Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 03:32:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Společnosti SES a Eutelsat ukončily kmitočtový spor o právo na využití orbitální pozice 28,5° východně

  Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik(zavináč)seznam.cz Přidané: 30.01.2014


Satelitní provozovatel SES a společnost Eutelsat uzavřely řadu smluv, kterými je ukončen spor týkající se práva využívat orbitální pozici 28,5° východně. Dnes, ve čtvrtek 30. 1. 2014 společnosti sdělily, že soubor smluv také zahrnuje dlouhodobé komerční a kmitočtově koordinační prvky.


První smlouva ukončila arbitráž mezi operátorem Eutelsat a skupinou SES, která byla zahájena v říjnu 2012 před Mezinárodní obchodní komorou ICC (International Chamber of Commerce) v Paříži. Spor se týkal práva využívat kmitočtové spektrum 500 MHz na orbitální pozici 28,5° východně. Společnost Eutelsat činnost v tomto kmitočtovém spektru ukončila dne 3. 10. 2013, kdežto skupina SES od této doby provozuje uvedené kmitočtové spektrum. Spor o užívací právo byl nyní vyřešen tím, že skupina SES nadále bude provozovat své satelity na této pozici, zatímco operátor Eutelsat může komerčně využívat nezávislou část dřívějších sporných frekvencí.

Druhá smlouva předpokládá, že společnost Eutelsat má dlouhodobě nasmlouvánu satelitní kapacitu flotily SES na orbitální pozici 28,5° východně. Provozovatel Eutelsat bude komerčně využívat na flotile SES v Evropě pásmo 125 MHz (osm transponderů) dřívějšího sporného spektra 500 MHz. Operátor Eutelsat bude navíc komerčně využívat na flotile SES další pásmo 250 MHz (dvanáct transponderů), které nebyly předmětem soudního sporu. Dvacet transpondérů bude provozováno na třech nových satelitech, které skupina SES poskytne na orbitální pozici 28,2/28,5° východně – Astra 2F, Astra 2E a Astra 2G – první dvě tyto družice byly vypuštěny a jsou v provozu, kdežto vynesení třetího satelitu je plánováno v průběhu tohoto roku.

Třetí smlouva mezi oběma společnostmi se týká technické koordinace kmitočtů podle pravidel Mezinárodní telekomunikační unie (ITU). Oběma stranám smlouva umožňuje optimální využití jejich příslušného spektra na orbitálních pozicích v Evropě, na Blízkém východně a v Africe. Z technického hlediska potvrzuje a upřesňuje geografické pokrytí a intenzitu výkonu na kmitočtech těchto pozic.

„Smlouvy se společností Eutelsat vytváří bezpečný rámec pro vysílání a datový provoz na důležitých trzích Evropy, Blízkého východu a Afriky“, řekl pan Romain Bausch, prezident a generální ředitel skupiny SES. „Prospějí celému našemu odvětví a především klientům a koncovým uživatelům tím, že jim nabídnou optimální satelitní služby. Smlouvy umožní skupině SES, aby účinně využívala investice vložené do flotily a svých satelitů a také efektivně využívala kmitočtové spektrum. Nyní se můžeme plně soustředit na komercionalizaci naší satelitní kapacity a poskytnutí prvotřídních služeb pro klienty a uživatele po celém světě.“

Pan Michel de Rosen, předseda právní rady a generální ředitel společnosti Eutelsat, prohlásil: „S ohledem na předpokládaný cíl nabídnout klientům bezvadné služby a optimálně využit naše spektrum, společnosti Eutelsat a SES postupovaly pragmaticky a komerčně, aby dosáhly této dohody. Tyto dlouhodobé smlouvy vyjasňují podmínky pro bezporuchový provoz a každé z obou společností umožňují, aby nezávisle na druhé firmě rozšířila své komerční aktivity v ostrém konkurenčním prostředí. Společnost Eutelsat se zavazuje, že bude poskytovat inovativní služby na jednom z nejdynamičtějším vysílacích trhů, a nyní může dále zlepšovat produktivitu svých zdrojů na oběžné dráze a budoucích investic.“

Internet: www.ses.com, www.eutelsat.com


S využitím zdroje: Infosat.de, 30. 1. 2014, volně upraveno a zkráceno


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/OoqRpi Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.01.2014 • Digi TV: k filmovému balíčku Filmbox přístup do videotéky Filmbox Live zdarma
29.01.2014 • Travel Channel bude vysílat ve formátu 16:9
28.01.2014 • Rumunské stanice dlouhodobě na satelitu Eutelsat 16A – šíření v DTH platformě Freesat
27.01.2014 • Euronews zahájí vysílání celoafrického kanálu
26.01.2014 • Paramount Channel kódovaně z družice Thor 6
17.01.2014 • Disney Channel SD a HD od 17. 1. z družic Astra 1M a Astra 2C

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist