Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 20:35:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Přenosný širokopásmový přijímač AOR AR-mini

  Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 01.02.2009



Japonská firma Authority on Radio (AOR) /1/ zaujímá čelní místo ve vývoji širokopásmových přijímačů a získala si dobré jméno i v profesionálním monitoringu. Nový AR-mini pokračuje v této tradici.


Přijímač AOR zahrnuje úplnou oblast kmitočtů od 100 kHz do 1299,995 MHz a druhy modulace: úzká FM, široká FM a AM. Možnosti příjmu se tak soustřeďují na FM, na sledování provozu přenosných stanic AM od pásma CB (11 m) výše a na rozhlasový signál v oblasti kmitočtů DV, SV, KV a VKV. Požadovaný kanálový rastr (ladicí krok) se dá zvolit od 5 do 100 kHz. Digitalizace terestrické televize (DVB-T) v Německu je nyní téměř úplná. Proto analogový televizní zvuk dnes nepatří k signálům, které se dají přijímat tímto skenerem s širokou FM. Výjimkou je nežádoucí lokální vyzařování ze špatně stíněných kabelových sítí. S modulací úzká FM a AM přijímač AR-mini pracuje jako trojitý superhet (první mezifrekvence 243,95 MHz, 2. MF 21,7 MHz, 3. MF 450 kHz) a s modulací široká FM jako dvojitý superhet /2/.

Jako příslušenství je standardně dodáváno: „gumová” šroubovicová anténa (délka 128 mm), tzv. pendrek, dva akumulátory NiMH Mignon (2500 mAh), vícenormový síťový díl/nabíječka (vstup: 100 až 240 V, 50 až 60 Hz; výstup: 6 V, 500 mA) s konektorovým adaptérem, přišroubovatelná příchytka (k opasku), nosný popruh (závěsný pás). Vedle anglického provozního manuálu „Operating manual” dovozce /3/ přikládá německý návod k obsluze.


Konstrukce a vybavení

Kromě názvu nic nenasvědčuje tomu, že tento přenosný skener v černé plastové skříňce je nejmenším zástupcem svého druhu z dílny AOR. To není kritika, neboť v posledních letech u některých přístrojů tohoto a jiných výrobců dochází k velkému tlaku na miniaturizaci. Částečně tím utrpí obsluha a poslech z vestavěného reproduktoru. U přijímače AR-mini tomu tak není: při rozměrech 60 mm x 108 mm x 25 mm (šířka x výška x hloubka, včetně vyčnívajících ovládacích prvků; hmotnost 210 g - s bateriemi a anténou) je na přední stěně dostatečné místo pro kontrastní a jasný displej LCD (42 mm x 19 mm; šířka x výška) s velkými číslicemi a pro vestavěný reproduktor (100 mW). Mezi těmito prvky je umístěno tlačítko zapnuto/vypnuto a pět tlačítek pro ovládání přístroje.

Na horní stěně nabídku doplňuje ovladač Dial (výběr stanice) s funkcemi ovládacích prvků na přední straně přístroje. Vedle něj je umístěna (s odnímatelnou krytkou) zdířka 3,5 mm pro připojení sluchátek, externích aktivních reproduktorů nebo pro připojení rekordéru (nahrávání demodulovaného přijímaného signálu). Tato nízkofrekvenční svorka je v monofonním provedení a tedy - nevyužijeme-li sluchátko tzv. špunt - téměř vždy vyžaduje redukci mono/stereo. Do zdířky SMA se dá připojit dodávaná „gumová” anténa nebo jiný světový přijímač. Signál s nižší frekvencí cca do 15 MHz (podle Manuálu jen do 5 MHz) je přijímán pomocí feritové antény, která je integrována v přístroji. Při příjmu vyšších kmitočtů pomocí externí antény je možné feritovou anténu odpojit. Jako anténu lze využít i přívodní kabel ke sluchátkům.

Na úzké stěně přístroje vpravo je konektor pro externí napájení (6V, 500 mA) nebo pro připojení dodávaného síťového dílu/nabíječky. Na zadní stěně přijímače lze umístit dvě baterie Mignon do držáku, který je přístupný po sejmutí snímatelného krytu se zajišťující západkou. Po připojení externího zdroje se vložené akumulátory NiMH nenabíjí automaticky, nýbrž k zahájení procesu nabíjení je nutná manuální aktivace v ovládacím menu; po 24 hodinách AR-mini automaticky ukončí nabíjecí proces. Toto řešení omezuje škodlivé přebíjení akumulátorů a zmenšuje nebezpečí při experimentech s primárními články. Na úzké stěně přístroje vlevo je přepínač funkcí a tlačítko Monitor pro manuální „otevření” šumové brány s využitím jiných ovládacích prvků.


Koncept obsluhy

Stisknutím tlačítka PWR po dobu alespoň 2 s je přístroj aktivován na poslední přijímané frekvenci. Pro nastavení úrovně hlasitosti a pro zapůsobení šumové brány je třeba jedenkrát popř. dvakrát stlačit ovladač Dial na horní stěně přístroje. Displej LCD ukazuje aktuální hodnotu, která se dá změnit pomocí „tlačítka se šipkou” nebo ovladače. Druh modulace si AR-mini vybírá v automatickém módu, aby byl vhodný pro přijímanou oblast kmitočtů. Pro manuální výběr druhu provozu slouží přepínač Mode, postupně přepíná mezi módy FM - úzká, FM - široká, AM a automatický.

Protože desítková klávesnice pro přímé zadávání parametrů chybí, k žádanému kmitočtu v módu VFO se dá dopracovat kombinací několika ovládacích prvků. Celý rozsah přijímaných kmitočtů AR-mini je rozdělen na dvanáct úseků, jejich změna se provádí nastavením „tlačítka se šipkou” do požadovaného směru. Přijímač je nyní naladěn na poslední přijímaný kmitočet včetně zvolené modulace. Při trvale stisknutém tlačítku funkcí lze měnit přijímanou frekvenci pomocí ovladače Dial v krocích 1 MHz (krok lze změnit na 10 kHz, 100 kHz, 10 MHz, 100 MHz). Pro jemné ladění slouží samotný ovladač Dial. V praxi lze tak plynule dojít k žádanému přijímanému kmitočtu.

Jestliže výrobce aktivoval přednastavené automatické ladění s určitým krokem, které není přizpůsobeno skutečnému kanálovému rastru, je třeba vstoupit do nastavovacího menu AR-mini. Tam se dá vstoupit stisknutím ovladače Dial, zatímco tlačítko funkcí Func zůstává stlačené. Příslušné dílčí menu pro volbu ladicího kroku využívá základní číslici „00”, to se dá dosáhnout prostřednictvím ovladače Dial. Při stisknutém tlačítku Func a pomocí ovladače Dial se dá zvolit žádaný kanálový rastr (5/6,25/8,33/9/10/12,5/15/2025/30/50/100 kHz) a potvrdit stisknutím ovladače. Dá se říci, že je to komplikované. V praxi se kanálový rastr mění jen zřídka a k jiným důležitým parametrům pro nastavování má uživatel přímý přístup, takže tuto okolnost - jinak přehledného ovládání - lze oželet. Tip: kanálový rastr pro 8,33 a 9 kHz si lze zvolit jen při příjmu příslušného pásma (letecký provoz VHF, střední vlny).


Ukládání kmitočtů do paměti

Stiskem tlačítka V/M lze vstoupit z režimu VFO do paměťového módu, kde je k dispozici 1000 paměťových míst pro kmitočty. Jsou rozděleny do bloků (bank), kde je 100 jednotlivých pamětí. Pro lepší přehled je tak možné soustředit kmitočty jednoho regionu nebo určité služby do společné skupiny. Každé uložené místo v paměti lze opatřit identifikací, která může obsahovat až šest znaků. V budoucnu lze na displeji zobrazit odkaz na využitý kmitočet. Uložené kmitočty lze uvolnit z paměťové banky jednotlivě nebo jako celou skupinu.

Manuální ukládání a udržování souboru až 1000 paměťových míst přímo v přijímači je pracné. Firma AOR proto nabízí jako příslušenství kabel PC pro rozhraní USB, aby bylo možné programovat přijímač AR-mini z počítače a zabezpečit datové soubory; příslušný software je k dispozici (download) na internetové stránce /4/.


Skenování

K hlavním funkcím tohoto širokopásmového přijímače patří skenování, aby bylo možné co nejrychleji najít aktivní kmitočty. AR-mini zde nabízí běžnou volbu: skenování pamětí. Hledají se aktivní uložené kmitočty a skenování se zastaví, když signál „otevře” šumovou bránu. Skenování se dá omezit na jednotlivé a na několik paměťových bank (skupin) a také na určitá paměťová místa. V posledním případě lze stisknutím tlačítka označit nežádoucí uložené kmitočty, takže při skenování budou ignorovány.

Další možností je skenování kmitočtů. Ve volně definované oblasti kmitočtů se hledá signál, kde se - podle potřeby -dá stanovit horní nebo dolní mezní kmitočet. Nežádoucí kmitočty např. s trvalou nosnou lze při skenováním vyloučit stisknutím tlačítka; k tomu účelu je k dispozici 100 vybraných pamětí. Pro často prohledávané oblasti má přijímač rezervováno 22 paměťových míst, kde jsou uloženy aktuální dvojice mezních kmitočtů. Takto definované oblasti u nového přijímače AOR lze libovolně společně sdružovat pro skenování kmitočtů, např. při rychlém zkoumání aktivit v pásmu 2m, 70 cm a 23 cm. To je pokrok vůči většině jiných přenosných skenerů, kde se při skenování předpokládá jen jedna oblast kmitočtů. Paměť 22 mezních kmitočtů je dána z výroby. Podle vlastních požadavků je však možné paměť snadno změnit.

Upozornění: při dodání přijímače jsou všechny oblasti vyhledávání aktivovány, takže pro smysluplný provoz není třeba aktivaci manuálně vyřazovat. Tzv. startovací frekvence a ladicí kroky nelze spolu volně kombinovat, např. při prohledávání pásma CB 11 m na pěti posledních kmitočtech s krokem 10 kHz. Musíme tedy přepnout na krok 5 kHz a tím nutně snížíme rychlost skenování na polovinu. S ohledem na poměry při hledání signálu existují tyto alternativy:

A) skenování AR-mini se zastaví na dobu otevřené šumové brány a pak dále probíhá se zpožděním 2 s,
B) přijímač se opět zastaví na kmitočtu i při uzavřeném umlčovacím obvodu Squelch,
C) skenování zůstane pro naprogramovanou dobu 1 až 12 s na aktivním kmitočtu a pak se spustí nezávisle na ještě probíhajících aktivitách přijímače.

V módu VFO přijímač - kromě právě přijímaného kmitočtu - také monitoruje předprogramovaný prioritní kanál. Na tento kanál automatika přepne každých 5 s a při probíhajících aktivitách přijímače na něj přednostně přepíná. V módu 2VFO Watch jsou naopak dva kanály rovnocenné: přijímač stále přepíná mezi předprogramovanými kmitočty a na jednom kmitočtu se zastaví, jakmile se tam otevře šumová brána Squelch. I přesto přijímač AR-mini u každé dvojice dále krátce přepne na jiný kanál, takže žádná aktivita není opomíjena.


Zkušenosti

A-mini je spolehlivý přenosný přijímač pro monitoring lokálního a regionálního kmitočtového spektra. Při této činnosti lze využít běžné skenovací funkce. Zajímavé v této třídě přístrojů je možné sdružování volně definovaných oblastí kmitočtů. S ohledem na testovaný parametr cca 460 kmitočtových kroků za minutu (7,7/s) AR-mini nepatří mezi přední širokopásmové přijímače. I paměťová automatika je doménou jiných přístrojů.

Pro kmitočty do 30 MHz je kvalita příjmu téměř každého konvenčního cestovního rádia lepší. Příjem na krátkých vlnách se však stěží zlepší např. připojením teleskopické antény. S ohledem na šířku pásma filtru AM cca 15 kHz lze pak přijímat i stanice ze sousedních kanálů. Při testu na dlouhých vlnách nebylo možné přijímat žádnou stanici a to ani v noci. Výsledek na středních vlnách byl výrazně lepší, avšak „síla” přijímače se jednoznačně projeví u kmitočtů nad 30 MHz a oblast vysokých kmitočtů je doplňkem - jako u téměř všech přijímačů tohoto druhu.

Vestavěný reproduktor je pro poslech mluveného slova optimální, ale je přijatelný i pro příležitostný rozhlasový příjem AM nebo VKV. Pro přijímače s mnoha funkcemi a několika ovládacími prvky je typické, že zpočátku musíme často nahlížet do návodu k obsluze. Nejdůležitějším parametrem je však bezprostřední přístup uživatele, který na to nepotřebuje „žádné špičaté prsty”.


Literatura:

/1/ Authority on Radio (AOR), Tokio: www.aorja.com
/2/ AOR AR-mini, informační list: FUNKAMATEUR 57 (2008), č. 11, s. 1199
/3/ bogerfunk rozhlasová zařízení s. s r. o. (Funkanlagen GmbH), Aulendorf; www.boger.de
/4/ software pro AR-mini: www.aorja.com/ar-mini


S využitím zdroje: Harald Kuhl - DE8JOI, cbjf@funkamateur.de, FUNKAMATEUR č. 1/2009, s. 24 a 25, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.12.2008 • Telefon pro dvě SIM karty s vestavěnou televizí
18.11.2008 • Multimediální projektor s digitální televizí
04.09.2008 • Největší LCD televizor světa jednou z mnoha obrazových perliček letošního DIGITEXu
03.09.2008 • Trh spotrebnej elektroniky ráta so slabším rastom
28.08.2008 • Intel a Yahoo! prinášajú internet do televízorov
29.07.2008 • Olympiáda predáva veľké televízory [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist