Téma kódování volných německých televizních programů nadále živé
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 14.12.2005
Minulý měsíc jsme přinesli na webu satCentrum v článku Obava z Rakouska: Německé soukromé stanice uvažují o kódování - ale jiným systémem než ORF první nástin možnosti, že by některé dosud volné (FTA) německé televize časem přešly na kódování. Jakkoliv se nám to dnes zdá poněkud nesmyslné, diskuse o možném „základním kódování“ nekončí. Například včera v rakouském Der Standard Pan Jürgen Doetz, prezident Sdružení soukromých (rozhlasových a televizních) vysílatelů a telekomunikací VPTZ a dřívější manažer Sat.1, dokonce předpověděl, že v budoucnu nejen soukromí ale i veřejnoprávní provozovatelé své digitální programy zakódují.

„Názory se sice ve sdružení soukromých vysílatelů rozchází, avšak je třeba nezvratně počítat s tím, že základní kódování přijde“, uvedl pro německý odborný server Medienbote („Mediální posel“). Jestliže by se německé stanice k tomuto kroku odhodlaly, mohl by divák přijímat a dekódovat programy jen s přístupovou kartou (smart card). Tím by se vytvořily podmínky pro vznik nových nabídek placené televize a také vybírání poplatku.

Před několika týdny dokonce německá média oznámila, že příslušné plány u mediální skupiny ProSiebenSat.1 a společnosti RTL v tomto směru již velmi pokročily. Krátce po té to ale dementovala. Což pan Doetz v rozhovoru pro server „Medienboten" zhodnotil jako „sólovou akci“ šéfa představenstva ProSiebenSat.1 pana Guillauma de Poscheho, jenž souvisí s probíhajícím kartelovým jednáním k převzetí mediální skupiny koncernem Axela Springera.

V otázce kódování je nezbytný společný postup všech poskytovatelů programu: „Základní kódování může fungovat jen tehdy, jestliže se toho zúčastní všichni“. Veřejnoprávní ARD a ZDF nyní tento krok sice veřejně odmítli, avšak „jednoho dne to nebudou moci pominout“.

Jestliže by německé soukromé stanice své plány na kódování realizovaly, pro diváky v Rakousku by se mohl vyskytnout zvláštní problém. ORF sice kóduje svou digitální nabídku z právních důvodů již od zahájení vysílání v roce 2000, vsadila však přitom na systém Cryptoworks. Avšak RTL & spol zřejmě využijí (podle mediálních informací) kódovací systém Nagravision placené televizní stanice Premiere. Přitom 470 tisíc rakouských domácností přijímá digitální signál veřejnoprávní stanice kódovaný systémem Cryptoworks, a podstatně méně rakouských diváků přijímá část programů nabídky placené televize Premiere v systému Nagravision. Je to v poměru asi 4:1.

Zdroj: (APA), Der Standard, 13.12.2005, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1739/tema-kodovani-volnych-nemeckych-televiznich-programu-nadale-zive/