Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 07.05.2024 - 13:40:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Digitalizace a trh I.

  Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 17.03.2005


Světový objem tržeb na celém digitálním trhu by se měl do roku 2009 oproti dnešku zdvojnásobit. Uvádí to server Digital Media Europe s odkazem na výzkum společnosti Digital Tech Consulting. Zkoumaný trh kromě projektů a služeb spojených s digitálními nosiči a produkty (např.DVD) zahrnuje především digitální přenos a vysílání včetně souvisejících služeb. Rozvoj trhu je spojen zejména s novými možnostmi digitálního přenosu včetně mobilních sítí a placených služeb spojených s vysíláním.

Důvodem nárůstu tržeb by kromě technického pokroku měla být rostoucí penetrace digitálních sítí i důsledná ochrana práv nebo zabezpečené stahování programů (video on demand ad.). Postupně se začíná dařit komerčně zhodnotit nové technologie jako je systém HDTV nebo interaktivní služby, včetně využití perspektivy internetu i internetové televize.

Digitální vysílání prostřednictvím několika systémů přenosu se zatím postupně rozbíhá v mnoha zemích. Přesný vliv digitalizace a zejména digitálního terestrického vysílání na reklamní trh zatím není zcela přesně zanalyzovaný, a to ani v evropských zemích, ani v ČR. Jisté je, že digitalizace znamená vytvoření většího prostoru pro reklamu. Ta je však diverzifikována do dalších produktů a forem, které zatím nelze jednoduše a přesně poměřovat.

Také podle analýzy Parlamentního institutu (PI) vede roztříštěnost diváckého zájmu na více programů přirozeně k poklesu sledovanosti jednotlivých televizních kanálů, což má vliv na ekonomický přínos a finanční hodnotu reklamy. V celkovém evropském objemu se hovoří o 4% , které z celkového objemu zaujímá digitální terestrické vysílání a reklamní poměry zatím podle PI nějak zásadně neovlivňuje (Digitální vysílání celkově činí v Evropě okolo 21% ze všeho televizního vysílání).

Tyto dosud známé informace zatím nevyvolávají potřebu připravit se na nějaké zásadní systémové změny nebo například omezování reklamních limitů. V evropských zemích, kde je digitální vysílání v pokročilejším stádiu, se pozornost obrací především na obsah reklam, a na její negativní účinky - například ochrana dětí, ochrana menšin nebo třeba problematika vlivu reklamy na zdraví lidí apod.

Samostatnou kapitolou je omezení nebo úplný zákaz reklamy na tabákové výrobky a alkohol. Trvá také shoda na zákazu a postihu skryté reklamy, k čemuž v našich podmínkách dosud podle mého názoru, chybí dostatečná zkušenost s jejím monitoringem, objektivním rozpoznáváním a samozřejmě důsledným postihem. Dosud v této věci existuje poměrně málo praktických a využitelných soudních precedentů.

Digitalizace přináší díky nové technologii nové možnosti nejen programové, ale i reklamní. Nové aplikace, zčásti již využívané i v současném systému vysílání, dostanou v blízké budoucnosti mnohem větší prostor k rozvoji a širšímu uplatnění. Jde například i o virtuální „vkládanou“ reklamu, která je v ČR omezeně používaná již od roku 2002. Virtuální reklama je v některých zemích dokonce zakázána nebo radikálně omezena - například v Itálii, Francii nebo Portugalsku. Jinde, například v Německu, je regulována samostatnými specializovanými předpisy.

Dalším příkladem může být i split screen TV, tedy tzv. dělená obrazovka, která člení obrazové pole na několik dílčích proměnitelných sekcí. I tady dosud platí stejná pravidla jako pro běžnou reklamu, včetně požadavků na její zřetelné oddělení od programu. V některých zemích je reklama v podobném členění obrazu přímo omezena nebo zakázána (Nizozemsko, Portugalsko, Švédsko ad.).

Zatím je tedy zřejmé, že digitální vysílání z hlediska finančních objemů nepřinese v nejbližší době nějaké zásadní změny na českém reklamním trhu (ad například poslední prognóza ARBOmedia). S postupně se blížícím skutečným startem digitálního vysílání u nás se ukazuje, že otázka financování digitalizace může být otázkou klíčovou.

Podle mého názoru se zatím v této věci jen pomalu postupuje od vizí a ideálů k realitě a ke konkrétním obchodním řešením a projektům. V podstatě až v době těsně před startem digitálního vysílání se v našich podmínkách rozšiřuje diskuze například i o možnostech placené televize.


ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 17.3.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.03.2005 • Finská hokejová liga na GALAXII SPORT (play-off)
11.03.2005 • Analogová a digitální televize z Francie
10.03.2005 • Canal Plus France chystá vlastní kanál HDTV
09.03.2005 • Spolkový soudní dvůr v Německu omezil právo na satelitní anténu [ 8 ]
07.03.2005 • Provozovatelé Pay-TV s monopolem se brání receiverům s CI rozhraním [ 12 ]
21.02.2005 • DVB-T ve Francii: brzy 1 milión domácností?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  MOHSEN 

19.03.2005 15:21 • anonym
LAZER2003CI
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist