Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 13:11:32   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Neoficiální příjem | Články
 

Slovensko: Štát pritvrdí v boji proti televíznym pirátom

  Autor: TASR, SME.sk , e-mail: info@sme.sk Přidané: 06.08.2005


BRATISLAVA - Štát sa rozhodol tvrdšie bojovať proti pirátskemu šíreniu televízneho signálu. Predávanie nelegálnych dekodérov na príjem platených televíznych programov sa bude dať potrestať pokutou až do 20 miliónov korún. Od decembra 2005 to navrhuje ministerstvo hospodárstva v zákone, ktorý predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie.

Podľa údajov Asociácie prevádzkovateľov káblovej televízie v minulom roku bolo na Slovensko dovezených okolo 70-tisíc nelegálnych zariadení, ktoré dokážu prelomiť zakódované programy.

Užívanie nelegálnych dekodérov v domácnostiach by pokutované byť nemalo, priestupkom bude len prechovávanie zariadení za obchodným účelom. Domácnosti sa však krádežou televízneho signálu dopúšťajú trestného činu, ale až po roku užívania nelegálneho zariadenia. Zhruba dvanásť mesiacov totiž trvá, kým káblovému operátorovi spôsobia škodu vyššiu, ako je minimálna mzda. Oficiálne sa napríklad filmový kanál HBO predáva v sieti UPC Slovensko za 335 korún mesačne.

Kábloví operátori vyššie pokuty pre predajcov pirátskych zariadení vítajú. "Spoločnosť UPC Slovensko dúfa, že nový zákon zavedie tvrdší zákaz nelegálneho prístupu k platenému televíznemu vysielaniu," povedal poverený hovorca UPC Jaroslav Kolár. Ide napríklad o satelitné, resp. televízne vysielanie cez káblové rozvody alebo MMDS (bezdrôtový prenos televízneho signálu).

Prevádzkovatelia káblovej televízie odhadujú, že ročne vinou pirátskych dekodérov prichádzajú o tržby v objeme 431 miliónov korún. Najviac nelegálnych zariadení sa pritom vzťahuje na technológiu MMDS, kde je pirátov údajne až trikrát toľko ako platiacich zákazníkov. O peniaze prichádzajú aj držitelia autorských práv, napríklad filmové produkčné domy či televízie.

Asociácia prevádzkovateľov káblovej televízie odhaduje počet prijímateľov signálu cez pirátske dekodéry v desaťtisícoch. "Kým však pirátstvo v káblových sieťach presahuje 10 percent z počtu zákazníkov, pirátstvo pri MMDS dosahuje troj- až sedemnásobok riadne platiacich zákazníkov," tvrdí Kolár.

Podľa údajov zverejnených Radou pre vysielanie a retransmisiu sa pokles počtu účastníkov týka najmä domácností pripojených na systémy MMDS. Pri nelegálnom konaní pritom dochádza nielen k poškodzovaniu súkromného vlastníctva káblových operátorov, ale aj k porušovaniu autorských práv a v konečnom dôsledku k rozsiahlym daňovým únikom.

Problémy s nelegálnym lámaním zakódovaných televíznych problémov má celá Európa. Kábloví a bezdrôtoví kábloví operátori odhadujú, že piráti ich ročne oberú o 5 až 10 percent tržieb.


Zdroj: SME.sk, Tomáš Velecký, TASR, 5.8.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 10   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.06.2005 • „Antipirátský“ zákon dnes nabyl účinnosti [ 23 ]
12.05.2005 • Prezident dnes podepsal „protipirátský“ zákon, který začne platit od 1.6.2005 [ 5 ]
04.05.2005 • Sněmovna zpřesnila zákaz pirátského přístupu k vysílání televize [ 9 ]
12.04.2005 • Skandál: ilegální software set-top-boxu přímo od výrobce [ 9 ]
06.04.2005 • Změny kódování placené televize
25.03.2005 • Senát zpřesnil zákon, který má zamezit pirátství v TV vysílání [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Hranice 

27.12.2008 20:14 • neregistrovaný
Na jednej straně hranice rušíme a na druhej nový stavíme
 
 
  Vlny 

27.12.2008 19:20 • neregistrovaný
Všetko je to o uhle pohľadu. Ja sa na to pozerám z pohľadu človeka, ktorému nejaké vlny prechádzajú domom. Že ich spracujem, musí byť každému jedno alebo mi to aspoň nemôže vyčítať alebo nedajbože ma za to pokutovať. To by mi hocikto mohol prikazovať platiť za svetlo z pouličného osvetlenia.
 
