Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 05:41:50   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

To nejlepší dokumentární zakončení července na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 19.07.2014



Unikátní dokumenty 30. týdne: Dejte si s námi pěknou porci fascinujících filmů. Australská divočina, katastrofy, sovy, netopýři, dinosauři, Mars, vetřelci v nás, v přírodě i ve vesmíru = Prima ZOOM.


Dokumentární skvosty pro vás: Osídlíme Mars? – soukromý projekt se chystá do deseti let vyslat na Rudou planetu první osadníky; velmi oblíbený a lehce kontroverzní seriál Vetřelci dávnověku IV přichází se čtvrtou řadou a v prvním dílu prozradí tajemství mayské civilizace; v sobotu startujeme Přírodní vesmír – jeden z nejlepších přírodních seriálů poslední doby přibližuje i nám známou přírodu v nádherných záběrech; Vetřelci v nás – geneticky upravené děti na zakázku, léky, které uchovají naše zdraví, baktérie bojující se znečištěním…, fantastická cesta začíná a desítky dalších unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka! Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–20.00 a 20.00–22.00:

21. 7. 19.00 – Tropický chrám

Uprostřed bažiny v hlubokém temném lese v tropické části Austrálie stojí dům. Říká se mu Galmara. Galmara básník – zpěvák písní. Galmara se obává o svou vlastní budoucnost. Dům vznikl jako útočiště lidí, ale okna a dveře otevřené dokořán dávají najevo, že se stal také útočištěm okolní přírody. Byl postavený na přelomu 19. a 20. století a od té doby zažil mnoho nájemníků. Posledních třicet let pod jeho střechou žila Margaret Thorsborne. Jenže příroda už se na domu začala podepisovat, stala se jeho úhlavním nepřítelem.


21. 7. 20.00 – Město katastrof (Sníh a led)

Oblíbený moderátor, dobrodruh a spisovatel Ben Fogle se pustí do experimentu člověka proti přírodě a na vlastní kůži si vyzkouší ničivé účinky extrémního počasí. A rovnou začíná v chaosu způsobeném sněhem a ledem. Na pomoc si pozval skupinku odborníků, kteří se s ním prokopávají do skutečně nebezpečných situací. Tak třeba v roce 1998 Montreal úplně odřízla od světa divoká ledová bouře. Fogle líčí napínavé historky o přežití, a dokonce představí dům speciálně postavený pro potřeby dokumentu. Načež ho vystaví nejmocnější a nejděsivější přírodní síle, jakou je lavina.


23. 7. 20.00 – Soví odysea

Když se samička sovy pálené dočká demolice staré stodoly, která byla jejím domovem, musí si hledat nové místo, kde by mohla složit hlavu. Cestou za letu nad lesy a loukami potkává snad všechny druhy sov, které se v Evropě vyskytují: kalouse ušatého a kalouse pustovku, sýčka obecného, puštíka obecného nebo výra velikého. S některými z nich může poklidně žít, jiné musí setřást nebo se stane jejich kořistí. Během jejího putování se dozvídáme, jak to, že sovy dokážou tak potichu létat a tak dobře lovit, co už od starověku představují pro lidi nebo jak se jim dnes žije v našem sousedství. A také proč se sovy neprávem staly symbolem smrti. Naše hrdinka nakonec najde nový domov, když se stane hostem rodinky sov pálených. Právě včas, aby zažila líhnutí mladých.


23. 7. 21.00 – Zabiják netopýrů

Za posledních šest let zemřelo v Severní Americe přibližně šest a půl milionů netopýrů. Tato čísla znamenají jednu z nejhorších přírodních katastrof v dějinách. Doktorka DeeAnn Reeder z univerzity v pensylvánském Lewisburgu, která spolupracuje se Smithsonian Institute, a Greg Turner z pensylvánské lovecké komise bojují proti nemoci, která netopýry žene na pokraj vyhynutí. Do dnešního dne už zasáhla 19 amerických států a čtyři kanadské provincie. Doktor Nickolay Hristov z university v Salemu zároveň ve stejnou dobu sleduje rozsáhlé netopýři kolonie tadaridy guánové v Texasu a Novém Mexiku, kde se snaží zjistit, jestli jsou i ony v ohrožení.


24. 7. 19.00 – Osídlíme Mars?

Povrch Rudé planety právě brázdí nejnovější sonda. Soukromý projekt se chystá do deseti let vyslat za ní první osadníky. Otázka, jestli se lidstvu podaří obydlet Mars, už není jen doménou sci-fi filmů a románů. Vědec Chris McKay strávil třicet let v agentuře NASA zkoumáním Marsu a testováním podmínek života v nejextrémnějších podmínkách na Zemi. Dokumentární film Osídlíme Mars? doplněný špičkovými digitálními záběry představuje první podrobnou vizualizaci toho, co by přestěhování lidstva na Rudou planetu obnášelo.


