Prezident dnes podepsal „protipirátský“ zákon, který začne platit od 1.6.2005
Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 12.05.2005

PRAHA 12. května (ČTK) - Zamezit pirátství a nelegálnímu přístupu v rozhlasovém a televizním vysílání i na internetu má nový zákon, který podepsal prezident Václav Klaus. ČTK to dnes oznámil ředitel prezidentova sekretariátu Ladislav Jakl.

Zákon začne platit od letošního 1. června

Cílem normy je zakázat dovoz a prodej takzvaných pirátských dekodérů, které mohou narušit práva autorů a služby v oblasti rozhlasového a televizního vysílání. Za porušení zákazu budou hrozit pokuty přes milion korun. O vyřizování přestupků a správních deliktů proti zákonu se bude starat Český telekomunikační úřad.

Přijetí zákona po Česku vyžaduje evropská směrnice z roku 1998. Evropská unie kvůli nepřevedení směrnice do českého právního řádu již s Českou republikou zahájila řízení, které přijetím zákona skončí. Směrnice se týká zákazu zařízení, která slouží k obcházení přístupových zabezpečení takzvaných chráněných služeb. Tyto služby jsou financovány buď prostřednictvím příjmů z reklamy a sponzorství, nebo přímo jejich uživateli.

Typickým příkladem je televizní satelitní nebo kabelové vysílání, jejichž provozovatelé nabízejí za poplatek například filmy krátce po premiéře v kinech. Legislativní opatření EU zakazuje výrobu, prodej, instalaci a propagaci zařízení, která umožňují nelegální přístup k placenému televiznímu vysílání, nelegální šíření videozáznamů a nelegální šíření publikací elektronickou cestou.

Zdroj: ČTK, Česká média, (fr), 12.5.2005


Přečtěte si dále k tomuto tématu:

- Sněmovna zpřesnila zákaz pirátského přístupu k vysílání televize

- Senát zpřesnil zákon, který má zamezit pirátství v TV vysílání

- Sněmovna dnes schválila "antipirátský" mediální zákon!

- Bude ANO pro EU znamenat NE pro neautorizovaný satelitní příjem?

- Odsouzeni obchodníci s pirátskými kartami

- Kabeloví piráti mohou dostat trest pět let vězení

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1441/prezident-dnes-podepsal-protipiratsky-zakon-ktery-zacne-platit-od-1-6-2005/