Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 11:37:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Česká televize propojí ministry se starosty a v metropolích představí kandidáty na primátora

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 31.08.2014


1. 9. startuje v České televizi speciální vysílání věnované podzimním volbám. Jeho cílem je mimo jiné posílit zájem veřejnosti o komunální politiku. Zpravodajství České televize proto připravilo doposud nejkomplexnější informační servis o regionálně významných tématech, tři debaty propojující ministry s lokálními politiky a jejich problémy, tři debaty z největších metropolí, ve kterých se představí kandidáti na primátora, i speciální vysílání v průběhu volebního víkendu. Předvolební informační servis nabídne Česká televize také ve vztahu k senátním volbám.


„Česká televize se volbám do zastupitelstev obcí zatím nikdy v takové míře jako nyní nevěnovala,“ říká ředitel Zpravodajství Zdeněk Šámal a vysvětluje: „Roli regionálního zpravodajství na ČT24 posilujeme dlouhodobě a nyní budeme moci naplno využít všechny tyto zkušenosti. Až do voleb budeme například každý všední den divákům představovat jeden z problémů souvisejících s místní samosprávou, a to hned v několika pořadech, ve Studiu 6, kontinuálním vysílání ČT24 a v Událostech v regionech.“

Speciální vysílání pak rozšíří série šesti debat se Zuzanou Tvarůžkovou a Václavem Moravcem. Tři z nich se budou konat v obcích, které získaly v posledních třech letech titul Vesnice roku, další pak v Ostravě, Brně a Praze. „Vesnice roku přinesou diskuse, ve kterých se propojí politici z místních samospráv s ministry, pod které spadá problematika, jež je nejvíce trápí. V obci Řepice se tak například budeme věnovat dotacím,“ dodává Zdeněk Šámal s tím, že v každé ze tří metropolí Čech, Moravy a Slezska se zase představí kandidáti na primátora. „Tak jako v předchozích volebních speciálech budeme v těchto debatách při zvaní hostů vycházet z průzkumů volebního potenciálu, které pro nás zpracuje nezávislá agentura,“ říká Šámal.


PODROBNOSTI K PŘEDVOLEBNÍMU A VOLEBNÍMU VYSÍLÁNÍ

Regionální předvolební vysílání

Ze všech krajů, z krajských měst i malých obcí, představí ČT24 každý všední den od pondělí 1. září až do 8. října divákům jeden z problémů souvisejících s místní samosprávou. Osvětlí jej reportáže a živé vstupy zpravodajů a regionálních redaktorů ve vysílání Studia 6, Studií ČT24 a Událostí v regionech. Dramaturgie vysílání bude navazovat na předvolební debaty a využívat data například ze sčítání lidu či policejních statistik. „Témata jsme se vždy snažili lokalizovat a logicky navázat na daný kraj. Například v místě se statisticky nejvyšší kriminalitou se tedy budeme věnovat této otázce, podobně třeba v oblasti, kde podle statistik žijí nejbohatší či nejstarší lidé v Česku,“ podotýká k dramaturgii zástupce šéfredaktora zpravodajství František Lutonský.


Předvolební debaty

Ve středu 3. září ve 20 hodin začne první z šesti předvolebních debat moderovaných Zuzanou Tvarůžkovou a Václavem Moravcem. Diskuze budou vysílány postupně z Řepice u Strakonic (3. 9.), Ostravy (10. 9.), Jeseníku nad Odrou (17. 9.), Brna (24. 9.), Vesnice roku 2014, která bude vyhlášena až 20. 9. (1. 10.) a z Prahy (8. 10.).

V debatách z Vesnic roku se setkají obecní zastupitelé s jedním z ministrů současné vlády nad tématy, která jsou významná nejen pro danou oblast, ale pro většinu místních samospráv. V Praze, Brně a Ostravě se pak představí vždy osm kandidátů na primátora metropole. Hosté budou do debat zváni na základě výsledků sociologického průzkumu volebního potenciálu, který pro Českou televizi provede agentura Median. Diskuse bude rozdělena na dvě části se čtyřmi hosty, každá z částí se bude věnovat jinému hlavnímu tématu.

Další čtyři kandidáti v pořadí průzkumu volebního potenciálu pak dostanou prostor v pořadu Politické spektrum.


Speciální volební studio

Na samotný volební víkend pak Česká televize připravila speciální studio, které diváky přehledně seznámí nejen s výsledky voleb do zastupitelstev, ale i s postoupivšími kandidáty z prvního kola voleb do Senátu PČR. Studio nabídne zpravodajský program ČT24 v sobotu 11. října od 13:30. Definitivní výsledky druhého kola senátních voleb pak budou stejným způsobem zveřejňovány po uzavření volebních místností také v sobotu 18. října. Speciálním volebním studiem provedou diváky kromě Václava Moravce a Zuzany Tvarůžkové také Daniela Písařovicová a z virtuálního Marcela Augustová. „Kromě analýz celostátních výsledků a následných předpokládaných dopadů voleb nabídneme i reakce ze sociálních sítí a zaměříme se samozřejmě na jednotlivé regiony, kde budeme mít krajské redaktory, kteří budou živě vstupovat do vysílání,“ vysvětluje František Lutonský.


Senátní volby a superdebata

Před druhým kolem voleb do Senátu Parlamentu ČR (od 13. do 16. října) budou do debat v rámci kontinuálního vysílání ČT24 pozváni vždy dva kandidáti na senátora, kteří postoupí z prvního kola.

V předvečer druhého kola senátních voleb uspořádá Česká televize také speciální debatu představitelů kandidujících stran a hnutí, která se bude vysílat 16. října večer na ČT1 a ČT24 a jejímiž moderátory budou opět Václav Moravec a Zuzana Tvarůžková.


Web ct24.cz

Webové stránky zpravodajského kanálu České televize nabídnou kompletní předvolební zpravodajství a v návaznosti na vysílání také každý všední den jedno lokální téma. Chybět nebude ani přehledný průvodce voliče letošními volbami a také textový online přenos sčítání výsledků včetně následných analýz.


Volební pravidla

Nad rámec platné legislativy a Kodexu ČT se Česká televize tradičně v předvolebním období řídí i vlastními, přísnějšími pravidly. Ta budou zveřejněna, a tedy vstoupí v platnost, v pondělí 1. září 2014.


Předvolební průzkumy

Výzkumy provede nezávislá agentura pro Českou televizi ve třech městech, v Ostravě, Brně a Praze. Budou se soustředit na otázky týkající se ochoty jít k volbám, otázky nutné pro stanovení aktuálního volebního potenciálu politických stran a hnutí a jejich kandidáta na primátora a specifické otázky na aktuální témata ve vztahu ke konkrétnímu městu, ve kterém budou výzkumy realizovány.

Součástí těchto výzkumů budou i specifické otázky na aktuální témata ve vztahu ke konkrétnímu městu, ve kterém budou výzkumy realizovány. Aktuální volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana či hnutí mohly v době výzkumu hypoteticky získat, pokud by se k ní či k jejím kandidátům přiklonili všichni lidé, kteří tuto volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Aktuální volební potenciál je matematický model, který by měl v aktuální realitě velkého počtu váhajících a nerozhodných voličů věrněji a komplexněji než klasické single-response volební ukazatele (voličské preference, volební model atp.) odrážet volební uvažování české populace. Na základě výsledků volebního potenciálu v jednotlivých městech budou vybíráni hosté do předvolebních debat.

Česká televize si kromě těchto výzkumů zadala i u agentury Median speciální výzkum, který bude mapovat postoje obyvatel malých obcí. Předmětem výzkumu bude vnímání problémů spojených s životem v menších obcích, migrace obyvatel, financování obcí, ochota obyvatel účastnit se voleb a motivace hlasování ve volbách do zastupitelstva. Při zadávání výzkumů vycházela Česká televize ze zkušeností s předvolebním vysíláním v předchozích letech a doporučení odborného sdružení SIMAR.


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/EJWqzQ Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.08.2014 • Druhou světovou válku připomene Česká televize unikátními barevnými záběry
31.08.2014 • Přímý přenos inscenace Velvet Havel na ČT art
30.08.2014 • Zpravodajský týdeník Střepiny s Markétou Fialovou poprvé 31. srpna
30.08.2014 • TV Nova uvede premiérovou čtvrtou řadu Kriminálky Anděl už 31. srpna
29.08.2014 • Změna programu TV Barrandov
29.08.2014 • Je Prima být spolu: Televize Prima mění grafiku a spouští podzimní kampaň

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist