Nedělní problémy s příjmem NONSTOP KINO a FILMBOX na Amosu 2
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 17.09.2006
V neděli 17.9.2006 v odpoledních a večerních hodinách došlo k výraznému poklesu signálu tp. 27 ma satelitu Amos 2 (umístěného na pozici 4,0 stupňů západně), kde vysílají placené filmové kanály společnosti SPI International – FILMBOX a NONSTOP KINO, a volný módní kanál F MEN, frq. 11,683 H, SR 6888, FEC 3/4. Individuální příjemci, ale také kabelové společnosti měli problém zachytit vysílání na Moravě a v Čechách na parabolu o velikosti menší jak 120 cm. Příjem byl nadále možný pouze v platformě DIGI TV, protože v Bukurešti byl ještě zřejmě dostatečný signál k retransmisi na Intelsat 10-02.

Kontaktovali jsme společnost SPI International v Bratislavě a ta hned zjišťovala situaci v izraelském Tel Avivu, kde je uplink na Amos 2. Bohužel tam monitoring na jejich paraboly prý nevykazoval výpadky ve vysílání.

Toto konstatování nás ale neuspokojilo, a začali jsme laborovat s parabolami, abychom zjistili, zda by se ještě nedaly přesněji dostavit. K našemu překvapení stačil posun motorem o cca 0,5 stupňů východním směrem (tedy cca na pozici 3,5 st. západně) a signál naskočil v původní síle. Zřejmě se z nějakého důvodu dal satelit Amos 2 do mírného pohybu východním směrem, což ovšem u silných signálů a na jihovýchodě Evropy a v Izraeli nebylo postřehnutelné.

Po dalším telefonátu providerovi (společnosti RR Sat Global Network) bylo po desáté večer kontaktováno řídící středisko a satelit Amos 2 se opět vrátil na své původní místo. Od cca 22:30 hod. se vysílání obnovilo v původní úrovni, po dalších čtvrthodině došlo dokonce k navýšení signálu až o 4 dBmikroV oproti signálu naměřeného dnes dopoledne. Naštěstí je neděle v Izraeli normálním pracovním dnem (dnem pracovního klidu je tam sobota) a tak bylo možné se spojit s odpovědnými pracovníky a problém poměrně rychle vyřešit.

Proč došlo k pohybu družice Amos 2 se asi nedozvíme, protože se jedná o vojenský satelit, kde je jen část transponderové kapacity pronajímána pro komerční účely. Pro individuální příjem (DTH) není tento satelit primárně určen, ale je hojně využíván pro distribuci signálu pro kabelové společnosti, primárně se zde šíří např. programy HBO, Spektrum, Cinemax, AXN či Minimax.

Tolik dnešní problém, zajímalo by nás, zda se po dnešní korekci pozice a mírném navýšení výkonu zlepšil příjem i u vás, zejména v západních a severních Čechách. Napište nám o tom, prosím, pár řádků do diskuse např. hned pod tento článek. Za vaše „reporty“ předem děkujeme. Do budoucna chystá společnost SPI další opatření, které by měly pomoci k zlepšení individuálního příjmu kanálu FILMBOX a NONSTOP KINO.

Další informace o příjmu filmových kanálů společnosti SPI najdete v článku Jak přijímat FILMBOX a NONSTOP KINO.


redakce satCentrum, 17.9.2006, 23:00 hod.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2072/nedelni-problemy-s-prijmem-nonstop-kino-a-filmbox-na-amosu-2/