Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 10:43:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Společná televizní anténa a přechod na digitální vysílání

  Autor: PR JIKL SERVICE, J.Jiruš , e-mail: jjirus@seznam.cz Přidané: 26.08.2006



Tento článek by měl majitelům domů ve stručnosti vysvětlit základní problémy přechodu na digitální vysílání.



Digitální vysílání by mělo přinášet více programů, a to jak volných tak i placených. Především by však mělo využívat i interaktivní služby. Základní z nich je EPG – elektronický průvodce programu, jehož pomocí lze aktuálně zjišťovat informace o vysílaných pořadech. Vedle EPG se můžeme těšit i na předpověď počasí a dalších informace, jak je tomu v zemích, které mají již delší dobu digitalizaci v provozu. Další výhodou set-top-boxů je i velmi vysoká kvalita obrazu a zvuku, kde propojení set-top-boxu a TV přijímače je pomocí SCART kabelu.

Aby mohl posluchač plně využívat digitální vysílání, musí mít k starému televiznímu přijímači připojený kvalitní set-top-box nebo digitální televizní přijímač. Kvalita televizního příjmu může být zachována pouze tehdy, je-li set-top-box připojen na kvalitní anténu.

Společná Televizní Anténa (dále jen STA) je zřízena pro poslech TV + FM signálů, a to pro více uživatelů. Tvoří jí anténní stožár, na kterém jsou instalovány televizní antény, a dále domovní stanice a koaxiální rozvod s účastnickými zásuvkami. Starší STA v panelových a nebo větších domech byly sestaveny z domovní stanice převážně od slovenského výrobce Tesla Prievidza a skládaly se ze soustavy měničů TESA S. Tyto měniče, které se používaly z důvodu konverze (změny kmitočtu) do pásma VHF nelze v budoucnu použít pro příjem digitální televize. V současné době přechodu k digitalizaci se majitelé starších STA budou muset brzy rozhodnout jakým způsobem provedou rekonstrukci STA.

Někteří prodejci, a bohužel i novináři, uvádí občany v omyl tvrzením, že set-top-box nepotřebuje žádnou anténu, nebo že anténou může být kus drátu, popř. pokojová anténa. V některých případech toto řešení funguje, ale pouze pro malou část Prahy a okolí, kde je signál velmi silný. Největším problémem pokojových nebo provizorních antén pro příjem DVB-T je lokální rušení, způsobené nejčastěji provozem mobilních telefonů.


ZÁKLADNÍ MOŽNOSTI REKONSTRUKCE STA

1) Výměna domovní stanice, která pracuje v pásmu UHF a oprava nebo výměna koaxiálního rozvodu. Při této variantě rozhoduje stáří, velikost a stav stávající STA.

2) Instalace skupinového přijímače, který přemění digitální signál na klasický PAL signál v pásmu VHF.


První varianta je lepším řešením. Pomocí set-top boxu nebo digitální televize lze sledovat všechny programy včetně využití interaktivních služeb. Je-li dobře navržen a instalován koaxiální rozvod, lze STA rozšířit o satelitní příjem jedné nebo více družic. Větší finanční částka vložená do STA je zárukou dobré investice pro další desetiletí.

Druhá varianta je instalace skupinového přijímače a převedení vybraných programů do stávajícího rozvodu v pásmu VHF. Počet programů je omezen stavem rozvodu a jeho velikostí. Z praxe je známé, že počet přijímaných programů je omezen maximálně na osm. Další nevýhodou tohoto řešení je omezená kvalita obrazu a zvuku, která se projeví především na LCD nebo plazmových televizích. Při použití skupinového nelze využívat interaktivních služeb, EPG atd. Za jedinou výhodu lze snad považovat skutečnost, že si uživatelé nemusí pořizovat set-top-boxy nebo digitální televizní přijímače.


KABELOVÝ ROZVOD

V současné době se stupňuje problém s rušením digitálního příjmu. To je nejčastěji způsobeno provozem stanic mobilních společností (BTS) umístěných blízko objektů, a dále provozem internetových služeb apod. Nemá-li dojít k negativnímu ovlivnění STA, je nutné, aby byl při její instalaci použit koaxiální kabel od renomovaných výrobců (s dvěma stíněními), v kombinaci s konektory, které se k tomuto speciálnímu kabelu vyrábí. Kabelový rozvod musí být navržen tak, aby koaxiální rozvod umožňoval bezproblémové rozšíření o satelitní příjem. Investor by měl počítat s tím, že se i na satelitním příjmu postupně objeví českého vysílání, placeného i volného. Klasickou ukázkou poměrně levného satelitního příjmu jsou např. programy GALAXIE SPORT, CS FILM, FILM BOX a NONSTOP KINO.


ZÁVĚR

Závěrem lze říci, že je pouze na majitelích objektů, jakou variantu si zvolí, a jaké finanční částky do rekonstrukce vloží. Hodně majitelů se rozhodne STA zcela zrušit a nájemníky odkázat na služby kabelových společností, které jim za nemalý finanční obnos zajistí anténní připojení. Důrazně varuji před neodbornými články o tom, že digitální příjem nepotřebuje anténu. Četné zkušenosti potvrdily jak nekvalitní poslech dokáží pokojové antény.


PR JIKL SERVICE, Jiruš Jaroslav, www.jiklservice.cz. Společné televizní antény již od roku 1984


  Sdílet:      

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.08.2006 • Na internet přes satelit s DVB-RCS [ 16 ]
10.03.2006 • Humax reaguje na plánované kódované vysílání z družice Astra: nový digitální set-top-box s CI
18.12.2005 • Seznamte se: Digitall World DVR 8000 EX
26.10.2005 • Testovali jsme: Golden Interstar DSR 8300 CI Premium combo – II. [ 7 ]
24.10.2005 • Testovali jsme: Golden Interstar DSR 8300 CI Premium combo – I. [ 9 ]
23.10.2005 • Receiver „combo“ pro příjem DVB-S i DVB-T – ano či ne? [ 5 ]


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist