Rozsudek - skutečné události v televizní rekonstrukci
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 06.01.2014
Lidská dramata zhuštěná do podoby soudních kauz přitahují diváky na celém světě. Jakkoliv rádi sledujeme filmy s touto tematikou, doopravdy bychom se v podobných situacích nechtěli ocitnout. Zdrojem poučení i varování mohou být skutečné příběhy, které v podobě dokudramat natočila Česká televize a uvede je v novém cyklu pod názvem Rozsudek.


Dvacet kauz, které se opravdu staly, zavede diváky do prostředí, kam se běžně nedostanou, do soudních síní, kde se rozhoduje o vině či nevině obžalovaných. Mají také příležitost nahlédnout do fiktivního soukromí pachatelů a uvědomit si lépe okolnosti zmiňovaných trestných činů.

Sledujte od 6. ledna 2014 každý všední den v 18:25 na ČT1.

Autoři čerpají v případech trestních i civilních ze skutečných rozsudků, které padly u soudů napříč celou Českou republikou. Mnohdy vyhrocené lidské příběhy ukazují, jak tenká je hranice mezi bezúhonným životem a životem s cejchem obžaloby. Mezi vybrané případy patří například rozvod, nebezpečné pronásledování, zodpovědnost rodičů za smrt dítěte, ale i závažné trestné činy, znásilnění či vražda. Jednotlivé případy doplňují svými radami a komentáři odborníci z řad soudců a právníků.

„Smyslem nového cyklu je ukázat lidem příběhy, které se mohou stát komukoliv z nás. A neopomenutelnou součástí je i osvěta, divák díky zobrazovaným událostem může nahlédnout pod pokličku dnešní justice, může si udělat představu, co účastníka soudního jednání čeká,a podobně,“ říká Linda Bendová, dramaturgyně pořadu Rozsudek, dodává ještě k tomu: "Pro diváky bude přitažlivá forma dokudramatu, v němž se část děje odehrává v soudní síni. Paralelně s tím sledujeme zločin či spor v retrospektivě“ .

V rolích aktérů jednotlivých epizod uvidíme herce oblastních divadel. Dominantní tedy nebude vnímat známou televizní tvář v efektní roli, ale prožívat každou epizodu jako story vyprávěnou strhujícím a poutavým způsobem, s napínavými okamžiky a důležitými zvraty v pátrání.

Rozsudek vzniká v ostravské Tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové. Dramaturgy jsou Richard Hýsek, Linda Bendová a Martin Červenka. Režie je v rukou Jána Nováka a Pavla Jandourka.


Jolanda Pilařová, TS Ostrava

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19817/rozsudek-skutecne-udalosti-v-televizni-rekonstrukci/