Nizozemská stanice NPO ukončí středovlnné vysílání v září 2015
Autor: Petr Miklík , e-mail: PetrMiklik@seznam.cz Přidané: 01.10.2014
Denně poslouchá středovlnné vysílání stanice NPO Radio 5 asi 200 tisíc posluchačů: ve dne pořady oldies - NPO Radio 5 Nostalgia, večer a o víkendu světonázorová témata - NPO Radio 5 Avond. NPO Radio 5 je poslední nizozemskou veřejnoprávní stanicí, která ještě vysílá s amplitudovou modulací. Ve vysílání stanice, které bylo zahájené v roce 1983, se objevuje nejen oblíbená hudba padesátých a šedesátých let minulého století, ale i show Tineke de Nooi, bývalé moderátorky rádia Veronica.


Kvůli úspoře nákladů však vysílání veřejnoprávního rozhlasu NPO skončí. Posluchači ve věku přes šedesát let, kteří tvoří většinu publika, musí počítat s termínem 1. 9. 2015, potom bude na kmitočtech 747 kHz a 1251 kHz jen šum. Rozhodnutí vlády a zastaralé vysílací stožáry jsou důvodem pro očekávanou úsporu, která překročí milionovou hranici. Dalším důvodem je energetická úspora, protože současná roční spotřeba elektrického energie středovlnného vysílače činí tři milióny kilowatthodin.

Z Nizozemska lze zatím přijímat pravidelné relace náboženských stanic Groot Nieuws Radio na kmitočtu 1008 kHz a Radio Maria na frekvenci 675 kHz, i jejich středovlnným aktivitám hrozí brzký zánik. Přechod na VKV má stanice Radio 5 zablokován, neboť pro NPO jsou k dispozici v přeplněném pásmu jen čtyři kmitočtové sítě. Zbývá příjem v kabelových sítích, na internetu, v DAB+ a ze satelitu. Zájemci o střední vlny by si sice mohli zakoupit uvolněné kapacity pro vysílání s amplitudovou modulací, avšak by museli nést i všechny náklady na modernizaci …


Zdroj: Jens F. Hofstadt, Radioszene.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/20863/nizozemska-stanice-npo-ukonci-stredovlnne-vysilani-v-zari-2015/