„Antipirátský“ zákon dnes nabyl účinnosti
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 01.06.2005
Dnešním dnem, 1.6.2005, nabývá v České republice účinnost tzv. „Antipirátský zákon, vydaný pod číslem 206/2005 Sb., o ochraně některých služeb v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a služeb informační společnosti. Ten ve svém znění postihuje osoby šířící návody, klíče, hardware, software, informace, atd., vedoucí k neautorizovanému příjmu placené televize, rozhlasu a služeb informačních společností.

Od uvedeného datumu se mu podřizuje i redakce Satcentrum, která se od podobných praktik distancuje a prosí i čtenáře, aby prostřednictvím webu satCentrum takové informace nešířili. Děkujeme za pochopení. Abyste zákon nemuseli vyhledávat v jiných zdrojích, připojujeme vám jej v příloze v závěru tohoto příspěvku:


Ze zákona č. 206/2005 Sb.vybíráme:

Nedovolené zařízení je jakékoliv zařízení nebo program navržené nebo převzaté za účelem umožnění přístupu k chráněné službě ve srozumitelné formě bez souhlasu poskytovatele chráněné služby. Je zakázáno přímo nebo nepřímo propagovat jakýmkoliv způsobem nedovolená zařízení.

Fyzická anebo Právnická osoba se dopustí přestupku tím, že přímo nebo nepřímo propaguje jakýmkoliv způsobem nedovolená zařízení. Pokuta je od 500 000 do 2 000 000 Kč.


Od dnešního dne už tedy nelze psát a diskutovat např. ani o nových receiverech a universálních modulech a kartách, které by za určitých podmínek umožnily obeznámenému uživateli přístup k „nalomeným“ systémům kódování a takové nelze ani prodávat, servisovat, nabízet na burze či se o nich zmiňovat v diskusi. Dosud se u nás postihoval pouze prodej a úprava karet a receiverů na domácí platformu UPC Direct, za zahraniční platformy, které se ale ani po našem vstupu nedají na našeho občana – příslušníka státu Evropské unie - abonovat (!) nebyl před přijetím tohoto zákona právní postih. Protože nyní už je trestné i podávání informací a umožnění (i nepřímého) přístupu k návodům k takovému příjmu, mizí i webové stránky s uploady, kam dříve mohli satelitní fanouškové zasílat své kódy a programy. Také z webu satCentrum byla před časem stažena stránka Upload, a byla nahrazena TV download, kde jsou týdenní a měsíční programové přehledy řady našich i zahraničních satelitních a kabelových televizí.

Zatímco v původním návrhu zákona byla postižitelná propagace a šíření informací fyzickými i právnickými osobami pouze v případě, že to bylo pro obchodní účely, podle nakonec schváleného tisku je i informace – přímá či nepřímá propagace - postižitelná, a to vždy (tedy i pro soukromé účely). Našim zákonodárcům se tak podařilo přijmout ještě přísnější zákon, jak jej po nás původně Evropská unie požadovala. Od nelegálního, neautorizovaného příjmu se distancujeme, ale bohužel na druhou stranu se obáváme, že by se tento zákon mohl v nejhorším případě aplikovat i jako prostředek k (třeba účelově vymyšlenému) obvinění „nepohodlných“ firem, lidí či médií. Jeho znění totiž vyhovuje „české“ povaze závistivce a udavače, a tak ani nedomýšlíme, co by si někteří jedinci třeba nevymysleli ve snaze uškodit. A i když se po čase neprávem nařčený očistí, může to přinést řadu nepříjemností. Doufejme ale, že k tak chmurným vizím nedojde...


Příloha:

Zákon č. 206/2005 Sb., ze dne 3. května 2005 o ochraně některých služeb v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a služeb informační společnosti

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:


§ 1

Předmět úpravy

Tento zákon upravuje v souladu s právem Evropských společenství1) ochranu některých služeb v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a služeb informační společnosti.


§ 2

Pro účely tohoto zákona se rozumí:

a) chráněnou službou kterákoliv z následujících služeb poskytovaná za úplatu a na základě podmíněného přístupu:

- rozhlasové a televizní vysílání2),

- služba informační společnosti3)

nebo poskytování podmíněného přístupu k výše uvedeným službám, pokud je poskytován jako samostatná služba,


b) podmíněným přístupem jakékoliv technické opatření nebo ujednání, případně technické opatření a ujednání, zajišťující přístup k chráněné službě ve srozumitelné formě, podmíněný předplatným nebo jinou formou předchozího individuálního oprávnění,


c) zařízením podmíněného přístupu jakékoliv zařízení nebo program navržené nebo převzaté za účelem umožnění přístupu k chráněné službě ve srozumitelné formě,


d) přiřazenou službou instalace, údržba nebo výměna zařízení podmíněného přístupu, jakož i poskytování obchodních sdělení3) ve vztahu k přiřazeným službám nebo k chráněným službám,


e) nedovoleným zařízením jakékoliv zařízení nebo program navržené nebo převzaté za účelem umožnění přístupu k chráněné službě ve srozumitelné formě bez souhlasu poskytovatele chráněné služby.


§ 3

(1) Je zakázáno

a) pro obchodní účely vyrábět, dovážet, šířit, prodávat, pronajímat nebo přechovávat nedovolená zařízení,

b) pro obchodní účely provádět instalaci, údržbu nebo náhradu nedovolených zařízení,

c) přímo nebo nepřímo propagovat jakýmkoliv způsobem nedovolená zařízení.


(2) Aniž by byla dotčena ustanovení § 3 odst. 1, nelze omezovat

a) poskytování chráněných služeb nebo přiřazených služeb, jejichž zemí původu není Česká republika,

b) volný pohyb zařízení podmíněného přístupu.


Správní delikty

§ 4

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

a) pro obchodní účely vyrábí, dováží, šíří, prodává, pronajímá nebo přechovává nedovolená zařízení,

b) pro obchodní účely provádí instalaci, údržbu nebo náhradu nedovolených zařízení,

c) přímo nebo nepřímo propaguje jakýmkoliv způsobem nedovolená zařízení.

(2) Za přestupek podle odstavce 1 písm. a) lze uložit pokutu do 2 000 000 Kč a za přestupek podle odstavce 1 písm. b) a c) lze uložit pokutu do 500 000 Kč.


§ 5

(1) Právnická osoba se dopustí správního deliktu tím, že:

a) pro obchodní účely vyrábí, dováží, šíří, prodává, pronajímá nebo přechovává nedovolená zařízení,

b) pro obchodní účely provádí instalaci, údržbu nebo náhradu nedovolených zařízení,

c) přímo nebo nepřímo propaguje jakýmkoliv způsobem nedovolená zařízení.

(2) Za správní delikt podle odstavce 1 písm. a) se uloží pokuta do 2 000 000 Kč a za správní delikt podle odstavce 1 písm. b) a c) se uloží pokuta do 500 000 Kč.

(3) Za správní delikt podle odstavce 1 lze uložit právnické osobě současně propadnutí věci, pokud jí tato věc náleží a pokud byla ke spáchání správního deliktu určena nebo užita.

Vlastníkem propadlé věci se stává stát.


§ 6

(1) V řízení o přestupcích se postupuje podle zvláštního právního předpisu4).

(2) Právnická osoba za správní delikt neodpovídá, jestliže prokáže, že vynaložila veškeré úsilí, které bylo možno požadovat, aby porušení povinnosti zabránila.

(3) Při určení výměry pokuty právnické osobě se přihlédne k závažnosti správního deliktu, zejména ke způsobu jeho spáchání a jeho následkům a k okolnostem, za nichž byl spáchán.

(4) Odpovědnost právnické osoby za správní delikt zaniká, jestliže správní úřad o něm nezahájil řízení do 1 roku ode dne, kdy se o něm dozvěděl, nejpozději však do 3 let ode dne, kdy byl spáchán.

(5) Na odpovědnost za správní delikty, ke kterým došlo při podnikání fyzické osoby5) nebo v přímé souvislosti s ním, se vztahují ustanovení tohoto zákona o odpovědnosti a postihu právnické osoby.

(6) Správní delikty a přestupky podle tohoto zákona projednává Český telekomunikační úřad.

(7) Správní úřady oznamují bez zbytečného odkladu Českému telekomunikačnímu úřadu správní delikty uvedené v § 4 a 5, o nichž se dozví. V oznámení uvedou zejména důkazní prostředky, které jsou jim známy a které prokazují, že jde o správní delikt a že byl spáchán určitou osobou.

(8) Pokuty vybírá a vymáhá Český telekomunikační úřad.

(9) Při vybírání a vymáhání uložených pokut se postupuje podle zvláštního právního předpisu6).

(10) Příjem z pokut je příjmem státního rozpočtu.


§ 7

Účinnost

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. června 2005.

Zaorálek v. r., Klaus v. r., Paroubek v. r.



1) Směrnice Evropského parlamentu a Rady ze dne 20. listopadu 1998 č. 98/84/ES o právní ochraně služeb s podmíněným přístupem a služeb tvořených podmíněným přístupem.

2) Zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

3) Zákon č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti a o změně dalších zákonů (zákon o některých službách informační společnosti).

4) Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.

5) § 2 odst. 2 obchodního zákoníku.

6) Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů.




Přečtěte si dále k tomuto tématu:

- Prezident dnes podepsal „protipirátský“ zákon, který začne platit od 1.6.2005

- Sněmovna zpřesnila zákaz pirátského přístupu k vysílání televize

- Senát zpřesnil zákon, který má zamezit pirátství v TV vysílání

- Sněmovna dnes schválila "antipirátský" mediální zákon!

- Bude ANO pro EU znamenat NE pro neautorizovaný satelitní příjem?

- Odsouzeni obchodníci s pirátskými kartami

- Kabeloví piráti mohou dostat trest pět let vězení

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1463/antipiratsky-zakon-dnes-nabyl-ucinnosti/