Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 09:06:29   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se – světový přijímač s digitálním rádiem WorldSpace – Hitachi KH-WS1

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 27.12.2001


Představte si, že se jako cestovatelé dostanete do míst, kde končí civilizace, jste ztraceni kdesi v nadoblačných výškách velehor, nebo uprostřed pouště, či pralesa. A již několik dní jste, kromě domorodých průvodců, neslyšeli žádnou vám blízkou řeč, žádné zprávy, žádné sportovní výsledky… Hrozná představa, že? Naštěstí dnes už k tomuto jevu vůbec nemusí dojít, pokud si do svých objevitelských zavazadel přibalíte malé „kabelkové“ tranzistorové rádio – Hitachi KH-WS1.

Na první pohled se jedná o klasický tranzistorák. Ano tento kilo a půl vážící přijímač standardního vzhledu a velikosti (24x16x6 cm) má i vcelku běžné vlnové rozsahy středních, krátkých a velmi krátkých vln, po levé straně velký reproduktor, vpravo poměrně velký LCD displej a pod ním tlačítka předvoleb, změn několika funkcí a místo ladícího knoflíku čtyřsměrový joystick. Pokud však sáhneme do zavazadla hlouběji, najdeme ještě další, ne už obvyklé příslušenství – a to malou, takřka čtvercovou satelitní plochou anténu a pár metrů smotaného koaxiálního kablíku zakončeného F konektory. Anténu můžeme zasunout do vodících drážek, „podušku“ (opravdu mi její tvar trochu vzdáleně připomíná podušku) mírně naklopíme, až na displeji nám na spodním čárkovém ukazateli naběhne co nejvíce dílků a … A rádio hraje. Stereo, a to i libovolně daleko od vysílačů, protože signál chytáme z kosmu, z družic umístěných vysoko nad rovníkem na geostacionární dráze kolem naší Země. Nemáme totiž obyčejné rádio, ale receiver s digitálním tunerem pro příjem rozhlasových programů, audiokanálů a dat z družic společnosti WorldSpace. Tyto družice jsou tři a ozařují celkem devíti směrovými laloky až 80% lidské populace v Africe, Střední a Jižní Americe a podstatné části Asie, Evropy a Oceanie.

Právě do rozvojových, málo civilizovaných zemí bez posledních výdobytků moderní mediální struktury je tento přijímač určený a služba neziskové společnosti WorldSpace pod patronací OSN pro něj připravuje informační, vzdělávací, zpravodajské i výukové programy i oddechové audiokanály. Ale o tom, co se z družic Afristar, Asiastar a Ameristar vysílá, jsme psali už na jiném místě, nyní se budeme více věnovat vlastnímu přijímači.

Nejprve ve stručnosti pár technických dat. U světového přijímače nás první napadne otázka možnosti napájení, vždyť ne vždy a všude máme klasickou elektrickou síť. Japonský výrobce s tím počítal a vybavil receiver vnitřním zdrojem, který snese síťové připojení 110-127 č 220-240 V střídavých o frekvenci 50 i 60 Hz, či stejnosměrné napájení 5,4 až 7,8 V z externího zdroje. Dále je možné do přijímače vložit 4 baterie typu D či-li LR20 nebo R20, což je „tlustý buřt“ - monočlánek. Při použití alkalických baterií můžeme vyhrávat minimálně 30 hodin, u obyčejných pak asi půl dne v jednom kuse. Podle testovaného přístroje mohu potvrdit, že se skutečně dá těchto hodnot bez problémů při satelitním příjmu dosáhnout.

Nyní k vlnovým rozsahům. Jak jsem uvedl v úvodu, přijímač má obvyklé rozsahy VKV v pásmu CCIR, tedy 87,5 až 108,0 MHz. Na mikrofon hraje mono, na výstupu na sluchátka a na konektoru výstupní linky je však signál stereofonní. Střední vlny mají rozsah 520 – 1620 kHz a můžeme si vybrat ladící krok 9 či 10 kHz. Krátké vlny jsou dělené do dvou úseků – 2,300 až 7,300 MHz a 9,500 až 26,100 Mhz, což obsáhne pásma 120, 90, 75, 60, 49, 41 metrů a 31, 25, 21, 19, 16, 13, 11 metrů. Pro střední vlny je vestavěná feritová anténa, pro VKV a KV pásmo se používá teleskopická anténa. Dále je přijímač vybaven tunerem pro satelitní L pásmo od 1453,384 do 1490,644 MHz s levo a pravotočivou polarizací, přepínanou napěťově 2,2-2,5 V pro LHCP a 2,8-3,3 V pro RHCP. Příjem je možný na přídavnou plochou anténu o rozměrech 150x33x156 mm, která se dá připevnit na zadní část přijímače či se umístí např. mimo místnost a propojí se koaxiálním kabelem.

Kromě výstupu na reproduktor o max.výkonu 3 W/8 ohm (PMPO) má receiver konektor na sluchátka – stereofonní jack (8-100 ohm), konektor line out (2,2 kohm) je také stereo jack a dále zde je datový konektor pro kartu do PC pro příjem speciálních dat a internetu z datových kanálů, vysílaných společností WorldSpace. Na skříňce receiveru dále najdeme F konektor pro připojení koaxiálu od satelitní antény a zdířku pro připojení síťové napájecí flexo šňůry a zdířku pro napájecí konektor externího stejnosměrného zdroje. Celý přijímač má při provozu spotřebu maximálně 5 W.

Tolik stručný popis, podívejme se nyní na přijímač ze všech stran. Na přední straně je velký reproduktor, schovaný pod ochrannou mřížkou, velký, víceúčelový LCD displej, pod ním čtyři řady tlačítek a kontrolek a vlevo dole pak velký čtyřsměrový joystick, sloužící k přepínání, ke změně – ladění frekvencí, scanování a také k přepínání digitálních kanálů v packetech, případně ke změnám packetů (a i družic, pokud to pokrytí samozřejmě dovoluje). Tlačítka pod displejem slouží k přepínání módu pozemní rádio/satelit WorldSpace, stereo/mono, zobrazení frekvence/času na displeji, funkce sleep, „zamčení“ tlačítek key lock, uložení do paměti - memory, dále direkt – přímé zadávání frekvence či předvolby, číselná tlačítka 0-9, potvrzovací enter, výběru druhu programu PTY, výběru řeči LANG, tlačítko reset a zapnutí a vypnutí stand by. Na horní části najdeme vedle teleskopické antény přepínač vlnových rozsahů VKV/SV/KV1/KV2, a pravém boku posuvný regulátor hlasitosti a konektory line out, pro sluchátka, pro satelitní anténu a datový konektor. Na zadní stěně je vedle vodících lišt pro zasunutí satelitní antény konektor pro externí napájení, zdířka pro síťovou flexo šňůru a přepínač volby síťového napětí.

Zbývá ještě pohled na LCD displej. Ten umí zobrazit frekvenci, čas a funkce služby WorldSpace, jako je název družice a jeho svazku (beam name), název programu (BC name), druh (PTY), řeč (LANG), dále číslo programové předvolby, indikace stavu baterií, stereo vysílání, kódování či zamčeného programu, druhu kmitočtových jednotek (kHz, MHz). V dolní části je pak deset dílků, které indikují sílu přijímaného satelitního vysílání a slouží k správnému nasměrování - natočení či naklopení ploché antény k družici.

Takže takřka vše už o přijímači známe – jdeme ladit! Nejprve zkouším pozemní vysílání. Citlivost receiveru je díky použité technologii konce dvacátého století na dobré úrovni, beru v potaz to, že se jedná o přenosný kompaktní přístroj, který není primárně určený do přijímacích koutků DXerů, tedy lovců vzdálených signálů, disponujících rozsáhlými anténními farmami externích dlouhodrátových či jiných antén. Ostatně ani výrobce tuto možnost nepředpokládal a tedy žádný konektor pro vnější pozemní antény u něj neobjevíme. Ale i tak subjektivně je příjem na středních vlnách na feritovou anténu a na VKV na velkou výsuvnou teleskopickou anténu uspokojivý. Nacházím při scanování všechny běžné stanice, které mám možnost chytat i na stolním receiveru a ani v porovnání se svým postarším, ale spolehlivým přijímačem ATS 803A nezjišťuji horší výsledky. Spíše naopak, VKV ladí přesněji, úžeji, zřejmě díky použitým šířkám mezifrekvenčních filtrů se mi daří oddělit i stanice s odstupem frekvencí 100 kHz. Krátké vlny nejsou moje parketa a tak nemohu posoudit ani porovnat s ATSkou, navíc Hitachi nemá záznějový oscilátor a možnost příjmu v dolním či horním postranním pásmu a tak u krátkých vln je zde trochu omezený příjem některých služeb či pásem. Subjektivně mohu pochválit poslech – díky poměrně velkému reproduktoru je srozumitelnost i „kvalita“ přednesu na VKV i SV velmi dobrá, také stereofonní příjem na sluchátka či výstup do zesilovače přes line out neměl chybu. Až potud je to tedy normální přijímač, což se v mžiku mění po zapnutí tlačítka WS, tedy přechodu do satelitního příjmu v L pásmu.

Nejprve zkouším příjem v místnosti, pokud je anténa na zadní části receiveru, nelze nic naladit, teprve, jak anténu přiložím zevnitř k okennímu sklu, zvedne se indikace na čtyři dílky a na displeji se mi automaticky naladí západní svazek družice Afristar, na displeji se ukáže AFRST-1. Pomocí joysticku přepínám – scanuji jednotlivá rádia a audiokanály, nakonec to spočítám na 36 rádií a audiokanálů a 4 datové kanály. Příjem se občas „zakoktá“ – přeruší, protože venku sněží, proto otvírám okno a pokládám anténu na okenní parapet takřka naplocho, sklopenou pod velmi malým uhlem a orientovanou takřka na jih, protože Afristar je umístěn na 21,5 stupních východně. Pak je příjem bezvadný a i v hustém sněžení mám stále 6 dílků výchylky na LCD displeji.

Pokud se jedná o programovou náplň satelitního příjmu, odkazuji vás na předešlý článek o „tajemném“ L pásmu a službě WorldSpace, zmíním se jen, že kromě zpravodajských stanic BBC, RFI, CNN, Bloomberg aj. mne zaujaly zejména kanály Maestro s vážnou hudbou, Bob s rockovou muzikou a kanál Ultrapop s populární hudbou. Velmi dobrý je i kanál Up Country, jazzový Riff, ale i popové Ritmo, Potion, Voyager, Radio One, Capital, 24x7 či Hit Mix FM. Myslím si, že pro každého se něco najde. I když, jak jsem již několikráte psal, služba WorlSpace je primárně určená pro informace a vzdělávání v rozvojových zemích, kde může být satelitní příjem v tomto pásmu jediným dostupným médiem.

Přijímač jsem měl zapůjčený na několik předvánočních dní od firmy DD-Amtek, ing.Petra Douděry, kterému tímto děkuji a také děkuji Petrovi Horovi z Československého DX klubu za zprostředkování a zaslání receiveru. Firma DD-Amtek Hitachi KH-WS1 dováží do Čech a prodává za cenu necelých 10 tisíc Kč, což je myslím slušný poměr cena/výkon za takový universální přístroj. Pokud máte o něj zájem, můžete se obrátit na jeho pražskou prodejnu či na internetu na adresu www.ddamtek.cz.

Ještě shrnu na závěr hlavní přednosti, a také i menší nedostatky, které jsem na tomto přijímači během testování objevil. Předně oceňuji design, univerzálnost, výdrž na baterie i kvalitu přednosu. Velmi dobrý je příjem na plochou satelitní anténu s velkým ziskem a bezproblémovým směrováním - bez znalosti jakýchkoliv údajů o družici, frekvencích či programech se vám za krátký čas podaří najít všechny stanice i kanály se stoprocentní úspěšností. Také s citlivostí i selektivitou na VKV a SV jsem byl spokojený. Pro provoz na KV je škoda, že výrobce u tohoto přijímače nepočítal s BFO a s příjmem v JPP, stejně jako neuvažoval o připojení externí antény. Též jméno programu i PTY funguje jen u WorlSpace, nikoliv u VKV, kde není ani RDS bohužel dostupné. Nemohu si také sám pojmenovat stanice, uložené do pamětí. Také mne večer vadila neosvětlená stupnice, zřejmě z důvodu úspory energie baterií výrobce vynechal i možnost krátkodobého přisvětlení displeje. Ale to jsou jen moje subjektivní výtky, celkově jsem však byl po celou dobu zapůjčení s přijímačem Hitachi KH-WS1 velmi spokojený a jen nerad jsem se s ním loučil. Pokud cestujete, myslím si že se jedná o vhodného společníka. Pokud navíc máte zájem o kvalitní stanice a audiokanály systému WorldSpace, pak i pro domácí použití je tento receiver velmi vhodný.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.12.2001 • Hyundai HSS-1000IR sa dá tiež patchnúť
07.12.2001 • 10 dobrých důvodů, proč nepoužívat nejlevnější koaxiální kabel [ 2 ]
19.11.2001 • Seznamte se – Galaxis Matrix Action S [ 2 ]
16.11.2001 • Toroidálne antény a ich uplatnenie [ 3 ]
12.11.2001 • Šumové číslo konvertorů - radost či starost ? [ 1 ]
22.10.2001 • Kórejský prijímač Topfield TF4000 PVR

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist