Osm ruských kanálů volně z družice TürkmenÄlem/MonacoSat
19.04.2016 zdroj: obob.tv/Satkurier
Mezinárodní informační agentura Rusko dnes (Россия сегодня) informovala, že v Turkmenistánu byla spuštěna bezplatná distribuce osmi ruských kanálů, které v jsou dané době dostupné v testovacím režimu v kabelových sítích v Ašchabadu. Klient musí zaplatit jen poplatek za přístup do sítě (cca tři dolary měsíčně).

Pro nás zajímavé je však volné (FTA) satelitní vysílání ruských kanálů z národního satelitu TürkmenÄlem/MonacoSat na orbitální pozici 52° východně. Operátor turkmenského satelitu dohodl s ruskými partnery podmínky zkušebního vysílání osmi ruských kanálů na území celé Republiky Turkmenistán. Paket je vysílán v západním svazku, který dobře pokrývá střední Evropu - pro příjem stačí parabola o průměru 80 cm.

Složení paketu plně souhlasí s nabídkou vysílanou na kmitočtu 12,226 GHz, vertikální polarizace, Symbol Rate: 30000 kSymb/s, FEC: 3/4; norma: DVB-S2/8PSK.

Jsou tu nekódované programy (FTA): Nauka 2.0, Istorija, 24 Dok, Techno24, Żivaja Planeta, Park Razvleczenij, Sarafan a Mama. Satelitní přijímač v paketu vyhledá i kanály Moja Planeta, Mult a Russkij Bestseller, avšak tyto jsou kódované v systému Irdeto.

Na základě zkušebního vysílání bude určen směr budoucí spolupráce v oblasti šíření ruských televizních kanálů v Turkmenistánu a sousedních středoasijských republikách. Jedním z předpokladů je spuštění paketu v ruském jazyce TeRus na výše uvedeném kmitočtu, který dne 1. 4. 2016 přestal vysílat na satelitu ABS-2 na orbitální pozici 75° východně.


S využitím zdrojů: obob.tv a RO, Satkurier.pl, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/16515/osm-ruskych-kanalu-volne-z-druzice-turkmenalem-monacosat/