Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 21:03:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

V Brně problémy s příjmem Primy, souvisejí s digitálním vysíláním

  Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 26.12.2005


V některých brněnských domácnostech přetrvávají problémy se slabým signálem televize Prima. Potýká se s ním po čtvrtečním zahájení zkušebního digitálního vysílání část domácností napojených na vysílač Hády. Do potíží se podle firmy Radiokomunikace dostali lidé, jejichž méně kvalitní antény nezvládly zařazení digitálního kanálu do kmitočtového pásma.

"Chyba není na naší straně. Lidé si budou muset zařídit drobné úpravy na anténách. Nebude to nic finančně náročného," řekl dnes ČTK pracovník Radiokomunikací Petr Buchta. Stížnosti na slabý příjem zaznamenala nejen firma, ale i Prima. Radiokomunikace se pokusily najít na svátky kompromisní řešení: během testovacího provozu snížily výkon digitálního vysílání na polovinu. Pomohlo to ale jen některým domácnostem.

Výkon digitálního vysílání bude plně obnoven již v lednu. Diváci, kteří mají nyní problémy, budou muset vyměnit zesilovač své antény. Druhou možností je podle techniků přeladit televizi doplněním kmitočtových filtrů. To ale mohou udělat pouze odborníci. "Pro ty to není problém," uvedl Buchta. Zkušební digitální vysílání začalo v Brně ve čtvrtek. Brňanům nabízí nejen televizní programy, ale i digitální příjem některých rozhlasových stanic. K jeho fungování na analogových televizích potřebují diváci speciální převaděč. Brno je po Praze druhým městem v Česku, kde bylo digitální vysílání spuštěno.


Zdroj: ČTK, Vladimír Klepáč, kar, Česká média, (ms), 26.12.2005



Doplnění redakce satCentrum:

V Brně se digitálně (v DVB-T) vysílá od čtvrtka 22. prosince 2005 v multiplexu A na 40. kanálu společnosti Radiokomunikace a.s z vysílače Brno – Hády. Výkon je v současné době snížený, v lednu dosáhne max. 10 kW (EIRP).

Zveřejněná mapka pokrytí bude aktuální až po spuštění vysílače RKS v Barvičově ulici v únoru 2006 a navýšení výkonu. Nyní činí dosah Brno a cca 20 km okolí. Vypočtená oblast dostupného signálu pro interní anténu je zakreslena červeně, na venkovní anténu žlutě a zeleně. Praktický dosah se může od vypočteného lišit, děkujeme proto předem za vaše "reporty" ze vzdálených míst příjmu, případně za vaše praktické zkušenosti s rušením.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 12   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.12.2005 • Silvestrovské Volejte… [ 10 ]
28.12.2005 • Redesign Prima TV - novinka od nového roku [ 14 ]
27.12.2005 • Od 1.1.2006 startuje Jetix Max [ 3 ]
24.12.2005 • Vánoční přání
15.12.2005 • INTEC 2006 – 2. mezinárodní veletrh výpočetní, kancelářské a komunikační techniky
02.12.2005 • Kabelové vánoce APKT 2005

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Na VIDEO už z principu musí být digitální přenos 

05.01.2006 13:38 • anonym
Opravdu vo všetkých? Bohužel obraz svým způsobem uložení, zpracování a přenosu nelze bez digitálu kvalitně uchovat. Dneska je 21. století a nepoužívají se elektronkové snímače ale CCD prvky. Digitální přenos VIDEA je mnoha směrech lepší než analog! Nicméně digitál DÁVÁ MOŽNOST narozdíl od analogu mrvit kvalitu obrazu nebo jí zlepšit nastavením parametrů. U analogu se musí dodržet šířka pásma, aby se na to co dorazí k divákovi přes krpál dalo vůbec koukat.
Když se podívám 3-4 roky zpátky, tak moje první dojmy byly asi takové, že po přepnutí z analogu(mimochodem výhled mi kazí vysílač,takže mám výborný příjem) naskočil na TV obraz a já mněl chuť sežrat ovoce v reklamě. Tak ty barvy byly jasné,pestré a obraz ostrý jako břitva. A pokud se to pustí třeba na projektoru tak na těchto velkých plochách se analog pozná podle sněžení a minibarevných vad. Samozřejmě taky rozmatlaným obrazem. Pro rejpaly uvádím že na vysílače a většinu převaděčů je signál stejně šířen digitální formou. Někde přímo ze satelitu a někde po vnitřní ATM síti ČRa.
Zvuk je katastrofa to máte pravdu. Je to asi týden co jsem nahrával koncert čechomoru z ČT2. Po překódování do MPEG-4 jsem si záznam pustil a zarazila mne kvalita zvuku. Pro jistotu jsem se podíval jestli jsem dal zkopírovat původní audio stopu z MPEG-TS streamu a nezvolil omylem překódovat domp3. Ne opravdu audio je mizérie. Ale opět říkám palicím dubovým že za to nemůže digitální vysílání ale vysílatel! Vysílateli dává technologie možnost demokratické volby. Přitom se do DVB boxů dá místo MP2 audio streamu posílat LPCM - tedy formát záznamu AudioCD/DAT.

 
 
  D vs A 

01.01.2006 16:05 • Buddy
Musíjm sa stotožniť s názormi že digitál je vo všetkých smeroch horší ako analóg. Nemám DVB-T ale mám dokonalý príjem z pozemnského a sat. analógu aj dig. satelitu. Ja by som za najväčší prúser ani nepovažoval obraz, keď má stanica dobrý baudrate (nemecké a CZlink stanice), obraz nemusí rušivo štvorčekovať. Akurát je tam omnoho menšia brilancia obrazu. Prúser je ale zvuk: stratený priestor, stratené alikvoty a úplná strata brilancie zvuku. Nahustený, suchý hnusný zvuk, fuj! Tam je stratová digitálna kompresia podľa mňa najviac počuť. Napr. veľmi som sa tešil na DolbyDigital multikanál OE1 rádia. Po 10 minútach som sa vrátil k analógovému stereu! Klasická hudba sa cez dig. satelit fakt nedá počúvať!!!
 
 
  DIGITAL vs ANALOG. 

30.12.2005 00:10 • analogMAN
Všichni kdo tu prosazujete digitál..... UŽ JSTE HO VIDĚLI V PRAXI????? JÁ JO!! a že bych zrovna z toho "výplodu" měl bejt nějak "vodvázanej".... no to bych zrovna říct nemohl. ZLATEJ ANALOG.... bydlím sice na "skok" od vysílače, takže kvalitu obrazu mám 1+ a když ho srovnám s digitálem.... kostky jsou kostky a když běží nějaký fotbal, tak se na ten digitál nedá koukat. Mapy se přelívají z leva do prava (to se u analogu stát nikdy nemůže). I ted, když koukám na TV tak v reklamách jasně rozpoznám, kdy je obraz digitalizován a kdy ne.
A aby byla digitální kvalita alespon podobná s analogem... to by musel datový tok bejt alespon 10mbps. Jenže - tady to jde směrem opačným - NAHUSTIT DO MULTIPLEXU co nejvíc programů a kvalita??? to přece vysílatele nezajímá.... bude je to však zajímat poté - až diváci přestanou ty jejich "kostky" lidi sledovat. (taky koho by zajímal zvuk v mono a 64kbps a obraz samá kostka???
To už raději oželím 10programů v bídné kvalitě a budu rád za 2 v kvalitě hodné 21století. (a nebo přestanu čumákovat na pozemní TV a budu sledovat víc DVD, nebo SAT v HDTV
 
 
  Totac je zpatky? 

29.12.2005 21:39 • Jouda
Mozna na kazdem z komentaru neco je, ale odladovat STA kvuli zkusebnimu vysilani DVB-T a tvarit se, ze je to normalni, je vrchol arogance. Dale si myslim, ze pokud lide plati koncesionarsky poplatek (nyni zvyseny), meli by v pripade definitivniho vypinani analogu dostat set-up box automaticky zdarma. Dobrovolne by si jej totiz nekoupili, zatimco takto k tomu byli donuceni, aniz by se k vypinani analogoveho vysilani vubec mohli vyjadrit. Totac je zpatky? Nebo se tomuhle rika demokracie?
 
 
  Joudo co to meleš? 

29.12.2005 18:25 • kubisek
Joudo, vzal sis blbej příklad - Německo. Německo přechází tak, že v určité oblasti rozjede DVB-T, ale již ZA PÁR TÝDNŮ v té oblasti vypne analog! A u komerčních stanic leckde ten analog vypíná okamžitě s náhradou právě v DVB-T. Tak tady neplácej nesmysly.
DVB-T je jednoznačně přínos a podporu státu vidím akorát v nevhazování klacků pod nohy DVB-T a nastartování nějaké informační kampaně, aby zejména diváci Novy věděli, že se bude něco takového dít..
 
 
  stát do toho netahejte! 

29.12.2005 10:22 • zebra
Zavádění DVB-T s podporou státu by byla nehoráznost! Nevím proč by měl stát financovat televizní zábavu svých obyvatel.
Státní moloch tady snad máme pro důležitější věci než je bezplatné zaobstarávání bezstarostného televizního příjmu svému obyvatelstvu.
A že ti nevadí, že stát neplatí divákům změny v analogovém vysínání? Čas od času se někde změní vysílací kmitočet a je potřeba změnit anténní systémy. To by měl financovat taky stát? A když si na záchodě chci utírat zadek trojvrstvým papírem, tak by to měl zacálovat taky stát, ne???
DVB-T set-top-boxy stojí už někde od dvouapůltisíce kaček a až se to rozjede, tak budou ještě levnější - to už si může dovolit i každá "sociálka" v tomto státě!!!
 
 
  pro Joudu 

29.12.2005 09:23 • DVB-T
Boha co to tu říkáš!? V Německu o tom sice tak nekecají, jako u nás, ale např. v Berlíně už analog pokud vím vůbec nevysílá!
Co se týká přínosu DVB-T, tak ten není přeci primárně v kvalitě vysílání, ale hlavně v množství stanic takto vysílaných, které je min. 4x větší a s menšími provozními náklady. Ale i to plus na kvalitě je znát - všichni totiž jaksi nebydlí u vysílače ve velkém městě, víme?!!! O doplňkových službách jako je EPG, DD či MHP aplikace ani nemluvě.
A není vůbec zapotřebí nějakého "extrémního" rušení, aby se analogový signál na cestě k divákovi dostatečně podělal. Odražené signály dokáží svoje i bez jakéhokoliv rušení.
Vrať se zpět na strom a zkus si o DVB-T něco přečíst, než někde začneš plácat nesmysly.
 
 
  Analogove vysilani nevypinat! 

28.12.2005 22:44 • Jouda
Zavadeni DVB-T bez podpory statu je nehoraznost. Zvysene naklady uzivatelum nikdo nekryje a pokud dochazi ke zhorseni analogoveho prijmu jiz pri zkusebnim provozu se snizenym vykonem vysilace je to vysmech. V USA se uplatnuje statem rizena regulace cen na nove TV prijimace pro DVB-T a v Nemecku analogove vysilani pobezi soubezne jeste dele nez u nas (zatim nestanoven termin ukonceni). Neni kam spechat ani u nas, ocekava se udajne prodlouzeni terminu existence analogoveho vysilani. Duvod? Je videt hned na prvnim problemu. Krome toho kvalita obrazu pro uzivate se ani po plnem spusteni DVB-T NEZLEPSI, protoze PAL z poloviny minuleho stoleni zustane stale jen PALem a komprese signalu ho nijak nevylepsi (spise naopak). Pravda, divak ziska tehdy je-li extremne rusen, kdy se mu jinak po ceste do analogu primichaji nezadouci sumy. Ale ve velkych mestech blizko vysilace neziska zhola nic. Takze na co to vsechno?
 
 
  Jsem pro co nejrychlejší omezo ... 

28.12.2005 07:40 • martin
Jsem pro co nejrychlejší omezování a vypínání analogu a zavádění DVBT. Toto ale bude možné tehdy:
1) Divák si bude moct koupit cenově rozumné (je-li DVBT i prioritou státu třeba i dotované) set top boxy
2) Nabídka DVBT bude obsahovat větší výběr než analog příp. to o co diváci v analogu přijdou.
 
 
  Vykon 

27.12.2005 20:07 • sss
Vie niekto, dokedy presne bude znizeny vykon? dik
 
 
  pro PavelK 

27.12.2005 20:07 • sukesada
no třeba ta "likvidace" analogu má svůj účel právě opačný - motivovat lidi, aby ho opouštěli a přecházeli na digitál, což bych viděl jako docela dobrý nápad ;-))
 
 
  Mnohem horší situace bude v Os ... 

27.12.2005 19:06 • PavelK
Mnohem horší situace bude v Ostravě, kde hodlají chytráci zřídit 10kW vysílač prakticky v centru Ostravy, místo aby využili stávající pozice (vysílač O.-Hošťálkovice) mimo hustě obydlenou část. Chci slyšet ty výmluvy ze strany ČRa/JTR a ČTÚ !! Je opravdu velmi diplomatické při zahajování digitalizace takto zcela zbytečně "likvidovat" stávající analogový příjem. Jenom jestli tato malá SABOTÁŽ není plánovaným záměrem, jak technicky co nejvíce zpozdit začátek DVB-T, leccos tomu napovídá, nemyslíte, p.Stádníku? Proč jsem doposud neobdržel od ČTÚ , na základě své žádosti,údajně veřejně přístupnou informaci o novém vysílači DVB-T na K38 v Ostravě? Nebo že by to byla utajovaná skutečnost?
 
 
Celkový počet komentářů: 12 / zobrazují se: 1 ... 12

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist