DIGI TV: Odstranění blokace nahrávání u HUMAX DIGI+II vyřeší nový firmware - aktualizováno
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 13.09.2006
Současné i budoucí abonenty satelitní služby DIGI TV zaskočila naše zveřejněná informace o blokování video výstupů u abonentského receiveru HUMAX DIGI+II. Naše upozornění se setkalo u společnosti DIGI Czech Republic s adekvátní odezvou a tento problém by se měl v v dohledné době vyřešit novým firmware.


Minulý čtvrtek jsme náhodou zjistili a na následujících montážích si ověřili, že u nového receiveru HUMAX DIGI+II pro české abonenty je blokován videovýstup na obou výstupech SCART i na konektoru CINCH pro nahrávání na rekordéry. Zřejmě je použitá ochrana Macrovision, jakou známe z kódování videokazet a DV. Na analogových videorekordérech se to projeví střídáním světlého a tmavého obrazu, DVD rekordéry zahlásí zablokovaný nebo nepovolený vstup a neumožní nahrát program. A to jakýkoliv, kódovaný i volný (FTA), v paketu DIGI TV i z jiných satelitů.

Jak jsme postupně zjistili, receivery se vyrábějí u společnosti General Satellite v Rusku a jsou kompletovány v Rumunsku, a zřejmě při přípravě firmware pro DIGI TV došlo k omylu. Výrobce totiž dodává receivery i pro jiné providery a kabelové operátory, a právě některá z nich si objednala kódování v systému Macrocvision. Tato ochrana pak byla zřejmě omylem také implementována do receiverů pro české abonenty.

Podle dnešního vyjádření, které serveru satCentrum poskytla společnost DIGI Czech Republic bude zjednaná náprava, a to přípravou nového firmware, který dané blokování již nebude obsahovat. Podle slov společnosti není z jejich strany žádný důvod, aby bylo abonentům bráněno v pořizování si záznamů na video anebo DVD, například i kvůli tomu, že nestihnou sledovat pořad, o který by měli zájem. Blokace není použita ani u žádného receiveru v Rumunsku, Maďarsku či na Slovensku.

V současné době programátoři teprve začínají pracovat na novém firmware, takže ještě není znám termín, kdy bude k dispozici nová verze. Ta se bude nahrávat do nových receiverů ještě před distribucí, stávajícím uživatelům bude nový firmware dostupný přes satelit Intelsat 10-02 v rámci automatické aktualizace (OTA), dostupný bude i v menu Instalace – Aktualizace – Automatická aktualizace. O přesném termínu vás budeme informovat.

Společnost DIGI Czech Republic posiluje tento týden svůj team, dnes jsme hovořili s p.Ševčíkem, který bude mít na starosti technické problémy, komunikaci s dealery a aktivaci karet řeší Jitka Kloubová. Pro dealery bude v nejbližší době dostupná nová linka pomoci 844 844 898 a několik nových mailových adres, jejich zveřejnění zde ale nemá pro běžné čtenáře smysl.


Redakce satCentrum, 13.9.2006, 19:00 hod., foto: abonentské receivery Humax a Hyundai


Aktualizováno 9.11.2006:

Dnes ve večerních hodinách byla aktivovaná funkce automatické aktualizace firmware (OTA) pro receivery HUMAX DIGI II+, distribuované pro české a v poslední době i slovenské abonenty služby DIGI TV. Nový firmware konečně vyřešil blokování video výstupů (SCART i CINCH) pro nahrávání na video a DVD rekordéry. Po zapnutí receiveru vyskočí na obrazovce okénko pro potvrzení stažení nového firmware, případně lze kdykoliv později spustit aktualizaci přes satelit Intelsat 10-02 na transponderech platformy v menu Instalace – Aktualizace – Automatická aktualizace. Natažení firmware trvá cca tři minuty a nemusíte se jej bát spustit.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2067/digi-tv-odstraneni-blokace-nahravani-u-humax-digi-ii-vyresi-novy-firmware-aktualizovano/