Obava z Rakouska: Německé soukromé stanice uvažují o kódování - ale jiným systémem než ORF
Autor: Harald Fidler, Petr Miklík , e-mail: info@derstandard.at Přidané: 18.11.2005
Kdo chce přijímat programy ORF ze satelitu, už dlouhou dobu potřebuje k dekódování signálu dekodér a přístupovou kartu („smartcard“). Je to proto že rakouská veřejnoprávní televize si rozhodně nemůže dovolit vysílat program ORF 1 ze satelitu bez kódování - musela by totiž platit za filmy, seriály aj. pořady mnohem více. Anebo by pak tento program nebylo možné přijímat v celé Evropě, nejen v samotném Rakousku.

Možná, že v blízké budoucnosti bude zapotřebí dekodér i karta i pro dosud volné německé stanice - RTL, Sat.1 a spol. vážně přemýšlí o „základním kódování“ – ovšem jiným systémem než ORF.

V případě německých soukromých stanic jsou však v popředí zájmu úplně jiné úvahy, jak nyní informuje odborný magazín Digital Fernsehen (Digitální televize). Poněvadž příjmy z reklamy se v žádném případě nezvyšují, hledají se i další finanční zdroje - třeba s využitím placené televize. Zakódování satelitního a kabelového vysílání Pro 7 nebo RTL má přimět diváka, aby si zakoupil dekodér a přístupovou kartou. Pomocí této karty se pak bude příjem nových placených programů přímo účtovat, i když za sledování programů jako RTL se nyní ještě zvlášť neplatí.

Pět miliónů německých domácností již ale má své boxy a dekodéry - s příslušnými boxy nabízí platforma Premiere i svůj kódovací systém Nagravision. Na to naléhá i nejdůležitější satelitní provozovatel Astra: v Mnichově provozuje celkem vhodnou firmu zabývající se kódováním - APS. Konkurent – společnost Eutelsat si už na tento postup stěžoval u německého kartelového úřadu, jak podotknul Stefan Hofmeir, vydavatel magazínu Digital Fernsehen.

Pro ORF je však systém Nagravision u programů RTL apod. zcela nevhodný - v Rakousku je pro dekódování ORF používáno již více než půl miliónů dekodérů systému Cryptoworks. A tento počet stále narůstá. To pak může přinejmenším ztížit příjem vloženého reklamního vysílání německých soukromých stanic pro Rakousko, kódovaného v systému Nagravision, doplňuje rakouský veřejnoprávní vysílatel. Počet abonentů Premiere v Rakousku je poloviční (cca 270 tisíc předplatitelů).

Pan Markus Breitenecker, pracovník pro obchodní záležitosti Pro 7 a spol. v Rakousku, se dotázal v mnichovském ústředí, a jakou odpověď? Základní kódování rozhodně „nebude příští rok“. „Ještě žádné rozhodnutí“, řekla mu mluvčí koncernu Katja Pichler, „v současnosti není aktuální“. Od RTL dosud nepřišla žádná reakce.


Zdroj: Harald Fidler, DER STANDARD; 15. 11. 2005, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1711/obava-z-rakouska-nemecke-soukrome-stanice-uvazuji-o-kodovani-ale-jinym-systemem-nez-orf/