DAB+ ve Švédsku: sedm programů získalo celoplošné licence
30.08.2023 zdroj: Radiowoche
Švédský mediální úřad MPRT udělil sedm nových celoplošných licencí DAB+ a jednu regionální vysílací licenci.
Společnost Mad Men Media získala licenci pro pět národních vysílacích pozic. Mediální skupina z Malmö plánuje šířit svoji nejdůležitější stanici Retro FM, která vysílá v jižním Švédsku na VKV, nadregionálně v DAB+. Program, který vzniká ve spolupráci se společností Bauer Media, se primárně zaměřuje na hity z osmdesátých let minulého století.


Skupina Mad Med Media také bude moci vysílat celoplošně v DAB+ své VKV programy z Malmö, Radio Topp 40 a Relax FM, a také stanici v arabském jazyce Radio Yalla, které mají vysílací časy na lokálních kmitočtech VKV ve městech Malmö a Kristianstad. Švédský specializovaný server „Radionytt“ informoval, že se stanicí Rock & Sport, která bude sdružovat rockovou hudbu a sportovní zpravodajství a analýzy, je také plánován nový formát. Pět programů zahájí vysílání v multiplexech Bauer Media.

DB Media získá národní licenci pro Dansbandkanalen Klassiker (Dansband = hudební žánr ve Švédsku), program, který vysílá švédské šlágry. Jedna licence se týká i stanice Skärgårdsradion, která dosud vysílala v DAB+ jen ve Stockholmu. Oba programy jsou plánovány pro multiplexy Viaplay. Společnost DB Media je nyní již zastoupena v DAB+ celoplošně s programem Dansbandkanalen a regionálně v jihošvédském regionu Schonen se stanicí Guldkanalen. V regionu Schonen mediální skupina může nyní zahájit vysílání DAB+ i svého programu s moderní country, Guldkanalen Country, v multiplexu Bauer Media.


S využitím zdroje: Tom Sprenger, Radiowoche.de, 25. 8. 2023, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/18605/dab-ve-svedsku-sedm-programu-ziskalo-celoplosne-licence/