Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 07:23:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

ČT připomene 70. výročí tragického osudu Lidic a Ležáků – odvysílá mj. film Lidice

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 24.05.2012


Česká televize uctí památku obětí válečných tragédií, k nimž došlo 10. a 24. června 1942. V den sedmdesátého výročí vypálení Lidic 10. června uvede ČT1 premiéru českého historického velkofilmu Lidice, na jehož realizaci se ČT podílela, a dokument Lidice: obraz pomsty z cyklu Heydrich – konečné řešení. Hranou dokumentární rekonstrukci Ležáky 42 odvysílá ČT2 v premiéře 23. června 2012.


Dramatické historické události připomene Česká televize v průběhu následujících týdnů v dalších premiérových pořadech, např. v rámci cyklu Heydrich – konečné řešení; v pořadu Třistatřicettři: Sedmdesát let od vyhlazení Lidic a Historie.cs: Lidice – oběti a vrazi. Kromě toho odvysílá film Atentát a dokumenty Selhání, Josef Štemberka, Druhý život Lidic a Ležáky (Ti druzí mrtví…).



Historický velkofilm Lidice (10. června, ČT1, 20:00, premiéra) není historickým dokumentem ani válečným filmem, vypráví osobní dramata obyčejných obyvatel jedné malé středočeské obce. Autorem scénáře je Zdeněk Mahler, kamera Antonio Riestra, režie Petr Nikolaev. Film získal řadu ocenění na mezinárodních filmových festivalech, nedávno například speciální cenu diváků na festivalu v americkém Phoenixu. Hlavní role ztvárnili Karel Roden, Zuzana Fialová, Zuzana Bydžovská, Roman Luknár, Veronika Kubařová a Jan Budař.

Tvůrci hrané dokumentární rekonstrukce Ležáky 42 (23. 6., ČT2, 20:55, premiéra) se co nejvíce snažili zachovat věrnost dobovým událostem. Využili záznamy výslechů, paměti, osobní deníky, poznatky historiků. Kde dialogy postav nebyly známé, domysleli je tak, aby odpovídaly skutečným událostem. Zároveň se snažili, aby dokument obsahoval akční momenty, které by přitáhly pozornost zejména mladé generace a studentů. Příběhem provází podmanivý hlas Radoslava Brzobohatého. Režie Miloš Pilař.

Dokumentární film příznačně nazvaný Atentát (27. 5., ČT2, 20:00, premiéra) z cyklu Heydrich – konečné řešení nastiňuje akci, nad jejímž průběhem 27. května 1942 dodnes visí otazníky. Další z dílů tohoto cyklu Zmizeli (3. 6., ČT2, 20:00, premiéra) je především věnován otázkám, kam zmizeli dva parašutisté, dívka s kolem a výpověď řidiče Kleina. Dokument Bylo nejhůř (17. 6., ČT2, 20:00, premiéra) se zabývá obdobím ode dne atentátu na Heydricha až do 3. července 1942, kdy území protektorátu postihlo druhé stanné právo (likvidace elit, hrdelní tresty, seznamy popravených).

Film Češi se nevzdávají (24. 6., ČT2, 20:00, premiéra) vypovídá o 18. červnu 1942 a několikahodinovém otevřeném boji sedmi parašutistů v pravoslavném kostele v Resslově ulici s osmi stovkami mužů z řad jednotek SS, gestapa a hasičů. Závěrečný díl cyklu Heydrich – konečné řešení – Ministr Eden oznamuje (1. 7., ČT2, 20:00, premiéra) přinese hodnocení výsledku atentátu, heydrichiády, Heydrichova působení nejen u nás i zamyšlení nad tématem ztráty pro odboj versus znovuuznání československých hranic.

Pořad z publicistického cyklu Třistatřicettři: Sedmdesát let od vyhlazení Lidic (7. 6., ČT2, 23:40, premiéra) je příležitostí k ohlédnutí za tím, co o této tragické události dnes víme, co z ní stále ještě zůstává záhadou a nakolik jsme se s ní dokázali - mimo jiné i umělecky - vyrovnat. Moderátoři Jan Lukeš a Jan Schmid pozvali k tomuto tématu kardinála Dominika Duku, spisovatele Zdeňka Mahlera, Miloše Doležala a Jiřího Šulce, historiky Jaroslava Čvančaru a Milouše Červencla a nakladatelku Slávku Kopeckou.

Publicistický pořad Historie.cs: Lidice – oběti a vrazi (12. 6., ČT2, 20:50, premiéra) bude hledat odpovědi především na otázky, kdo vraždil v Lidicích a zda dostihla alespoň některé z vrahů po válce spravedlnost.

Film režiséra Jiřího Sequense Atentát (27. 5., ČT2, 20:30) vypovídá o dramatických událostech kolem útoku na jednoho z nejmocnějších mužů Třetí říše Reinharda Heydricha. Ve snímku, vysílaném v českém, německém a anglickém znění s titulky, hrají R. Brzobohatý, L. Munzar, L. Mrkvička, R. Jelínek, J. Kodet, S. Loyda, H. Studt, J. Vinklář a další.

Jedna z nejšťastnějších akcí západního odboje – výsadek paraskupiny Zinc 28. Března 1942 – znamenala osobní tragédii i pro Viliama Gerika. Dokument režiséra Pavla Štingla Selhání (9. 6., ČT2, 21:45) si mj. klade především otázku, zda jeho poválečné odsouzení bylo spravedlivé. Soudní spis V. Gerika a Karla Čurdy byl totiž společný, stejně jako rozsudek. Jejich činy jsou však jen těžko srovnatelné.

Dokumentární film režiséra Jaroslava Hovorky Josef Štemberka (10. 6., ČT2, 17:20) přibližuje příběh lidického faráře, který žil se svou obcí třiatřicet let a nakonec se staly Lidice i jeho osudem.

Tragédie české obce Lidice z roku 1942 přinesla nové souvislosti. Filmové podobenství Druhý život Lidic režisérů Pavla Štingla a Davida Vaughana (13. 6., ČT2, 20:00) o lidském osudu, přeneseném do vesnice ve Walesu, žije dodnes.

Po více než šedesáti letech připomíná film režiséra Jána Nováka Ležáky (Ti druzí mrtví…) (20. 6., ČT2, 20:00) okolnosti dramatického osudu sester Šťulíkových, které byly po vyhlazení Ležáků dány k poněmčení. Je to příběh se šťastným koncem a nečekaně přátelském setkání.


Muži odplaty - Operace Anthropoid

V rámci vzpomínkového cyklu k 70. výročí Operace Anthropoid připravila radnice Prahy 8 ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha, Národním muzeem a dalšími ojedinělou akci s názvem „Muži odplaty“, která proběhne 26. a 27. května v Thomayerových sadech v Libni. Jedná se o mimořádnou akci, která má připomenout činnost československého odboje a zároveň seznámit širokou veřejnost s tím, jak vypadal každodenní život a výcvik v dobových táborech a čím museli odbojáři projít, než byli vysazeni na území Protektorátu.

V neděli bude hlavním bodem programu unikátní komentovaná rekonstrukce útoku Josefa Gabčíka a Jana Kubiše na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, která bude zahájena na minutu přesně 70 let od původního útoku, v 10.35 hod.

Česká televize, se tomuto projektu bude věnovat především ve svých zpravodajských vstupech a nedělní rekonstrukci atentátu bude přenášet živě na svém kanálu ČT24 od 10.35. hodin.


Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.05.2012 • Večer pod lampou: Striebro z Helsínk - hokejový zázrak?
23.05.2012 • menZONE 17. díl: Víkendová paráda
23.05.2012 • Česká 30 – 13. díl Zvířata a mazlíčci
22.05.2012 • Panelák najsledovanejším program dňa, TV Joj výrazným trhovým lídrom v primetime
22.05.2012 • Méně kilogramů a více štěstí pro Lenku!
22.05.2012 • Máte slovo s M. Jílkovou na téma: Švarcsystém a práce načerno

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist