Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 15:52:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Film Europe přinese do kin vítěze Benátek, Anderssonova Holuba

  Autor: Film Europe , e-mail: info@filmeurope.cz Přidané: 07.09.2014


Nejstarší mezinárodní filmový festival v Benátkách dnes ukončil svůj 71. ročník udílením cen vítězů. Zlatý lev se v letošním roce zaskvěl v rukách režiséra Roye Anderssona, který návštěvníkům Bienalle přivezl snímek Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě. Vítěze, stejně jako další filmy, které v Benátkách soutěžily o nejvyšší ocenění - Cena slávy (r. Xavier Beauvois) a Tři srdce (r. Benoît Jacquot), přinese do českých a slovenských kin společnost Film Europe Media Company.


Porota ve složení Alexandre Desplat (prezident), Joan Chen, Philip Gröning, Jessica Hausner, Jhumpa Lahiri, Sandy Powell, Tim Roth, Elia Suleiman a Carlo Verdone se rozhodla ocenit závěrečnou část „životní trilogie“ Roye Anderssona s příznačným názvem Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě.

„O filmech, které byly uvedeny v soutěži, jsem nic nečetl, a myslím, že ostatní členové poroty také ne. Chtěl jsem přijít zkrátka do kina bez jakýchkoliv očekávání. Chtěli jsme se nechat překvapit, pohnout a získat hluboký dojem a to přesně splnil Anderssonův film,“ vysvětlil prezident hlavní poroty Benátského filmového festivalu Alexander Desplat své rozhodnutí o udělení nejvyššího ocenění.

Hlavním tématem tohoto filmu je „napětí v životě mezi banálním a vážným; široké spektrum života, existence. Pro mne existují tři témata, která jsou velmi důležitá. Jedním z nich je nedostatek empatie, což je velmi špatná věc – zvláště dnes – tak jak ukazuje narůstající nedostatek respektu. Zranitelnost je také jedním z mých témat. Jsem velmi smutný, když vidím zranitelné lidi ponižovat. Ponižování je pak dalším tématem, které mi leží v hlavě,“ uvedl Andersson ve svém rozhovoru pro Cineuropu.

Švédský režisér na předání ceny Zlatého lva zareagoval slovy: „Jsem velmi, velmi šťasten, hluboce dojat a poctěn, že jsem obdržel toto ocenění právě v Itálii,“ a dodal: „Za to, že jsem se stal režisérem, vděčím právě italskému filmu – na přední příčce mých oblíbených filmů je Zloději kol od Vittorio De Sica.“

Roy Andersson je švédským mistrem komediální absurdity, který dokáže ve svých dílech vnést humor i do tak bolestivých věcí, jakými jsou smrt, stárnutí, nezaplacené dluhy či neopětovaná láska. Závěrečný díl jeho trilogie o lidském bytí navazuje na tvůrcovi předchozí snímky Písně z druhého patra (2000) a Ty, který žiješ (2007), která jsou považována za jeho vrcholná díla.


Filmoví kritici a odborníci hodnotí jeho snímek takto:

Cineuropa - „Fantaskní, absurdní, vtipné a existencionální umělecké dílo Roye Anderssona.“

Variety - „Závěrečná kapitola Anderssonovy komediální trilogie „o tom být člověkem“ představuje více než tři desítky brilantně absurdních krátkých příběhů.“

Guardian - „Brilantně osobitý film, který by nikdo jiný nedokázal natočit.“

Screen Daily - „Nádherně komická, soucitná, melancholická úvaha o absurdnosti lidské komedie.“

Dalšími dvěma filmy, které společnost Film Europe Media Company přinese do distribuce, jsou Cena slávy režiséra Xaviera Beauvoise a Tři srdce režiséra Benoît Jacquot.


Cena slávy

Francouzský herec, scenárista a režisér Xavier Beauvois působil před několika lety jako asistent takových mistrů filmového plátna, jako jsou Manoel de Oliveira či André Téchiné. Na sólové režisérské dráze se pak prosadil snímkem Nezapomeň, že zemřeš (1995), který získal na MFF v Cannes Cenu poroty. O patnáct let později vyhrál ve stejné soutěži s filmem O bozích a lidech Velkou cenu.

Cena slávy je příběhem dvou zlodějů, kteří by se rádi obohatili na smrti Charlieho Chaplina, když ukradnou komikovu mrtvolu. Beauvoisovo komediální drama, do kterého režisér obsadil dva přední francouzské herce, Benoît Poelvoorda a Roschdy Zema, hodnotí kritiky takto:

Hollywood Reporter – „Vtipný a dojemný film“, „Ačkoliv je onen skutečný příběh dosti krátký, Beauvois jej dokáže přeměnit v cosi velkého, drzého a dokonce i dojemného skrze čiré mistrovství filmařského řemesla.“

Variety - „Na Ceně slávy je cosi vědomě a kouzelně nadčasového, údajně obyčejná kriminální loupež, která skončí upřímnou obhajobou více nevinného způsobu života.“

The Playlist – „Bláznivé, zábavné, okouzlující a zoufalé. V zásadě je to vše najednou, díky čemuž přemítáme, jak by Chaplin naložil s příběhem, kdy by někdo ukradl jeho mrtvé tělo.“

Nuovo Cinema Locatelli - „Mistrně zpracované s ohromným příběhem prezentovaným úžasnými herci. Brilantní film.“


Tři srdce

Benoît Jacquot, který začínal coby asistent Bernarda Borderieho při natáčení Angeliky, přijel na letošní Benátský filmový festival soutěžit s romantickým dramatem Tři srdce. Francouzský matematik, fyzik a teolog, Blaise Pascal, kdysi řekl: „Srdce má své důvody, o nichž rozum nemá tušení.“ Příběh o lidech, kteří nejsou schopni se odpoutat od svých romantických vztahů, zaujme diváky nejen perfektně vykresleným příběhem, ale také unikátními hereckými výkony čtyř výjimečných herců – Benoît Poelvoorda, Charlotty Gainsbourg, Chiary Mastroianni a Catherine Deneuve.

Variety - „Díky třem evropským filmovým legendám stojí za to vidět tento milostného trojúhelníku výjimečnou podívanou“

Hollywood Reporter - „Ladné melodrama“, „vypravěčská bomba s konstantně vytvářeným napětím“

Všechny tři benátské snímky budou uvedeny v roce 2015 na Velkém filmovém festivalovém ECHU, Be2Can, a následně se dostanou do běžné distribuce. Snímek Tři srdce bude navíc ještě v letošním roce uvedeny na Festivalu francouzského filmu v České republice a na Slovensku ho diváci, společně s Cenou slávy, uvidí na chystané jarní přehlídce Crème de la crème.

Více o filmech na www.filmeurope.cz.


Lenka Stanslická, PR & marketing manager, Film Europe CZ, 7. 9. 2014


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/ZEiKMq Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.09.2014 • Prostřeno! - Drsný kraj, drsný mrav
05.09.2014 • Búrlivé víno a Farma ovládli stredajší prime-time!
04.09.2014 • Najsledovanejšie seriály, spravodajstvo i reality šou patria Markíze!
04.09.2014 • První ročník ankety Chio Xtreme bestCOOLfest jde do finále!
03.09.2014 • Česká televize rozšiřuje vysílání zpráv v českém znakovém jazyce
03.09.2014 • Štart novej televíznej sezóny sa niesol v znamení Markízy!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist