Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 08.05.2024 - 22:10:11   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Fokus ČT24: Barack Obama dva roky prezidentem USA

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 13.01.2011


20. ledna uplynou dva roky od prezidentské přísahy prvního afroamerického prezidenta USA Baracka Obamy. Důvěru amerických voličů si získal slibem, že během svého mandátu provede zásadní změny. Patří k nim například reforma zdravotnictví, která vyvolává v americké veřejnosti silné emoce. Obama slíbil i to, že zemi vyvede z finanční a hospodářské krize, provázené prudkým vzestupem nezaměstnanosti.


Dokumentární pořad Fokus ČT24, jehož „obamovské“ vydání má premiéru na ČT24 v sobotu 15. ledna od 20:05 věnuje pozornost i evropskému rozměru zahraniční politiky amerického prezidenta.

Evropa, kde byla Obamova popularita snad ještě větší než ve Spojených státech, sleduje kroky amerického prezidenta velmi pozorně. Jak vidí Baracka Obamu Evropané nyní po dvou letech? Uspěl se svou zahraniční politikou, nebo na rozdíl od svého předchůdce George Bushe mladšího věnuje Evropě mnohem méně pozornosti?

Na tyto otázky chce odpovědět speciální vydání dokumentárního pořadu Fokus ČT24. V pořadu vystoupí vlivné osobnosti podnikatelské nebo mediální scény, jako je šéfeditorka v Paříži sídlících novin The International Herald Tribune Alice Smaleová (globální edice New York Times). List, který reprezentuje, je považovaný za jeden z nejvlivnějších na světě. Ona sama je uznávaná novinářka, která pracovala pro agenturu AP v době pádu Železné opony v Československu a NDR. Dlouhá léta působila také v Moskvě. V pořadu Fokus ČT24 se pokusila zhodnotit Obamovu politiku ve vztahu k České republice.

Režisér Fokusu ČT24 Bohumil Vostal natáčel s kameramanem Martinem Boubínem také v Bruselu a Lisabonu. V belgické metropoli se setkal s americkým podnikatelem Robertem Badilou, který tam vede IT konzultační firmu a v devadesátých letech se angažoval v prezidentské kampani Billa Clintona. Americký podnikatel žijící nyní v Bruselu, sídle institucí Evropské unie, pozorně sleduje boj Baracka Obamy s ekonomickou krizí a zamýšlí se i nad tím, čím jeho osobně zklamal.

Fokus ČT24 se vydal i do portugalského Lisabonu, kde na podzim 2010 jednal Barack Obama se špičkami NATO a Evropské unie. Tam se jeho realizační tým setkal se známou a oceňovanou karikaturistkou a kreslířkou Cristinou Sampaiovou, která spolupracovala s prestižními světovými a evropskými listy. Její jméno je mimo jiné spojené s tak prestižními listy, jakými jsou americký The Wall Street Journal, portugalský Publico nebo rakouský Die Presse. I její obor však zasáhla hospodářská krize. Televizní diváci se tak mohou dozvědět, jaký pohled má žena, jež pracuje s nadsázkou a satirou, na Obamovu vládu a vztahy Evropy s USA.

Scénář a režie: Bohumil Vostal, dramaturg Tomáš Šponar, kamera Martin Boubín, střih Martin Hubáček, zvuk Martin Všetečka, produkce Magdaléna Štamfestová a Michael Preiss.

Reprízu pořadu Fokus ČT24 vysílá zpravodajský program 16. ledna ve 14:34 hodin. Www.ceskatelevize.cz/program


Ladislav Šticha, Tiskový mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.01.2011 • Poslední šance dostat se do Česko Slovenské SuperStar! Tento víkend v Praze!
14.01.2011 • ČT24 odvysílá přímý přenos z pohřbu Jiřího Dienstbiera
13.01.2011 • Tak dlouho tě miluji, premiéra filmu plného emocí a neprolitých slz
13.01.2011 • Dobrý štart Markízy pokračuje
13.01.2011 • Snídaně na cestách se vrací po dvou letech do Špindlerova Mlýna
13.01.2011 • Show Jana Krause – 14. 1. 2011

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist