Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 16:54:35   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Hlasatelé České televize zítra naposledy!

  Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 30.12.2005


Z obrazovky České televize zmizí od Nového roku známé tváře hlasatelů uvádějících jednotlivé pořady. Tradice hlasatelů přitom spadá do počátků vysílání v 50. letech minulého století. Neztratí se však jejich hlasy. ČT bude od ledna uvádět pořady pouze obrazem nebo zvukem, přičemž podle mluvčího ČT Martina Krafla využije i hlasů některých dosavadních hlasatelů.

ČT podle něj o zrušení charakteristického prvku České a dříve Československé televize uvažovala delší dobu; důkazem je i to, že současných osm hlasatelů spolupracuje s televizí jako externisté, a to již od roku 1998. Na rozhodnutí stáhnout hlasatele z vysílání měly podle Krafla vliv i průzkumy mezi diváky, z nichž vyplynulo, že většina diváků nebude ztráty hlasatelů želet a jsou pro uvádění a upoutávky k pořadům pouze formou obrazu nebo zvukem.

"Průvodci vysíláním budou denně oslovovat diváka komentovanými přehledy, upozorněními a dalšími informacemi k pořadům. ČT1 bude provázena dialogem muže a ženy, ČT2 bude provázet jeden mužský hlas," podotkl Krafl. První dvojici tvoří hlasatelé Marie Retková a Jiří Ptáčník, druhou dvojice bude Jitka Ježková a Alexej Pyško. Druhý program bude průběžně namlouván jedním hlasem Tomáše Gibiše, uvedl Krafl.

Mluvčí dodal, že k rozhodnutí ČT vedl i stav u dalších veřejnoprávních televizí v Evropě, které rovněž služeb hlasatelů již nevyužívají. Podle informací ČT tomu tak je například v Bulharsku, Estonsku, Lotyšsku, Německu, Portugalsku, Rumunsku, Rusku či ve Španělsku a Slovinsku.

Hlasatelé jsou s ČT a její předchůdkyní Československou televizí spojeni od počátků vysílání v roce 1953. První stálou hlasatelkou byla podle údajů ČT v letech 1956 až 1971 Jarmila Šusterová. Soukromé televize po svém vzniku v 90. letech podobný způsob upoutávek nepoužívají.


Zdroj: ČTK, Česká média, (lar), 29.12.2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 14   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.12.2005 • Silvestrovské Volejte… [ 10 ]
28.12.2005 • Redesign Prima TV - novinka od nového roku [ 14 ]
27.12.2005 • Od 1.1.2006 startuje Jetix Max [ 3 ]
26.12.2005 • V Brně problémy s příjmem Primy, souvisejí s digitálním vysíláním [ 12 ]
24.12.2005 • Vánoční přání
15.12.2005 • INTEC 2006 – 2. mezinárodní veletrh výpočetní, kancelářské a komunikační techniky

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  někteří hlasatelé jsou katastrofa. 

11.06.2015 12:27 • ® Ritter Rosa Emresz
Jsem ráda,že nebudu muset poslouchat špatné sykavky, dále "nataženou "hubu"-jedná se o prapodivnou výslovnost / pražský čížek/, který vyslovuje "L" takovým způsobem,že by ho člověk nakopl.Nepomůžou mu ani modré oči. Co dělat, když má člověk dobrý hudební sluch. Jen doufám, že se alespoň veřejnoprávní placená televize nedopustí tak špatných výběrů hlasatelů. ;(
 
 
  to s tima hlasatelema je pěkná pitomost 

03.10.2006 07:28 • anonim
Já to prostě nechápu proč to dělají.Prostě jsou v tý televizi uplně blbí.
 
 
  Nejsem správce, ale pokusím se ... 

03.01.2006 07:28 • satCentrum
Nejsem správce, ale pokusím se vám odpovědět.. Na našem webu necenzurujeme příspěvky, jen jsme v minulosti byli nuceni zavést "vytečkování" některých sprostých slov, kterými někteří diskutující zaplavovali své příspěvky. Vám se asi také nelíbí, když v jedné větě najdete i několik vulgárních nadávek. Postupně jsme tento rozsah (jak se zvedala "kulturní úroveň" diskutujících na webu) snižovali, a dnes je takovýchto slov v naší databázi už jen několik málo. Většinou jsou to ty vulgárně označující ženský pohlavní orgán. No a z té doby je i "vytečkování" "vašeho" slova opičit, respektive části slova "piči", kteří diskutující často používali. Už jsem to slovo dnes vyjmul z databáze, čímž ale riskuji, že se opět začne vesele psát, že je u nás něco v "pi..". Tolik vysvětlení, nejde tedy o cenzuru, ale šlo o záměnu nezávadného slova s vulgární nadávkou, protože měla v databázi stejnou část slova. Příště se však nebojte podepsat, lépe se komunikuje s konkrétním jménem, nebo aspospoň nickem, než s anonymem. S pozdravem Václav Hrubec, satCentrum.
 
 
  pro redakci SATCENTRA!!! 

03.01.2006 07:06 • anonym
Podle vás je jako slovo "OPICE" vulgární. Dále jsou pro Vás vulgarní aj činnosti které jsou odvozené od tohoto slova. Zamyslete se prosím nad sebou! To co máte cenzurovat necezurujete a slušné příspěvky ano! Prosím o zdůvodnění a doufám že se dočkám odpovědi.
 
 
  pro redakci SATCENTRA!!! 

02.01.2006 21:42 • anonym
Nevím proč cenzurujete slovo "Op...T SE". Ostatní sprosté slova necenzurujete a obyčejné slovo ano!!!
 
 
  Na všechny veřejnoprávní TV hl ... 

02.01.2006 21:40 • anonym
Na všechny veřejnoprávní TV hlasatelé rozhodně patří oproti komerčním kde jsou jenom trapné uputávky. Rozhodně má divák lepší pocit když na něho mluví hlasatel kterého vidí než když slyší jenom přiblblé upotávky. VEŘEJNOPRÁVNÍ TELEVIZE SE MÁ CHOVAT VĚŘEJNOPRÁNVNĚ A NE KOMERČNĚ. NEVIDÍM DŮVOD PROČ BY SE MĚLA ČT PAPOUŠKOVAT PO KOMERČNÍCH TV!!!
 
 
  Na všechny veřejnoprávní TV hl ... 

02.01.2006 21:20 • anonym
Na všechny veřejnoprávní TV hlasatelé rozhodně patří oproti komerčním kde jsou jenom trapné uputávky. Rozhodně má divák lepší pocit když na něho mluví hlasatel kterého vidí než když slyší jenom přiblblé upotávky. VEŘEJNOPRÁVNÍ TELEVIZE SE MÁ CHOVAT VĚŘEJNOPRÁNVNĚ A NE KOMERČNĚ. NEVIDÍM DŮVOD PROČ BY SE MĚLA ČT Op...T PO KOMERČNÍCH TV!!!
 
 
  *-* 

02.01.2006 12:58 • anonym
CT bola uz zial asi posledna televizia kde boli hlasatelia.Pisem zial lebo si myslym ze hlasatelia tam patria.Je to ovela prijemnejsie a osobnejsie ako tie nekonecne uputavky ktore nakoniec ani nevnimate a 15 sekund po skonceni ani neviete kedy a o com ten film bude....Verim ze si to CT rozmysli a ponecha/vrati hlasatelov (a hlavne hlasatelky :-)
 
 
  Pište do ČT ať to zdůvodní 

01.01.2006 22:56 • anonym
Jsu pro aby jsme přestali platit koncesionářské poplatky když zrušili hlasatele. To je dárek za to že platíme vyšší poplatky?! Těch pár korun za hlasatele už ČT nevytrhne a stejně někdo zase ty upoutávky musí namluvit a ČT ho musí zaplatit. Stejně hlasatelé byli předtočení tak nevidím proč by nebyly dál předtočení hlasatelé místo předtočených trapných upoutávek. Prosím komu to vadí jako mě ať přestane platit koncesionářské polatky a píše do ČT.
 
 
  aj na estevečke boli a ludia s ... 

30.12.2005 22:18 • anonym
aj na estevečke boli a ludia sa sťažovali ale to sa ukludnilo a teraz im tam nikomu nechybaju. Tak to bude aj teraz
 
 
  Za chvili budou i zpravy bez h ... 

30.12.2005 16:23 • Hugo Boss
Za chvili budou i zpravy bez hlasatelu !!!!
 
 
  hlasatelia 

30.12.2005 14:15 • kqkkatka
žiadny skanzem, človek je človek a uputanky v grafickej podobe už sú všade. pripomína mi to dávne časy keď sme čakali na hlásatela aby nám osobne pripomenul čo pojde za chvíľu, nielen hlásatelia ale aj dobdé zábavné programy miznú z našej obrazovky ...Skoda toho dobrého
 
 
  tam boli este hlasatelky? ako ... 

30.12.2005 13:09 • peter
tam boli este hlasatelky? ako v nejakom skanzene))))
 
 
  Mně osobně hlasatelky na ČT ne ... 

30.12.2005 12:41 • martin
Mně osobně hlasatelky na ČT nevadí, právě naopak. Myslím si, že jsem moderní člověk a nejsem starý. Vím, že se posouvají dopředu technologie, jsou různé moderní trendy, vysílání řídí počítače apod.. Přesto si ale myslím, že právě v dnešní uspěchané době byli hlasatelé na ČT celkem příjemnou, bohužel již raritou. Když k Vám promlouvá člověk, je to vždycky vřelejší a bližší než sebelepší namluvené upoutávky pouze v grafické podobě. Myslím si, že ČT se tímto krokem zbavuje něčeho, co sice neodpovídá nejmodernějším trendům a příliš rychlé době, ale co bylo dle mého názoru příjemné. Není nutné se ve všem op...t od komerčních televizí.
 
 
Celkový počet komentářů: 14 / zobrazují se: 1 ... 14

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist