VKV v Belgii: radiostanice z Valonska podporují ukončení vysílání
25.03.2024 zdroj: satNews
Ve Valonsku, belgickém regionu s francouzským jazykem, plánuje velká většina poskytovatelů rozhlasových stanic do konce desetiletí přejít z analogového pozemního VKV šíření na digitální rozhlas DAB+. Jak některé belgické internetové portály shodně uvedly, celý rozhlasový trh (s výjimkou sdružení CraXX šestnácti komunitních rozhlasových stanic) podporuje nepovinné a současné ukončení vysílání VKV do roku 2030 ve shodě s vlámskou a německy hovořící komunitou.


To by mohlo způsobit, že většina rozhlasových stanic ukončí VKV vysílání do konce desetiletí. Rozhlasové odvětví se shoduje i na tom, že bude zastávat společný postoj a že vyzve příští vládu, aby uskutečnila tzv. plán pro digitální změnu rádií. Plán zahrnuje podporu zavedení vysílání DAB+, aby výrazně zlepšilo pokrytí signálem, robustní ekonomická opatření doprovázející digitální změnu a změny právního rámce pro rozhlas, který přihlíží k digitální změně.

Podobné dohody v rámci rozhlasového odvětví existují ve Švýcarsku. Tady však byl termín ukončení VKV vysílání několikrát posunut.


S využitím zdroje: Satnews.de, 21. 3. 2024, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/bleskovky/18814/vkv-v-belgii-radiostanice-z-valonska-podporuji-ukonceni-vysilani/