Hlasatelé České televize zítra naposledy!
Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 30.12.2005
Z obrazovky České televize zmizí od Nového roku známé tváře hlasatelů uvádějících jednotlivé pořady. Tradice hlasatelů přitom spadá do počátků vysílání v 50. letech minulého století. Neztratí se však jejich hlasy. ČT bude od ledna uvádět pořady pouze obrazem nebo zvukem, přičemž podle mluvčího ČT Martina Krafla využije i hlasů některých dosavadních hlasatelů.

ČT podle něj o zrušení charakteristického prvku České a dříve Československé televize uvažovala delší dobu; důkazem je i to, že současných osm hlasatelů spolupracuje s televizí jako externisté, a to již od roku 1998. Na rozhodnutí stáhnout hlasatele z vysílání měly podle Krafla vliv i průzkumy mezi diváky, z nichž vyplynulo, že většina diváků nebude ztráty hlasatelů želet a jsou pro uvádění a upoutávky k pořadům pouze formou obrazu nebo zvukem.

"Průvodci vysíláním budou denně oslovovat diváka komentovanými přehledy, upozorněními a dalšími informacemi k pořadům. ČT1 bude provázena dialogem muže a ženy, ČT2 bude provázet jeden mužský hlas," podotkl Krafl. První dvojici tvoří hlasatelé Marie Retková a Jiří Ptáčník, druhou dvojice bude Jitka Ježková a Alexej Pyško. Druhý program bude průběžně namlouván jedním hlasem Tomáše Gibiše, uvedl Krafl.

Mluvčí dodal, že k rozhodnutí ČT vedl i stav u dalších veřejnoprávních televizí v Evropě, které rovněž služeb hlasatelů již nevyužívají. Podle informací ČT tomu tak je například v Bulharsku, Estonsku, Lotyšsku, Německu, Portugalsku, Rumunsku, Rusku či ve Španělsku a Slovinsku.

Hlasatelé jsou s ČT a její předchůdkyní Československou televizí spojeni od počátků vysílání v roce 1953. První stálou hlasatelkou byla podle údajů ČT v letech 1956 až 1971 Jarmila Šusterová. Soukromé televize po svém vzniku v 90. letech podobný způsob upoutávek nepoužívají.


Zdroj: ČTK, Česká média, (lar), 29.12.2005

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1764/hlasatele-ceske-televize-zitra-naposledy/