25. 7. 18.00 – Vetřelci dávnověku IV (Tajemství mayské civilizace)

Čtvrtá řada mysteriózního dokumentárního seriálu zkoumá nové druhy mimozemských intervencí na naší planetě. Nechybí pozorování a nevysvětlitelné jevy zaznamenávané od dávných dob až po dnešek. Navíc pokračuje hledání spojitostí mezi možnými pozorováními UFO a informacích uvedených ve starověkých textech rozluštěných z dávných artefaktů.


26. 7. 20.00 – Přírodní vesmír (Malí hrdinové: Příroda pod lupou)

Jak se z obyčejné procházky lesem stane smrtelně nebezpečný zážitek? Co máte udělat, když vás uštkne smrtelně jedovatý had? Jak se zvířata přizpůsobují dnešní době a modernímu světu? Rozpětí i množství témat, kterým se Kurt Mündl věnuje v přírodovědném dokumentárním seriálu je fascinující. Od mrňavých obyvatel polí a luk, přes nebezpečně rozbouřené vodní toky nebo živočichy, kteří z pudu sebezáchovy zimu raději prospí, až po dávnou krásu divokého Rakouska a mnoho dalšího. Jestli chcete porozumět některému z těchto zázraku, žasněte při sledování seriálu Přírodní vesmír.


26. 7. 21.00 – Tajemství přírody (Pilný jako včelka)

Seriál nabízí mnohá tajemství přírody. Před 140 mil. let se začaly vyskytovat hojněji kvetoucí rostliny. Na jejich pyl se začaly adaptovat vosy, které se vlivem evoluce začali vyvíjet ve vegetariánské včely. Včely medonosné žijí v komunitách čítajících až 80 tisíc jedinců. Naučily se mezi sebou sdílet místa, kde nacházejí potravu a tu pak uchovávají v podobě medu. Včely medonosné zimu přežívají díky schopnosti skladovat potravu. Další výhodou včel oproti ostatním je komunikace. Znají až 37 různých pachových zpráv. Například zpráva o tom, kolik je třeba v úlu potravy, pach dokáže informovat včely o tom, že je úl přehřátý a ony se mají shromáždit na římse před vchodem a úl ochladit máváním křídel, díky pachu také včely najdou svůj úl. Paráda, že, ale prozradíme vám i různá tajemství čmeláků, vos či sršní.


27. 7. 19.00 – Vetřelci v nás

Před deseti lety vědci rozluštili sekvenci tří milionů písmen, které tvoří lidský gen. Takže co přijde teď? V dokumentu se podíváme do špičkové moderní laboratoře v Kalifornii i na ostrov v Jižním Pacifiku, kde by se mohl nacházet klíč k odhadnutí času smrti naší planety. Ať už povede ke geneticky upraveným dětem na zakázku, lékům, jež po dlouhá desetiletí uchovají naše zdraví, nebo super baktériím schopným bojovat se znečištěním, tato fantastická cesta právě začíná.


27. 7. 20.00 a 20.30 – Moderní dinosauři (Tyranosaurus Rex; Gigantičtí býložravci)

Celých 160 miliónů let vládli naší planetě. Dinosauři byli šlechtou pravěku a opravdovými obry své doby. Nikdy předtím ani potom žádná životní forma nedosáhla takové velikosti. Mnohé z jejich vzorců chování jsou stále patrné u dnešních druhů, které jsou považované za dinosaury naší doby. Šestidílná dokumentární série sleduje badatele po celém světě, shrnuje nové klíčové důkazy o možném chování pravěkých obrů a díky neuvěřitelně propracovaným animacím je znovu přivádí k životu.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc. Obliba pořád stoupá i na facebooku (https://www.facebook.com/#!/primazoom.cz).

Prima ZOOM – více témat, více novinek! Nové schéma vysílání – 24 hodin denně běží na plné obrátky.

premiérové bloky	18.00 – 20.00              	20.00 – 22.00
pondělí Volání divočiny Největší katastrofy
úterý Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
středa Zločin pod lupou Fascinující příroda
čtvrtek Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
pátek Záhady a konspirace Úžasné oceány
sobota Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
neděle Zázraky vědy a techniky Ztracený svět dinosaurů


Prima ZOOM - celý svět do vašeho obýváku! Internet: www.prima-zoom.cz, facebook – přidejte se k nám na https://www.facebook.com/#!/primazoom.cz!


Připraveno s využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima, 19. 7. 2014


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/q0AW4z Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.07.2014 • Prima ZOOM vysílá to nejlepší: Zabiják netopýrů
16.07.2014 • Extra tip na Film+: Obchodník se smrtí
14.07.2014 • Nenechte si ujít: Krásy Irska, jak jste je ještě neviděli
13.07.2014 • Dávka parádních doku-filmů na Prima ZOOM ve 29. týdnu
09.07.2014 • Kosmos – časoprostorová odysea dosáhl rekordní divácké sledovanosti
07.07.2014 • Žhavý červenec na Prima ZOOM - unikátní dokumenty 28. týdne

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist