Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 10:33:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Film Europe a DAFilms.cz společně uvedou film Sacro GRA

  Autor: Film Europe , e-mail: info@filmeurope.eu Přidané: 24.04.2014


Historicky první dokumentární film, který zvítězil na MFF v Benátkách, Sacro GRA, bude 5. května 2014 uveden nejen do běžné kinodistribuce, ale zároveň v TV na Film Europe Channel a online na portálu DAFilms.cz. Společný projekt realizují distribuční společnost Film Europe Media Company, majitel práv k filmu, a VoD platforma DAFilms.cz, která se snaží českým a slovenským divákům přiblížit celosvětovou dokumentární tvorbu.


"Jedna dálnice, stovky (ne)obyčejných příběhů"

Italský snímek režiséra Gianfranca Rosiho (El Sicario: Room 164, Below Sea Level) nečekaně ovládl loňský ročník Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. Dokument Sacro GRA představuje divákům Řím nevšedním způsobem – prostřednictvím dálnice Grande Raccordo Anulare a životů lidí žijících na jejím okraji. Tuto pestrou mozaiku natáčel režisér nepřetržitě více než dva roky.

Vítězství filmu překvapilo publikum i samotného autora, který dojatě dodal: "Nikdy bych nevěřil tomu, že dokumentární film někdy může vyhrát benátský festival." Legenda italského filmu a člen odborné poroty, režisér Bernardo Bertolucci, však o vítězi neměl pochyb. "Chtěl jsem být překvapen a Rosiho film překvapivým byl. Jednalo se o jasnou volbu. Svět a místa zobrazená ve filmu v sobě měly něco z františkánství. Byla v nich skutečná čistota a porota vycítila jejich poetickou sílu," vysvětlil Bertolucci udělení Zlatého lva.

Italský režisér Gianfranco Rosi, který již dříve filmové diváky zaujal snímky s netradičními hlavními hrdiny, jakými byl mexický masový vrah v dokumentu El Sicario: Room 164 či skupina podivínů dobrovolně žijících v jihoamerické poušti z Below Sea Level, se svým vítězstvím jako první dokumentární tvůrce zařadil mezi slavné nositele Zlatého lva Jean-Luca Godarda, Luise Buñuela, Luchina Viscontiho či ze současnosti Darrena Aranofského a Sofie Coppoly.

Společnost Film Europe Media Company je v České a Slovenské republice vlastníkem práv k Sacro GRA v oblastech kina, TV a VoD. Při uvedení filmu využila spolupráce a zkušeností portálu DAFilms.cz a rozhodla se dokument uvést v unikátním formátu premiéry day and date release. V jeden den tak bude film zároveň ke zhlédnutí v kinech v rámci cyklu Dokumentární pondělí a za podpory Italského kulturního institutu v Praze, v TV na Film Europe Channel a online na DAFilms.cz.

„Sacro GRA je výjimečný dokument, a tak si zaslouží výjimečný způsob představení. Film Europe je vedoucím distributorem evropského filmu v českých kinech a v rámci unikátního televizního projektu - Film Europe Channel. Pro dokument jsme v oblasti VoD hledali zkušeného partnera. Proto jsme využili nabídky společnosti Doc Alliance Films a rozhodli se vyzkoušet model uvedení filmu v jeden den a v jeden čas na všech distribučních platformách. Světovou jedinečností je, že se uvádí naráz nejen v kinech a na VoD, ale i v televizi. Věříme v úspěšnost projektu a jeho využitelnost pro naše budoucí aktivity,“ uvádí Ivan Hronec, prezident společnosti Film Europe Media Company, která již v českých kinech a na festivalech distribuuje více než 200 špičkových evropských filmů.

Diana Tabakov, manažerka akvizic portálu DAFilms.cz, který již online uvedl oceňované snímky Spirit of 45 či Epizoda ze života sběrače železa, k tomu dodává: "Dnes je již celkem běžnou praxí získat film online v tom samém roce, kdy vznikl, ne-li hned na počátku distribuce. Je jasné, že filmový průmysl musí jít naproti dychtivým divákům, kteří chtějí film vidět ihned, jak se o něm začne psát. Předcházíme tím do určité míry ilegálnímu šíření filmů, a zároveň tak představujeme artové snímky širšímu publiku, které je již zvyklé vyhledávat kulturu online."

Internetový portál DAFilms.cz je hlavním projektem festivalové sítě Doc Alliance tvořené 7 klíčovými evropskými dokumentárními festivaly (CPH:DOX, DOK Leipzig, FID Marseille, MFDF Ji.hlava, Planete Doc Film Festival, Visions du Réel, Doclisboa). Představuje mezinárodní platformu online distribuce dokumentárních a experimentálních filmů kladoucí důraz na evropskou kinematografii. Obsahuje více než 900 filmů, jež jsou za malý poplatek dostupné z celého světa k online zhlédnutí či k legálnímu stažení.

Misí Film Europe je evropský film. FILM EUROPE MEDIA COMPANY s týmy v Praze, Bratislavě, Londýně a v Cannes nakupuje, koprodukuje, v kinech, na VoD a DVD distribuuje a ve vlastních televizích vysílá jen evropský film. Do programů českých, slovenských, maďarských a polských kin a festivalů přinesla od roku 2009 více než 200 špičkových filmů. Od roku 2010 provozuje národní tematické televizní kanály KINO CS, DOKU CS a MUZIKA CS. V roce 2011 spustila vysílání FILM EUROPE CHANNEL – první evropské filmové televize, s 800 filmy výhradně evropské kinematografie.

V září 2013 otevřela v Bratislavě festivalové KINO FILM EUROPE. V roce 2014 spustila festival francouzského filmu Creme de la Creme. Film Europe je evropským lídrem nákupu, festivalových uvedení, kinodistribuce a televizního vysílání evropského filmu.


Lenka Stanslická, PR & marketing manager, Film Europe CZ
Andrea Průchová, Public Relations DAFilms.cz


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/CcnRZ2 Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.04.2014 • Eurosport spouští diváckou komentátorskou soutěž
24.04.2014 • Předposlední satelitní přenos Met: Live in HD: Mozartova opera Così fan tutte (Takové jsou všechny)
23.04.2014 • Tajemství skrytá a odhalená na Prima ZOOM
22.04.2014 • Nenechte si ujít: to nejlepší v květnu na AXN, AXN White a AXN Black!
21.04.2014 • Prima ZOOM v 17. týdnu - velmi záhadný i krásně dobrodružný
21.04.2014 • Co nás čeká v úterním zápase LM UEFA: ATLÉTICO MADRID – CHELSEA FC?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist