Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 14:48:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Dnešní dvě hodně dobré reprízy: thriller Occamova břitva a dokument Banderovci

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskarepublika.cz Přidané: 14.04.2014


Pondělní večery na Jedničce patří kriminálkám a na Dvojce zase velkým dokumentům o válečných událostech. Ostravská televizní produkce „obsadí“ v pondělí 14. dubna 2014 prime time na obou těchto programech. Na ČT1 nabídneme reprízu thrilleru Occamova břitva se Zuzanou Stivínovou a Ondřejem Sokolem v hlavních rolích. Na ČT2 pak ve stejnou dobu dokument režiséra Aleše Koudely Banderovci.


Příběh manželského páru, který se shodou okolností stane svědkem vraždy, nazvaný Occamova břitva, se natáčel v Ostravě a jejím nejbližším okolí. Režisér Dan Svátek před dvěma lety v rekordní době dvanácti dní odvedl s herci a s celým týmem neuvěřitelnou práci, která přinesla dobrý ohlas u diváků a také porotců na festivalech. Hned ve třech kategoriích byla Occamova břitva nominována na Zlatou nymfu na mezinárodním televizním festivalu ve francouzském Monte Carlu. Letos bude usilovat o vavříny na Finále Plzeň nebo na mezinárodním festivalu detektivních filmů v Moskvě. Uchází se také o cenu Českého filmového a televizního svazu Trilobit.

Vedle hlavní dvojice se ve filmu objeví další známé tváře: Norbert Lichý, Hynek Čermák, Martin Stránský, Jan Plouhar, Ivan Franěk, Vladimír Polívka a další.

Když jsme se zeptali Zuzany Stivínové, jak by Occamovu břitvu charakterizovala, uvedla: „Je to o obyčejném lidském srabáctví. Dva lidé, jejichž vztah je v tu dobu už docela narušený, se rozhodnou neohlásit zločin, který viděli. Zpětně je to samozřejmě dožene a ocitnou se v situaci, která pro ně žádné bezbolestné řešení nemá.“

Přesvědčte se sami, v pondělí 14. dubna na ČT1 ve 20:00 hodin.


Dokumentární film Banderovci, který ve stejný den a ve stejnou dobu vysíláme na ČT2, vstupuje na tenký led. Hledá odpověď na otázky, které jsou i na samotné Ukrajině velmi citlivým a výbušným politickým tématem. Vypráví příběhy lidí, které utrpení pod stalinistickým režimem přimělo ke krajním činům. Ptá se, zda lze omlouvat tisíce a tisíce mrtvých touhou člověka po svobodě. A také se pokouší českému divákovi konečně bez ideologických předsudků přiblížit, kdo byli stoupenci Stepana Bandery.

Režisér Aleš Koudela k tomu dodává: „Vždy nám byli prezentováni jako fašisté a vrazi, kteří na našem území napáchali mnoho zvěrstev. Když jsme začali připravovat dokument o nich a zabývali jsme se podrobněji hnutím ukrajinského národa za vlastní samostatnost, uvědomili jsme si, že má mnohem hlubší historické kořeny a že působení banderovců nelze nazírat jednostranně. Dnes, viděno v širším kontextu, s využitím otevřenějších svědectví a nově zpřístupněných archivů, se pokoušíme o plastičtější obraz. Rozhodně jsme nezamlčeli žádná fakta o násilných projevech nacionalismu a antisemitismu během bojů za samostatnost Ukrajiny, v dokumentu jsou svědectví o vyvražďování polských vesnic i českých sídel na Volyni a nakonec o krvavém postupu zbylých banderovců přes Československé území v období let 1945-1947.“

Během sledování dokumentu se v nás mimoděk ozvou také otázky: Jaký to všechno mělo smysl, když poválečná Ukrajina zůstala začleněna do Sovětského svazu? Jaká je perspektiva dnešní samostatné Ukrajiny? Jak velký lze předpokládat vliv současného Ruska? Kolik archivů a jiných historických pramenů se před badateli a dokumentaristy znovu neprodyšně uzavře?


Více o obou uvedených pořadech najdete na:

www.ceskatelevize.cz/occamovabritva
www.ceskatelevize.cz/banderovci


Jolanda Pilařová, tisková mluvčí TS Ostrava


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/aPWS2B Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.04.2014 • Prostřeno! Velikonoce v Moravskoslezském kraji
11.04.2014 • Pôvodné seriály televízie Markíza nedali konkurencii šancu
10.04.2014 • Lear, Mendes, Kurosawa. William Shakespeare dvanáctkrát ovládne ČT art
10.04.2014 • Sebemilenec soutěží v USA
08.04.2014 • Miroslav Donutil jako lékař v Beskydech: začalo natáčení seriálu Doktor Martin
08.04.2014 • Jak dopadnou čtyři romantické víkendy mimo farmy?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist