Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 03:32:11   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Z Madridu nedobrovolně do Petrohradu: příběh choreografa ovládl letošní ročník Zlaté Prahy

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 10.10.2014


Mezinárodní festival České televize Zlatá Praha zná vítězné snímky. Nejvyšší ocenění, Grand Prix Golden Prague, si odnáší dánský snímek Disportrét. Dokumentární příběh mapující nedobrovolný odchod slavného choreografa Nacha Duata z předního madridského souboru obdržel rovněž Cenu České televize. Mezi oceněnými jsou také snímky o dirigentovi Liboru Peškovi či balet Julie a Romeo.


„Zlatá Praha se mezi hudebními a tanečními filmovými festivaly řadí ke špičce. Kromě toho, že je celosvětově uznávaným ukazatelem toho, co nového v oblasti uměleckých audiovizuálních děl vzniká, je rovněž respektovanou platformou k navazování mezinárodních kontaktů, výměně názorů, sdílení zkušeností a unikátní možností k diskuzi s nejvýznamnějšími osobnostmi tanečního a hudebního světa,“ komentuje generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Letošní jedenapadesátý ročník festivalu hostilo od neděle 5. do středy 8. října pražské Divadlo Archa. Mezinárodní porota, složená z odborníků pěti národností (Česko, Polsko, Itálie, Velká Británie a Kanada) vybírala z více než osmdesáti nejlepších současných filmů o hudbě a tanci od tvůrců z celkem sedmnácti zemí.

Hned dvě ocenění, včetně toho nejvyššího, Grand Prix Golden Prague, si odnesl snímek Ulrika Wivela a Alejandra Alvareze Disportrét. „Na porotu hluboce zapůsobila spolupráce filmařů s protagonistou a jejich vzájemná důvěra. Snímek je pozoruhodným a v pravém slova smyslu filmovým počinem, který zblízka sleduje tvůrčí proces a psychologickou cestu umělce uprostřed chvíle, ve které se mu mění život,“ komentuje výběr předseda poroty Andrea Andermann. Důvody, proč snímek kromě Grand Prix Golden Prague získal rovněž Cenu České televize, doplňuje vedoucí projektu Zlatá Praha a výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl: „Cena je udělena za způsob, jakým tvůrci dokumentu dokázali zachytit příběh slavného choreografa, který po dvaceti letech nedobrovolně opouští soubor, jemuž vtisknul tvář, a přesouvá se o tisíce kilometrů daleko, do země, které nerozumí a která nerozumí jemu. Jde o syrové a autentické ztvárnění kulturní a sociální izolace člověka a umělce.“

Českou republiku letos v soutěži zastupovalo sedm snímků. Nejúspěšnějším byl dokument režiséra Martina Kubaly Romantický vesmír Libora Peška, mapující životní příběh světoznámého dirigenta. Získal Ocenění nadace Vize. I letos byly uděleny dvě ceny Český křišťál. V kategorii Dokumentární pořady o hudbě a tanci ji získal Mesiáš v nalezeneckém útulku, příběh o mistrovském díle Georga Fridricha Händela Mesiáš, skladbě, která pomohla zachránit životy desítek tisíc dětí. Druhou z kategorií, Performing Arts, ovládla interpretace slavného příběhu velké lásky Julie & Romeo z dílny švédského choreografa Matse Eka, zasazená do nově vytvořeného sestřihu Čajkovského hudby. Zvláštní uznání za mimořádný umělecký počin si vysloužilo jak ztvárnění Prokofjevovy pohádky Péťa a Vlk, které chytře kombinuje živou hudbu a animaci, tak i film Bernd Alois Zimmermann: Requiem pro mladého básníka.


Alžběta Plívová,tisková mluvčí České televize


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/bZlNFm Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.10.2014 • Změna ve vysílání ČT art v neděli 12.10. 2014 - k úmrtí Pavla Landovského
11.10.2014 • Změna ve vysílání ČT2 - k úmrtí Pavla Landovského
11.10.2014 • Změna ve vysílání ČT1 - k úmrtí Pavla Landovského
10.10.2014 • Futbalovej reprezentácii spolu s RTVS fantilo 685-tisíc divákov
10.10.2014 • Talkshow Geni a Míši: závodník, textař a herec
09.10.2014 • Jsou světoví a slaví čtyřicítku - ČT art připomene bratry Bubeníčkovy českým divákům

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist