Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 13:15:30   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Další pracovní skupina pro digitalizaci

  Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 10.09.2004


Ve čtvrtek 9.září se uskutečnila schůzka v sídle ČTÚ, na kterou předseda ČTÚ David Stádník přizval představitele celoplošných televizí a zástupce provozovatelů digitálních sítí. Předmětem jednání bylo informování o současném stavu technických příprav na digitální vysílání a další postup při správě a plánování kmitočtového spektra ve vztahu k probíhající Regionální radiokomunikační konferenci v Ženevě.

Hlavním smyslem bylo obeznámit účastníky s aktuálním stavem jednání mezinárodní koordinační konference o kmitočtech a plán dalšího postupu. ČTÚ je vázáno termínem do konce února 2005, do kterého musí být předány podklady pro mezinárodní koordinaci kmitočtů. Součástí podkladů již musí být i sestava výsledných 6ti digitálních multiplexů, které budou z části poskládány i ze současných frekvencí, využívaných pro analogový přenos. Součástí jednání konference jsou také tzv. plánovací cvičení mezi jednotlivými státy.

Podle dostupných výsledků z jednání vznikla dohoda o vzniku pracovní skupiny, která by společně projednávala a připravila základní postupy pro přípravu technických podkladů k přerozdělení kmitočtů. V rámci příprav na digitální vysílání bude nutné postupně ukončovat provoz v rámci kmitočtů vymezených pro současné analogové vysílání a z těchto kmitočtů pak mohou být sestaveny nové digitální sady. Jde tedy i o to , jak neomezit současné televizní vysílání a přitom technicky nebránit budoucímu rozvoji digitálního vysílání. První zasedání komise zástupců celoplošných televizí, operátorů a také přizvaných zástupců RRTV , by se mělo uskutečnit ještě během září.

V rámci jednání probíhala široká diskuze, když existuje stále velké množství nejasností. K nim patří i nejistota okolo postavení veřejnoprávní televize, když postupně vznikají další návrhy legislativních změn na počet programů a změnu definice celoplošného pokrytí. Podle zářijového jednání kulturního výboru PSP k návrhu Zákona o ČT by se legislativní definice celoplošnosti měla ze současných 70% nahradit 95% územního pokrytí. V takovém případě by zřejmě vznikla možnost sčítání pokrytí území signálem České televize, tedy součet analogového a digitálního pokrytí.

O svolání podobné pracovní skupiny, i když se širším záběrem, se před časem snažilo i Ministerstvo informatiky. Červnové plány na koordinační schůzku ke Koncepci digitalizace přerušila změna české vlády. I Ministerstvo se podle dostupných zpráv chystá svoji iniciativu nyní na podzim v nějaké podobě obnovit.

V každém případě se po letní pauze jednání opět rozbíhají a i v dalších týdnech bude dostatek příležitostí pro formální i neformální diskuze na téma digitalizace. Nejen na tradičním semináři v rámci brněnského veletrhu INVEX (11.10. Fórum elektronické komunikace – pořádá časopis Convergence), ale třeba již na Prix Bohemia Radio v Poděbradech 7.října - digitální rozhlasové vysílání (V.Mlynář, D.Stádník, J.Šenkýř, K.Březina, I.Langr, ad.) – program například zde.


Ing. Zdeněk Duspiva, 9.9.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.09.2004 • UPC zdvojnásobuje rychlost všech nabídek internetu chello. Ceny se nemění [ 3 ]
07.09.2004 • Problémy ve vysílání TV JOJ a MusicBox [ 10 ]
02.09.2004 • Ukončení vysílání kanálu SuperMax [ 45 ]
01.09.2004 • Hudební TV Óčko: Opět nejsledovanější kabelová televize [ 2 ]
29.08.2004 • Dráždivé společné televizní antény - 2.část [ 2 ]
28.08.2004 • Dráždivé společné televizní antény - 1.část [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist