Důležité informace pro uživatele přístupových karet Slovak Link a Czechlink – II.
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 08.08.2006


Druhé pokračování se týká výměny karet Czechlink nejstarší verze, které dodávala společnost TRADE and TECHNOLOGY do podzimu roku 2003.


V pátek 4.8.2006 jsme od obchodně-technického ředitele společnosti TRADE and TECHNOLOGY, a.s., pana Martina Janků, obdrželi informace, že tato společnost zahájila sérii opatření pro zamezení neautorizovaného příjmu programů paketu Czechlink. TRADE and TECHNOLOGY je distributorem a administrátorem přístupových karet pro digitální paket českých televizních a rozhlasových programů Czechlink.

Jedním z prvních kroků je výměna karet nejstarší verze, které dodávala do podzimu roku 2003. Tyto karty již nesplňují ochranu proti nelegálnímu příjmu - na internetu se v posledních měsících objevil firmware pro řadu receiverů, který umožňuje emulaci těchto karet - tedy příjem programů paketu Czechlink bez vložené registrované přístupové karty, delší dobu jsou na internetu dostupná data pro OPOS karty.

Přestože dnes už platí tzv. Antipirátský zákon, který postihuje osoby šířící návody, klíče, hardware, software, informace, atd. vedoucí k neautorizovanému příjmu placené televize, rozhlasu a služeb informačních společností, je potřeba přijmout opatření i ze strany distributorů a administrátorů přístupových karet.

Proto po loňské výměně abonentských karet domácí placené satelitní platformy UPC Direct přistupuje nyní i TRADE and TECHNOLOGY k výměně svých přístupových karet Czechlink za nové s BIOSem v.5, které jsou již lépe zabezpečené. A k plošné výměně přístupových karet se chystá i Slovak Link.

Výměna karet Czechlink bude bezplatná, na náklady distributora TRADE and TECHNOLOGY. Všichni registrovaní uživatelé, kteří jsou v databázi a mají aktivní přístupové karty vydané do podzimu roku 2003 obdrží poštou bezplatně novou kartu na adresu uvedenou při registraci karty u České televize, resp. TV Prima.

Doporučujeme proto všem uživatelům karet zakoupených do konce roku 2003 ověřit si stav registrace karty na internetových stránkách www.trade-technology.cz. Po kliknutí na odkaz "Kontrola karty" a zadání čísla karty se v případě, že karta není registrována, vypíše hlášení "Karta není aktivována!" V takovém případě je nutné tuto kartu zaregistrovat prostřednictvím formuláře Žádost o aktivaci, který je nutno zaslat na adresu zákaznického servisu:

TRADE and TECHNOLOGY, a.s, zákaznický servis, Daliborova 419/11, 709 00 Ostrava-Mariánské Hory

Tento tiskopis formuláře (a i další např. pro CS Film či Galaxii sport)) je také připraven ke stažení na www.trade-technology.cz, odkaz "Podmínky příjmu" nebo "Soubory ke stažení".


Včera jsme se telefonicky spojili s obchodně-technickým ředitelem společnosti, panem Martinem Janků a zeptali jsme se na další podrobnosti ohledně této výměny.

Předně je nutné co nejrychleji zaregistrovat všechny softwarově „otevřené“ a nepřihlášené karty. Jedině tak obdržíte novou přístupovou kartu. Registrace je pro občana České republiky, platící řádně koncesionářský poplatek za televizi velmi jednoduchá, stačí zaslat vyplněný výše zmiňovaný formulář Žádost o aktivaci, a uvést v něm spojovací číslo inkasa obyvatel – SIPO, anebo variabilní symbol platby televizního poplatku, přidělený Českou televizí. Formulář se zasílá už jen do ostravského zákaznického servisu TRADE and TECHNOLOGY, nikoliv jako dříve do ČT na Kavčí Hory v Praze. Jak jsme se informovali, není registrace těchto starších karet nijak omezena datem ukončení, lze tedy i nyní dodatečně zlegalizovat používání dosud neautorizované přístupové karty ve svém receiveru.

Protože databáze administrace zná jen adresu, která byla nahlášena při aktivaci karty Českou televizí či případně TV Prima, pokud došlo k pozdějšímu prodeji karty či změně bydliště, anebo např. jména majitele např. po sňatku, je nutné všechny tyto změny zaslat do zákaznického servisu, opět prostřednictvím formuláře Žádost o aktivaci. Protože v těchto dnech již začíná rozesílání karet, je nutné si tedy pospíšit, aby přístupová karta nebyla doručena na již neplatnou adresu.

V našem rozhovoru jsme zmínili i dotaz čtenáře webu satCentrum, který v diskusi navrhuje, zda by se nemohla při kontrole karty na webu TRADE and TECHNOLOGY objevit také informace, že příslušná karta se bude měnit. Obchodně technický ředitel uznal, že to je dobrý nápad a budou uvažovat o jeho realizaci. Našim čtenářům děkuje za zájem o příjem Czechlinku a věří, že výměna proběhne rychle a bez potíží. Pro zájemce o nové karty dodává, že byl již odstraněn déle trvající nedostatek karet a nyní jsou k dispozici v dostatečném množství jak pro individuální zájemce, tak i pro prodejce.

Na závěr bychom chtěli ještě jednou upozornit majitele dosud neautorizovaných karet, že by neměli s výše zmiňovanou dodatečnou registrací dlouho otálet, protože bezprostředně po výměně karet dojde k ukončení zasílání dat pro identy těchto karty v datovém streamu v paketu Czechlink a nadále podporované budou jen nové karty Czechlink (distribuované od podzimu 2003). Podle posledních informací by to mělo být v podzimních měsících letošního roku, zřejmě na konci září či v říjnu. S datem 11.9.2006, který byl vyčten z přístupových karet a publikován na některých serverech to ale nemá nic společného! Po ukončení podpory starých karet na Czechlink tedy skončí jeho neautorizovaný příjem na karty OPOS i emulace ve firmware některých receiverů.

Czechlink vysílá na satelitu Astra 3A, pozice 23,5 st. východně, tp. 12,525 V, SR 27500, FEC 3/4, v kódu CryptoWorks zde vysílají televize ČT1, ČT2, ČT4 Sport, TV Prima a prémiové programy CS Film a Galaxie sport, volně (FTA) jsou vysílané televize ČT24 a TV Noe.

V paketu dále volně vysílají rádia ČRo 1, ČRo 2, ČRo 3, ČRo Region, ČRo 6, ČRo 7 a Radio Proglas.


A ještě pro doplnění: přístupové karty pro příjem Czechlinku společnosti GITAL, s.r.o. – diGITALlink - jsou již s BIOSem v.5, a proto se u nich žádná výměna nechystá.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2027/dulezite-informace-pro-uzivatele-pristupovych-karet-slovak-link-a-czechlink-ii/