DAB+ v Polsku: nový regionální prg. ve Varmijsko-mazurském vojvodství
16.09.2021 zdroj: Radiowoche
Dne 1. 9. 2021 zahájil v severovýchodním Polsku tamní veřejnoprávní regionální stanice Polskie Radio Olsztyn (Polské rádio Olštýn) vysílání druhého programu. Stanice Radio Warmii i Mazur (Radio WiM) se soustřeďuje na cca 1,4 miliónů obyvatel Varmijsko-mazurského vojvodství. Vysílá v regionálním multiplexu DAB+ na kanále 11B. Nový regionální program z města Olštýn se 170 tisíci obyvateli, se zaměřuje na tematiku regionální kultury, vzdělávání, přírody, historie a plánuje nabídnout platformu kulturním pracovníkům a hudebníkům z regionu. Nechybí ani příspěvky z archivu stanice Radio Olsztyn.


Vysílací den stanice Radio WiM každé ráno začíná hymnou regionu. Radio Olsztyn produkuje už subregionální sdílené vysílání pro region v okolí města Elbląg (Elbínek) a pořady pro ukrajinskou menšinu ve Varmijsko-mazurském vojvodství; také Rallye Polsko, každoročně konaná na Mazurách, doprovází příležitostný VKV program Radio Rajdowe (Radio Rally) na kmitočtu 99,6 MHz.

Ještě krátký pohled na jiný vývoj na polském rozhlasovém trhu v uplynulých měsících. V květnu 2021 se ze sítě Radio WAWA, která je aktivní v 17 městech, stala nová stanice Radio SuperNova. V současnosti zakonzervovaná rozhlasová značka WAWA slavila svoji premiéru již v roce 1992. Navazující program se spoléhá na směsici polských hitů z osmdesátých, devadesátých let minulého století a ze začátku tohoto století. Radio Wnet rozšířilo svoji VKV síť o Štětín na kmitočtu 98,9 MHz a Lodž na frekvenci 106,1 MHz. Program nyní vysílá na VKV v celkem šesti polských městech, dvě další budou ještě následovat.


S využitím zdroje: Tom Sprenger, Radiowoche.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/17969/dab-v-polsku-novy-regionalni-prg-ve-varmijsko-mazurskem-vojvodstvi/