 
  MMDS 

11.08.2005 16:10 • milan
To ked si zakupim v predajni original antenu na MMDS dam si ju na okno a chytim programi to akoze porusujem zakon to je smiesne.Ja som kupoval antenu v predajni kde reklama bola "Zazracna antena na 24 programov".Oficialne som si to kupili nech si to osetria u obchodnikov ale to budu mat dost tazke jedine cez uplatky schvalit niejaky zakon na zakaz dovozu takychto zariadeni.A som zvedavy ako to budu dokazovat ze niekto na tu antenu pozera ich programy /vlastne cije ked to vo vzuchu napisane nieje/ mozem povedat ze na tu antenu na okne chytam muchy a nech to dokazuju.Inac Este ked zacinal kabel plus v Kosiciach vysielali TV1000 to by ma zaujimalo odkial mali na to prava lebo pokial viem to bolo len pre Skandinaviu.Podla mna dodnes vysielaju niektore kablovky niektore programy nacierno a pytaju za to peniaze.
 
 
  MMDS 

09.08.2005 12:08 • WOLF
přesně tak.... pokud nejsou schopni si distribuční trasu ochránit dostatečně, či tak složitě, že případný dekodování bude tak nákledný, že se to pirátovi nevyplatí (viz. SKY UK) tak NEMAJI NAROK požadovat (notabene po státu) nějaké řešení/represe!.
To je jako bych to auto nedokázal zamknout, nebo si pořídit nějaké zabezpečení aby se případnýmu zloději nevyplatilo úsilí jej překonávat. Ve své podstatě - pokud budu mít auto za milion, tak mě těch nějakých 10-20 tisíc za ÚČINNOU ochranu nevytrhne. Ale pokud si provider zajistí kodování tak,že vypustí synchroimpulsy (na to se už přišlo na počátku 90tých let u Teleclubu a RTL4) tak to svědčí na to, že bud si neváží svých investic, nebo naoko provedl ochranu autor.práv ve stylu (Vlk se nažere/koza zůstane celá). A na druhou stranu - - jak už taky někdo nadnesl: pokud by provider požadoval za služby finanční prostředky ÚMĚRNÉ ekonické situaci a koupěschonosti národa, tak by si běžný divák vůbec neobtěžoval se sháněním, výrobou, riskováním používání pochybných dekodérů s nejistou dobou použitelnösti bez záruky......
PS: I u nás v CR byl MMDS (KabelNet). I já pirátil. Dneska je situace podobná. Ceny vysoké, a zabezpečení .... takřka žádné. Co mi brání v "napíchnutí" se na nějaký kabel ze svazku kabelů putující světlíkem kolem mého okna???? Nic. A dekodér???? proč???? v baleku je signál bez kodu.... tak proč se víc snažit????
PS2: a takto uvažuje většina pirátů a já se ani nedivím. Dokud bude cena neúměrně vysoká VS ek.situace v CR/SR tak se NIC a NIKDY nezmění!!!!!! Mít ceny služeb jako má PolSat, Cabal+ Polska tak končím s pirátěním a kupuju si ofiko.......
 
 
  Antikomunistovi 

09.08.2005 01:17 • Vaši Voliči
Aút som mal už 7 a ani jedno mi neukradli. Investoval som do ich zabezpečenia,len toľko aby sa to nestalo. A nestalo sa to doteraz. V svojich firmách si investície chránim. Štátnych úradníkov , sudcov a právnikov si v tomto smere kupujem ako každý iní tovar. A teraz obráť list a napíš ty či tu nešíria poplašnú správu.
 
 
  pro nick Vaši voliči. 

08.08.2005 09:46 • antikomunista
"...Dobrá firma si dokáže svoje investície ochrániť a neschováva sa štátnych úradníkov...."
tak to taky můžeme tvrdit, že dobrý (schopný) člověk si dokáže ochránit např. svoje auto a pokud mu ho tedy někdo ukradne, tak je to jeho blbost, protože si ho měl lépe zabezpečit, tak ať teď neotravuje státní orgány
hmmm, zajímavá politika!
co chceš vztahovat na ostatní, zkus prvně praktikovat na sobě!!!
tak co uděláš až ti šlohnou auto?
 
 
  Načo nový zákon ? 

08.08.2005 09:00 • mc
Veď toto už teraz platí podľa Zákona o elektronických komunikáciách. Má to na starosti TÚSR. UPC tam dokonca dalo podnet. Ale v parxi to vyzerá tak, že ešte ani pri jednej kontrole (za asi 3 mesiace) sa žiadny pirátsky dekóder nenašiel !!! Nepripomína Vám to český prípad Colná správa vs. ázijský trhovníci ? Žeby podobnosť čisto náhodná ? To teda nie, je to krutá realita.
Ale je fakt, že signály by si mal v prvom rade chrániť provider. Ale dá sa v dnešnej dobe tvrdiť, že vyhodenie synchroimpulzov je nejaká ochrana ?
Čo Vy na to v UPC ?
 
 
  Nestrašte nás a nevyhrážajte sa 

07.08.2005 18:16 • Vaši voliči.
lebo si Vás aj tak kúpime, každý je časom skorumpovatelný. Čo navrhuje UPC Slovensko nie je oficiálna štátna politika v téjto oblasti. Len si našli akéhosi picmocha z MH na presadenie svojich záujmov,ktoré si nedokážu vlastnými prostriedkami zabezpečiť a chcú aby sme im to zaplatili. Pozrite si kedy im konči vysielacia licencia na MMDS a pochopíte ich čudné správanie sa v poslednom období. Dobrá firma si dokáže svoje investície ochrániť a neschováva sa štátnych úradníkov. Nadpis zavádza až klame. Takých návrhov už tu bolo. V súčasnosti dekodery predávajú firmy napojené na distribučné spoločnosti ( preto je ich cena tak vysoká) UPC, Satro, ... alebo na ich predstaviteľov a členov predstavenstva. V Asociácii a iných organizáciách o tom vedia, ale oficiálne mlčia. Ide predsa tiež o výnosný obchod. Preto vedia distribučné spoločnosti aké peniaze im "unikajú" a upozorňujú štát, že sú nezdanené (aby sa aj on angažoval) . Zákon nič nevysieši. Treba zmeniť filozofiu poskytovania týchto služieb, aby sme si mohli kúpiť čo len jediný kanál a nepreplácali ho. Ochrana distribučnej trasy je predsa záležitosťou firmy a nie štátu. Firmy radi zneužívajú štát na ochanu svojich záujmov (napr. SLOVA-Kia).
 
 
  co je to "neoprávněný zisk"? ... 

06.08.2005 21:49 • antikomunista
co je to "neoprávněný zisk"?!?
on na zisk existují nějaká zákonem stanovená pravidla - máme regulované ceny, nebo jak to mám pochopit?
je 300% marže na rohlíku nepřiměřený zisk? kdo tu hranici "oprávněného zisku" stanovuje, ty?
ceny si určují oni, protože je to jejich produkt (respektive jimi exklusivně na našem trhu zastupované produkty), tak tady neprskej o nějakém "neoprávněném zisku"
já mám tohle a chci za to todle, buď mi to dáš nebo ne - já tě k té "výměně" nenutím!!!
.
k "pirátství" - buď budeme platné zákony dodržovat anebo ne, ale když ne, tak se pak nediv, když někdo beztrestně obere i tebe o něco tvého - však oproti afričanovi z džungle či homelesákovi z nádru se máš ty "nepřiměřeně" dobře - tak proč tě trochu neobrat?
 
 
  oberu o zisk 

06.08.2005 19:44 • poctivec
Kábloví a bezdrôtoví kábloví operátori odhadujú, že piráti ich ročne oberú o 5 až 10 percent tržieb ---> to je dobre.... to ze oni maju minimalne 10 - 30% neopravneneho zisku to nezaujima nikoho. To som neni pirat ale taketo odhady ma dokazu zarazit. Idu pokutovat niekoho za to ze rok odobera signal na cierno ---> ved nech si spocitaju aky cierny zisk maju za tento rok niektore super spolocnosti anech si to porovnaju. Ved keby ceny boli vzdy primerane ekonomickej urovni spolocnosti nikto by nemal zaujem riskovat nelegalny prijem (vynimkou su fanatici ktori to robia zo zabavy)
 
 
Celkový počet komentářů: 10 / zobrazují se: 1 ... 10

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist