Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 18:38:06   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Česká televize začne vyhodnocovat sledovanost i na internetu

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 09.10.2014



Česká televize vyvíjí univerzální metodiku pro výpočet sledovanosti pořadů na internetu. Ve spolupráci s výzkumnou agenturou Mediaresearch chce nabídnout nástroj k porovnání údajů z televizní obrazovky a webu.


„Česká televize má v tuto chvíli k dispozici komplexní analytické nástroje pro to, aby mohla mapovat vývoj mnoha parametrů, veřejné hodnoty, kvality pořadů, spokojenosti diváků či sledovanosti. V souladu se světovými trendy ale i u nás stále více diváků upouští od klasického sledování televize, nechce se vázat konkrétním programem v konkrétním čase a naopak si selektivně v našem iVysílání vyhledává pořady v době, která jim vyhovuje nejlépe. Chceme být na tento trend připraveni, a proto už několik měsíců testujeme metodiku vyhodnocování sledovanosti pořadů na internetu,“ vysvětluje generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Cílem nové metodiky je dospět k ukazateli, který by nabídl porovnání s ukazatelem sledovanosti již zavedeným při měření sledovanosti pořadů v televizním vysílání. „Za několik měsíců testování se nám podařilo spolu s agenturou Mediaresearch vyvinout komplexní nástroj měření, který díky funkční metodě přepočtu umožní porovnávat údaje z televizní obrazovky a internetu. Získáváme tak souhrnný obraz o divácké reflexi našich pořadů. Těší mě, že i v této oblasti je u nás veřejnoprávní televize průkopníkem,“ říká ředitel Nových médií ČT Pavel Kohout.

K výpočtu sledovanosti televizních pořadů na internetu Česká televize využije data Asociace televizních organizací a hrubá data o přehrání jednotlivých videí umístěných na webových stránkách ČT, která získá díky NetMonitoru, výzkumnému projektu poskytujícímu informace o návštěvnosti českého internetu a sociodemografickém profilu jeho návštěvníků.

„Další nespornou výhodou tohoto výpočtu je, že vychází z dat naměřených za celý český internet, nikoli pouze za omezený počet respondentů. Výpočet je také naprosto transparentní a jednoduchý,“ popisuje vedoucí výzkumu České televize Renata Týmová a doplňuje: „Metodika vychází z celkového času, po který všichni uživatelé daný pořad ve webovém prohlížeči sledovali. Aby byl člověk započítán jako divák pořadu, musí ho zhlédnout celý. Pokud zhlédne jen jeho polovinu, bude započítán jen za ‚polovinu‛ diváka apod. Nejde tedy o prostý počet spuštění videa, který skutečnou sledovanost nadhodnocuje.“

Metodika, kterou Česká televize spolu s agenturou Mediaresearch testuje již od jara, nabídne výpočet živé sledovanosti na internetu a sledovanosti v internetovém archivu za 7 dní, alternativně 30 dní, od odvysílání pořadu v televizi, což je obvyklý postup i jinde ve světě.

„Data za všechny své pořady bude mít Česká televize k dispozici na denní bázi ve stejném uživatelském software, ve kterém analyzuje klasickou sledovanost na televizorech. Metodiku chceme upravit a použít i pro zásah reklamních video kampaní na internetu,“ doplňuje Tereza Šimečková, předsedkyně představenstva výzkumné agentury Mediaresearch.

„Data o sledovanosti na internetu mohou ovlivnit obraz celkové sledovanosti pořadu poměrně výrazně. Z našeho testovacího měření například vyplývá, že druhý premiérový díl Nevinných lží, Vedlejší příznaky, který sledovalo v televizi šest set devět tisíc diváků, získal na webu dalších jednačtyřicet tisíc diváků,“ říká Renata Týmová, podle které tak stoupl rating pořadu o sedm procent. „U posledního dílu pořadu Čtyři v tom to bylo dokonce takřka osmnáctiprocentní navýšení ratingu.“


Alžběta Plívová, tisková mluvčí Česká televize


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/c3xunM Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.10.2014 • Futbalovej reprezentácii spolu s RTVS fantilo 685-tisíc divákov
10.10.2014 • Z Madridu nedobrovolně do Petrohradu: příběh choreografa ovládl letošní ročník Zlaté Prahy
10.10.2014 • Talkshow Geni a Míši: závodník, textař a herec
09.10.2014 • Jsou světoví a slaví čtyřicítku - ČT art připomene bratry Bubeníčkovy českým divákům
08.10.2014 • Volební víkend se skupinou Nova
08.10.2014 • Košický maratón sledovalo až 156-tisíc divákov

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist