Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 12:30:40   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Téměř půl milionu českých domácností přijímá televizní vysílání v HD ze satelitů společnosti SES

  Autor: SES/PRAM , e-mail: info@ses-astra.com Přidané: 08.04.2014


Počet domácností, které mohou přijímat televizní vysílání ve vysokém rozlišení, se za poslední tři roky zdvoj a půl násobil a téměř polovina jich využívá satelit. Rychlý růst popularity plochých televizí zvýšil i poptávku českých domácností po příjmu televizního vysílání ve vysokém rozlišení (HD). To přináší zcela nový zážitek ze sledování televize.


Ve standardním formátu má televizní vysílání rozlišení 768 x 576 bodů, vysílání v HD nabídne rozlišení 1920 x 1080 bodů. Čtyřiapůlkrát hustší plocha znamená pro diváka ostřejší obraz s mnohem lepší kresbou detailů.

Zatímco v roce 2010 jej mohlo přijímat jen 750 tisíc českých domácností, v roce 2013 to již byl 1,86 milionu domácností. Nejčastější volbou pro příjem HD vysílání je satelitní příjem, v roce 2013 jej využívalo 860 tisíc domácností, tedy 45 procent. Přitom 94 procent domácností se satelitním příjem využívá signál z družic ASTRA společnost SES.

Volba satelitu pro příjem televizního vysílání v HD je logická. Celkem 54 procent domácností se satelitním příjmem může přijímat i signál v HD. Zatímco v rámci terestrického, kabelového či IPTV vysílání mohou diváci sledovat maximálně desítky televizních stanic v HD. Na dvou družicích ASTRA umístěných na pozici 23,5°E a 19,2°E vysílá celkem 287 televizních stanic ve vysokém rozlišení.

Satelity ASTRA na pozici 23,5°E dodávají signál pro 2,05 miliónu televizních domácností a na pozici 19,2°E pro 1,71 miliónu domácností v České republice. Na první pozici vysílá populární satelitní platforma Skylink a druhá pozice nabízí širokou nabídku Free-to-Air (FTA) programů.

Další zajímavou pozicí je 5,0°E, která vysílá zejména ruskojazyčné a ukrajinské programy a na českém trhu dodává signál k 1,03 miliónu domácností. S větším odstupem následuje pozice 31,5°E dodávající signál zejména rumunských a bulharských televizních stanic pro 140 000 domácností a z družice na pozici 28,2°E určené primárně pro britský trh je signál dodáván do 40 000 českých domácností.

Právě široká dostupnost satelitní platformy na celém území České republiky umožňuje přístup k vysílání ve vysokém rozlišení většině českých domácností zejména mimo města. Zatímco rozvody kabelových televizí jsou k dispozici zejména ve větších městech v bytových domech, satelitní vysílání mohou využívat i domácnosti žijící mimo centra či v rodinných domech. Téměř polovina, přesně 48 procent, domácností využívajících pro příjem televizního vysílání satelit žije v obcích s méně než 5 tisíci obyvatel.

Pro individuální příjem satelitního signálu ve vysokém rozlišení není potřeba žádné drahé vybavení. Stačí umístit na střechu nebo na vnější stěnu objektu satelitní anténu v ceně několika stokorun. Satelitní signál pak můžete přijímat přímo do televize, které podporuje formát DVB-S2, nebo k televiznímu přijímači připojit satelitní set-top-box. Jejich cena přitom začíná už těsně nad hranicí tisíc korun.

Výše uvedené údaje vyplynuly z každoročního průzkumu trhu nazvaného Satellite Monitor, který pro společnost SES provádí výzkumná agentura GfK.


Jaroslav Ostrčilík, PRAM, 8. 4. 2014





Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/G1ycsn Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.04.2014 • Společnost SatLink spouští platformu Hot Bird DVB-S2
04.04.2014 • freeSAT nově nabízí vysílání CNBC v České republice a na Slovensku
04.04.2014 • ORF si pronajme další trp. na družici Astra 1, ORF Sport, ORF III a regionální programy ORF budou potom i v HD
03.04.2014 • UPC k 1. dubnu pozastavuje vysílání Nova Sport. Nahradil ji SlovakSport TV 2
29.03.2014 • RTR Planeta a NTV-Mir už nevysílají z družice Amos 3
27.03.2014 • TNT Glitz HD a Spiegel Geschichte HD z družice Astra 1L

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist