Dosud volné německé TV programy mohou být zpoplatněny
Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 06.03.2006
Podle informací týdeníku Trend s odkazem na francouzskou tiskovou agenturu AFP není vyloučeno, že v souvislosti se změnami v satelitní distribuci digitálních televizních kanálů budou v Německu v nadcházející fázi pravděpodobně zpoplatněny dosud volně distribuované programy (například RTL, Pro Sieben, Sat 1 atd.). V rámci úprav na straně provozovatele satelitního přenosu SES ASTRA by podle uvedených zdrojů mělo dojít k přechodu na kódované (a tím i alespoň z části zpoplatněné) vysílání i u programů, které dosud byly šířeny volně. Tyto programy zároveň obsahují běžnou televizní reklamu, kterou by si měly zachovat i nadále.

Změny jsou předběžně plánovány na začátek příštího roku, ale nelze vyloučit jejich spuštění o mnoho dříve. Satelitní digitální programy v Německu nyní přijímá okolo 6ti miliónů domácností. V rámci plánovaných technických a obchodních změn by si nejméně 2 milióny z těchto domácností měly pořídit nové dekodéry (v mimořádných případech i celé satelitní přijímače).

AFP uvádí i vyjádření zástupců provozovatelů vysílání, kteří se zpoplatněním vysílání svých programů souhlasí. Z vybraných poplatků by část z nich měla být určena právě provozovatelům vysílání. (P.S. Skupina RTL po dohodě s největšími německými kabelovými operátory (po dohodě z prosince 2005 s Kabel Deutschland a Kabel BW byla v lednu uzavřena dohoda s Unity Media) rozšiřuje také možnosti distribuce digitálního vysílání svých programů v DVB-C, pravděpodobně jako pay-TV).

V případě změn v satelitním příjmu se zatím neplánuje žádná dotace na pořízení nových dekodérů (karty Smartcard). Nový měsíční poplatek by se měl pohybovat do výše 5 Euro. Předpokládá se i výběr jednorázového vstupního pořizovacího poplatku. Veřejnoprávní média ARD a ZDF se zakódováním programů nesouhlasí.

Společnost SES ASTRA ve svém tiskovém prohlášení jen obecně uvedla, že vytváří platformu pro digitální vysílání. Dále se ve zprávě píše o zvýšení hodnoty digitálních služeb… Satelitní systém ASTRA je dnes jedním z nejvýznamnějších satelitních systémů v Evropě, umožňující satelitní příjem pro více než 100 miliónů domácností. K tomu nyní SES ASTRA využívá 13 satelitů, které přenášejí téměř 1400 televizních i rozhlasových programů a multimediálních služeb. Kromě evropské skupiny SES ASTRA provozuje mateřská skupina SES Global také skupinu firem amerického operátora SES Americon, spolu s dílčími podíly v dalších asijských a jihoamerických firmách.

Záměrem změnit obchodní podmínky satelitní distribuce v Německu by se podle německých médií měl v nejbližší době zabývat i antimonopolní regulační orgán.


Ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 5.3.2006

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1856/dosud-volne-nemecke-tv-programy-mohou-byt-zpoplatneny/