Skandál: ilegální software set-top-boxu přímo od výrobce
Autor: Stefan Hagedorn , e-mail: webmaster@transponder-news.de Přidané: 12.04.2005

Někteří výrobci set-top-boxů své přijímače již dodávají s ilegálním softwarem pro bezplatný příjem ORF 1. V době velké konkurence a přeplněných skladů někteří výrobci zřejmě podporují již ne zcela legální odbyt svých výrobků.


Zejména v jižním Německu jsou u mnoha prodejců k dispozici digitální satelitní set-top-boxy, které dekódují původně kódovaný televizní program ORF 1 přímo a bez jinak potřebné kartičky smart. Je to možné, protože ORF má své programy zakódované nejen v systému Cryptoworks a Nagravision, ale i v prolomeném systému Betacrypt 1 a tady se kód již velmi dlouho neměnil.

Prodejci si přitom většinou nejsou vědomi naprosto žádné viny. Koneckonců si mohou set-top-box s tímto softwarem již zcela hotový objednávat u určitého výrobce boxů. A prodejci se těší i na ještě vyšší marže, které u těchto set-top-boxů dosahují. Neboť set-top-box s dekódovaným příjmem programů ORF se bude v průměru lépe prodávat (o deset až dvacet EUR) než box s legálním software. Odbyt legálních set-top-boxů jiných značek je v takových obchodech téměř ochromen.

I když tyto set-top-boxy „přímo z výroby“ budou dodávány s pirátským softwarem, nebudou legální. Zvláště prodejci (jako poslednímu článku v prodejním řetězci) hrozí vysoké finanční a trestně-právní následky. Placená televizní stanice Premiere zde bude jistě brzy aktivní (napomenutí, zahájení soudního procesu).

I kupující tak velmi riskuje. Vystavuje se možnému právnímu postihu a pro takový neautorizovaný set-top-box už nebude moci získávat ze satelitu žádný aktualizovaný software. Jakmile se jednou vyskytne nějaká závada, set-top-box musí být poslán na výměnu software. To je riskantní postup …


Stefan Hagedorn, Digitalfernsehen.de, 11.4.2005, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1380/skandal-ilegalni-software-set-top-boxu-primo-od-vyrobce/