Důležité informace pro uživatele přístupových karet Slovak Link a Czechlink – I.
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 06.08.2006
Tento týden jsme obdrželi do redakce informace o změnách, které se dotýkají majitelů přístupových karet na domácí pakety Slovak Link a Czechlink. Na konci tohoto měsíce bude na uplinku Slovak Link na Kamzíku měněna kompresní technologie pro platformu Slovak link na Astře 3A. Na tu by měla poté navázat již dříve oznámena výměna přístupových karet CryptoWorks, které již nesplňují ochranu proti neautorizovanému příjmu.

Druhá informace z pátku se týká výměny karet Czechlink nejstarší verze. které dodávala společnost Trade and Technology do podzimu roku 2003. K Czechlinku se vrátíme v druhém pokračování toho článku.


Novinky ve Slovak Linku

Podobně jako Czechlink (od letošního dubna), bude také Slovak Link používat ve své platformě digitálních televizí a rádií na satelitu Astra 3A novou kompresní technologii. Distribuce stanic ve statistickém multiplexu umožní lepší využití datového toku a možnost přidání dalších stanic do paketu. K výměně technologie na uplinku, umístěného v areálu televizní věže na Kamzíku v Bratislavě, by mělo dojít do konce měsíce srpna.

Na tu by měla poté navázat již dříve oznámená výměna přístupových karet CryptoWorks, které již nesplňují ochranu proti neautorizovanému příjmu. Přesný termín sice ještě nebyl oficiálně oznámen, ale určitě se vyplatí neotálet a včas si zaregistrovat svou kartu, protože k výměně dojde pouze u karet, podchycených k určitému stanovenému datu v evidenci.

Společnost Rádiokomunikácie – odštěpný závod Slovak Telekom a.s., která zabezpečuje satelitní uplink i správu dekódovacích karet paketu Slovak Link tento měsíc přebudovala své internetové stránky na adrese www.slovak-link.sk, kde bude na hlavní straně umístěno okénko pro ověření registrace karet. Po vypsání čísla přístupové karty se abonent dozví zda a do kdy má svou kartu v evidenci. Na základě žádostí uživatelů také na tento server umístili Žiadosť o aktiváciu dekódovacej karty, kterou lze použít i k dodatečné registraci.

Další novinkou je, že se pro občany Slovenské republiky uvažuje o možnosti přidat na karty Slovak link také oprávnění na tematickou televizi Galaxie sport. Ta má vypořádaná práva na vysílání a přenosy i pro Slovenskou republiku, ovšem zájemci ze Slovenska si zatím musí pro její příjem pořizovat kartu Czechlink. Na tu ovšem z důvodu autorských práv nedostanou zápisy na programy České televize (ČT1, ČT2 a ČT4) – ty dostane je občan ČR, mající trvalou adresu v ČR a platící zde pravidelně koncesionářský poplatek (měsíční inkaso) za televizi.

To by se tedy mohlo v budoucnu změnit a k příjmu Galaxie sport by tak stačila karta Slovak Link a zaplacené půlroční či roční předplatné této sportovní televize. Další registrátor a administrátor přístupových karet Czechlink – společnost GITAL, zatím rozšíření oprávnění na Galaxii sport na své diGITALlink karty ještě nenabízí. Galaxie sport je ovšem dostupná i v základní nabídce satelitní placené televize UPC Direct a DIGI TV.


Slovak Link vysílá na satelitu Astra 3A, pozice 23,5 st. východně, tp. 12,565 H, SR 27500, FEC 2/3, v kódu CryptoWorks zde vysílají televize STV1, STV2, Markíza TV a audio kanály pro obchodní domy SM1, SM2 a SM CS a datový kanál R1, televize TA3 vysílá volně (FTA), s kódováním plánuje začít dosud volná TV Joj.

V paketu dále volně vysílají rádia SRo 1, SRo 2 a SRo 3, Regina Z, Regina S, Regina V, Patria M, Patria U, Fun Radio, Radio Expres, Okey, Twist, Lumen, Hey a Radio-7.


Dokončení příště: Výměna nejstarších karet pro Czechlink, foto uplinku: archiv redakce satCentrum


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2025/dulezite-informace-pro-uzivatele-pristupovych-karet-slovak-link-a-czechlink-i/