Start vysílání HDTV Premiere s překážkami
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 15.11.2005
Placená stanice Premiere zahájí své vysílání HDTV dne 3. 12. 2005, jak bylo plánováno - avšak jen se set-top-boxy značky Pace. Kvůli problémům s dodávkou zboží na trh a „úzkoprofilovou“ produkcí budou k dispozici jen malé počty kusů set-top-boxů, vhodných pro HDTV v normě MPEG-4. Premiere těmito boxy vybaví prodejce a boxy uvede na trh i pro stávající předplatitele.

Zahájení vysílání HDTV Premiere v plánovanou dobu ale není ohroženo – jen se uskuteční s mnohem méně přijímači než se předem počítalo. V prvních týdnech po zahájení by předplatitelé Premiere, kteří se pro HDTV Premiere rozhodli, měli být informováni o této nové nabídce. Za předpokladu, že budou k dispozici set-top-boxy HDTV i jiných značek, mohla by pak být počátkem příštího roku uvedena na trh nabídka HDTV placené stanice v mnohem širším měřítku.

Další informace o HDTV v platformě Premiere najdou zájemci na speciálních internetových stránkách o televizi s vysokým rozlišením. Najdeme je jako odkaz z adresy www.premiere.de. „Budoucnost začíná": to je moto této speciální webové prezentace. Společnost Premiere zde nabízí informace o televizi budoucnosti a také první „obrazové dojmy“ z HDTV v Premiere. V centru pozornosti prezentace jsou rozdíly a výhody HDTV vůči tradiční televizi ve formátu PAL. Přednosti HDTV jsou předváděné na „obrazových“ příkladech a krátkých filmových sekvencích.

Vedle pohledu na zavádění HDTV v Premiere v prosinci 2005 se návštěvník webové stránky také dozví, jaké přijímače jsou třeba pro televizi s vysokým rozlišením. Nechybí ani další informace - seznam prodejců, lexikon a nejdůležitější (nejčastější) dotazy k HDTV (FAQ).

Od tohoto měsíce by se tedy měly v německých obchodech objevit první digitální set-top-boxy vhodné pro MPEG-4 značky Pace. Právě včas, protože dne 3. 12. 2005 zahájí Premiere vysílání v HDTV se třemi novými programy HD Sport, HD Film a HD Thema (dokumentární kanál ve spolupráci s Discovery) právě v tomto novém standardu komprese dat MPEG-4, DVB-S2. Proto byl uveden do provozu nový transpondér na družici Astra 19,2° východně. Běžným set-top-boxem nemůže být datový tok reprodukován, v současné době vysílaný testovací tok zatím dokáže zobrazit jen několik málo PC karet pro DVB-S. Vysílání probíhá na kmitočtu 11,914 GHz, horizontální polarizace, SR 27500, FEC 3/4.

Podle informací odborníků z oboru by v příštím roce mělo dojít k dlouho očekávanému boomu HDTV v Evropě. Tomu napomůže i Mistrovství světa v kopané 2006, které proběhne na začátku léta v Německu, a také ME v kopané 2008 v Rakousku. Premiere jako jediná stanice bude vysílat všechny sportovní zápasy v tomto novém standardu HDTV.

Článek doplňujeme přehlednou tabulku všech HDTV kanálů na pozici 19,2 st. východně a 23,5 stupňů východně. Můžete si ji prohlédnout (v PDF formátu) zde.


S využitím zdroje: [ab], Digitalfernsehen.de, 14.11.2005, Infosat.lu, Premiere.de a SES Astra, volně upraveno a doplněno redakcí satCentrum
.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1709/start-vysilani-hdtv-premiere-s-prekazkami/