze Serengeti)

Seznamte se se třemi druhy zvířat z druhého konce světa, které ve snaze přežít spoléhají výhradně na svůj vrozený instinkt. Strhující mini série Síla instinktů je vhodná pro celou rodinu. Každá ze tří epizod vypráví vzrušující a neuvěřitelné příběhy nebojácného paviána, rychlého geparda z africké Serengeti a okouzlujících podmořských tvorů z hlubokých vod u japonského ostrova Noto, kde žijí obří chobotnice i hlubinné mořské ryby. Nenechte si ujít fascinující záběry ze života neuvěřitelných zvířat.


17. 5., 22.00 hod. – Největší záhady historie II (Expedice Bermudský trojúhelník)

Zapojte se do zkoumání teorií nejzáhadnějších nevyřešených případů na světě v americkém dokumentárním seriálu, jehož průvodcem je herec Laurence Fishburne, kterého proslavila filmová série Matrix. Ve čtyřech celovečerních dílech se podíváme na záhadu bermudského trojúhelníku, ztracené deníky Harryho Houdiniho, hledání Hitlerovy ponorky a smrt Bruce Leeho.


18. 5., 20.00 hod. – Lydia a obři: Divoký Pantanal

Pantanal – největší tropický mokřad na Zemi, je pro Lidii Möcklinghoffovou jako druhý domov v divoké přírodě. Behaviorální bioložka z německého Kolína se sem pravidelně vrací a pečlivě zkoumá život obřích mravenečníků v jejich přirozeném prostředí. Pravidelná střídání sucha a období dešťů vytvořilo z Pantanalu pestrou a bohatou krajinu řek, jezer, bažin, lužních lesů a pampy. Daleko od nejbližší metropole se místní kovbojové věnují chovu dobytka tradičními a šetrnými metodami. Lydia má základnu ve Fazenda Barranco Alto. Odtud vyrazíme na dobrodružnou výpravu, která je pro ni každodenním chlebem. Cestuje na koni nebo na kánoi a v oblastech daleko od civilizace systematicky rozmísťuje fotopasti. S jejich pomocí „loví“ poutavé záběry divokých zvířat. Přitom potkává velké vydry, jaguáry, pumy, makaky hyacintové a samozřejmě také mravenečníky. Někteří z nich jsou jako staří známí, se kterými se zná už dlouhá léta. Nenechte si ujít tento výjimečný dobrodružný film o krásách divokého Pantanalu.


18. 5., 23.00 hod. – Pařížské stoky: Skryté město

O pohnuté historii Paříže vypovídají také její stoky. Haussmannovo dědictví zůstává funkční a používá se dokonce i téměř 150 let od té doby, co vzniklo. Tato gigantická, složitá síť je spletitým bludištěm tunelů: tvoří ji 2600 kilometrů podzemních galerií, což je stejná vzdálenost jako mezi Paříží a Moskvou. Pařížské stoky jsou jako skryté město, které Pařížanům umožňuje odvádět odpadní vody, a zároveň je zásobují čistou pitnou vodou. Jak je možné, že kanalizační síť vybudovaná dávno v 19. století je i v dnešní době bezkonkurenčně moderní? Jak důmyslné systémy ukrývá, že umožňují přesouvat miliony metrů krychlových vod z jednoho místa na jiné, aniž by bylo zapotřebí použít k tomu nějakou energii. Jakou roli v tom hrají důmyslně vymyšlené nádrže a přepady? A jakým způsobem pařížské stoky zlepšují stav životního prostředí? Sledujte muže a ženy, kteří mají na starost skryté podzemní město. Odhalte tajuplný, polozapomenutý a často přehlížený temný svět, jenž je bizarním zrcadlem ulic nahoře nad zemí.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 1. 5. 2024





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.05.2024 • Je tu první letošní Grand Tour. Giro d’Italia na Eurosportu odstartuje už o víkendu
30.04.2024 • Vědecká dobrodružství a fantazie: Kouzelné objevy na televizních obrazovkách
28.04.2024 • Vrhněte se do víru poznání a zábavy s Prima ZOOM!
19.04.2024 • Odboj - premiérový dokument na Viasat History
19.04.2024 • Lutych – Bastogne – Lutych: Tadej Pogačar, nebo Mathieu van der Poel?
17.04.2024 • Přímý satelitní přenos Pucciniho opery Vlaštovka v rámci série MET: Live in HD v sobotu 20. dubna

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist