Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 21:02:26   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Mohutná i křehká a vždy zajímavá Prima ZOOM ve 42. týdnu

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 12.10.2014


Mohutnost medvěda, goril, Alp či Boeingu. Křehkost motýla, Mony Lisy či ostrov pokladů. A nenechte si ujít závěr série Miroslav Zikmund: Cesta stoletím! Prima ZOOM nabízí vše. Dokumentární skvosty pro vás: ocitnete se Mezi Gorilami nebo ve Světě motýlů; a což se takhle pokusit o Loupež Mony Lisy; jaká ve skutečnosti byla Maova studená válka; vysadíme vás na Ostrově pokladů Robinsona Crusoa; užijete si Lemuří blues – překrásná samotářská zvířata; pro muže i ženy tu máme snímek Záhada jménem Diesel; samozřejmě nevynecháte závěrečný díl minisérie Miroslav Zikmund: Cesta stoletím – příběh muže, který procestoval svět a desítky dalších unikátních snímků na Prima ZOOM.


Nový tematický blok „Život naostro“ – každou neděli od 20.00 hod. Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–20.00 a 20.00–22.00 hod.:

13. 10., 18.00 hod. – Baribalové severních lesů

Lynn Rogers začal studovat život baribalů v severních lesích Ameriky už před čtyřiceti lety. Za tu dobu k němu medvědi získali důvěru. Rogersův unikátní vztah s divokými šelmami mu umožnil trávit čas v jejich bezprostřední blízkosti, a díky tomu se mu podařilo o jejich povahách a zvycích zjistit mnohem více než komukoli před ním. Dnes doufá, že díky jeho výzkumu budou moct lidé a baribalové severních lesů žít pokojně bok po boku. Dokumentární film Baribalové severních lesů zachycuje letitý příběh Lynna Rogerse a jeho medvědích druhů a přibližuje podstatu jejich neobvyklého vztahu. Těšte se na množství exkluzivních, nebo dokonce intimních záběrů, včetně vzácných scén medvědice s čerstvě narozeným medvídětem.


13. 10., 19.00 hod. – Mezi gorilami

Gorily nížinné jsou méně známými a prostudovanými příbuznými goril horských. V přírodní rezervaci Dzanga-Sangha ve Středoafrické republice jich žije více než tři tisíce. Právě proto a právě tam strávil Thomas Behrend každoročně několik měsíců v blízkosti stříbrohřbetého samce Makumby a jeho rodiny. Podařilo se mu zachytit několik vzácných a nevídaných záběrů, které proto v dokumentu Mezi gorilami nemůžou chybět. Vychutnejte si osobní návštěvu v úzkém rodinném kruhu goril nížinných, skotačící mláďata, neposlušnou partnerku a Makumbovu nespokojenost i řadu dalších vzácných okamžiků. Behrend navíc přihazuje vlastní zážitky z pralesního života: všudypřítomnou vlhkost, nepříjemně otravné komáry a „vzrušující“ noční táborové návštěvy zvědavých pralesních slonů.


13. 10., 21.00 hod. – Alpská hrozba

Geologové si usilovně lámali hlavu, proč v poslední době došlo na Kavkaze a hranicích Ruska s Gruzií ke zdánlivě „nevyprovokovaným“ a bezdůvodným sesuvům půdy. Až satelitní snímky přinesly hrozivě alarmující odpověď. Odhalily totiž, že permafrost – neboli tlustá vrstva ledu celoročně pokrývající polární oblasti – kvůli globálnímu oteplování na několika místech popraskal. Těmito puklinami pak proniká voda do dříve hermeticky uzavřených horských oblastí, kde vyvolává nebezpečnou korozi. Nebezpečný fenomén provázený smrtící lavinou kamení i suti zkoumá a popisuje Alpská hrozba. Tento dokumentární film zároveň upozorňuje, že během následujících dekád musíme počítat se zvyšujícím se nebezpečím sesuvů půdy i v relativně hustě obydlené oblasti Alp.


15. 10., 19.00 hod. – Loupež Mony Lisy

V roce 1911 došlo v pařížském Louvru k něčemu nemyslitelnému: Mona Lisa byla unesena! Loupež velkolepého malířského díla Leonarda da Vinciho po celém světě rozpoutala zřejmě první mediální smršť v takové podobě, v jaké ji známe dnes, a celé týdny plodila skandální novinové titulky. Policisté zburcovaní pracovníky muzea nasadili do akce tehdy revoluční forenzní technologie, včetně snímání otisků prstů, a pachatele nakonec dopadli. Byl jim prostý italský dělník Vincenzo Peruggia, který v Louvru instaloval bezpečnostní opatření. Mona Lisa se přesto našla až po dvou letech a stejně jako tehdy i dnes panují pochybnosti o tom, že Peruggia byl schopný zinscenovat její loupež úplně sám. Od jeho osudného činu dokonce stále koluje zvěst, že skutečné da Vinciho dílo se na své původní místo nikdy nevrátilo a Louvre místo něho ve vší diskrétnosti vystavuje nejslavnější padělek na světě...


15. 10., 20.00 hod. – Svět motýlů

Zázračný životní cyklus a chování těchto překrásných létajících drahokamů si konečně vychutnáte v podobě, v jaké jste ji ještě neviděli. Nechejte se unést na dalekou cestu napříč Velkou Británií i za její hranice, do krajů výjimečně britských i jednoduše výjimečných, včetně srazu příznivců tetování, nepoužívané vedlejší koleje zaplněné rezavějícími vlaky a rezidencí posedlého miliardáře nacpanou trpaslíky a obrovitými draky. Cestou se setkáte s umělci, kteří se věnují graffiti, tanečnicemi burlesky, excentrickými vědci, vášnivými farmáři, užaslými dětmi i ambiciózními vlastníky nemovitostí. Pro tyto všechny totiž motýli představují nekonečný zdroj inspirace.


16. 10., 21.00 hod. – Maova studená válka (Čína versus USA)

Zajímavý a netypický pohled na studenou válku. Stejně jako má každá mince dvě strany, také každý příběh se dá vyprávět ze dvou různých úhlů pohledu. Čínská armáda proto celých dlouhých padesát let střežila jako oko v hlavě přísně tajný záznam z doby studené války. Až nově odtajněné archivní materiály vrhly světlo na čínskou strategii a taktiky, které si v této neklidné době osvojili čínští vojáci. Dokumentární seriál Maova studená válka doplňuje záběry z první linie s výpověďmi očitých svědků a odhaluje skryté konflikty, se kterými se musela Rudá armáda potýkat za Železnou oponou. Tento výjimečný seriál vychází z osobních výpovědí mužů a žen, kteří bojovali za Čínu nejen ve válkách v Koreji a Vietnamu, ale také v pohraniční válce s Indií, jež následovala po vzpouře Tibetu v roce 1959, a nakonec hořký střet s Ruskem. Maova studená válka odhaluje, jak napětí druhé poloviny 20. století pomohlo utvořit pohled, jakým Číňané nahlíží na okolní svět.


17. 10., 20.00 hod. – Nejdivočejší ostrovy I (Zanzibar – země obrů)

Ostrovy mohou být domovem nejextrémnějších druhů života, nejdivočejších lidí a nejdramatičtějších typů krajiny. Přirozený výběr na nich pohání evoluci nejpřekvapivějšími a nejvíce nečekanými způsoby. Zvláštní skupinky jedinců stovky tisíců let izolované od okolního světa tady přežívají, vzkvétají a přizpůsobují se mnoha různým okolnostem. A tím umožňují rychlý vývoj nových druhů. Ikonický a zároveň přelomový dokumentární seriál Nejdivočejší ostrovy představuje nejfantastičtější ostrovní lokace i stejně zajímavé lidi a zvířata, kteří je obývají. Není divu, že se Nejdivočejší ostrovy dočkaly také druhé série.


17. 10., 21.00 hod. – Ostrov pokladů Robinsona Crusoa

V roce 1704 byl skotský námořník Alexander Selkirk za vzpouru vysazený na opuštěném ostrově v Tichém oceánu. Strávil tam následující čtyři roky. Jeho příběh se dočkal světového ohlasu díky dobrodružnému románu Robinson Crusoe od spisovatele Daniela Defoa. Ostrov dokonce později získal jeho jméno. Několik dlouhých století byl vyhledávanou zastávkou nejrůznějších dobrodruhů, a dokonce fungoval jako skryté pirátské útočiště. Byli mezi nimi i španělští dobyvatelé a angličtí bukanýři. Ti všichni na ostrově Robinsona Crusoa zakopávali ukradené zlato, stříbro nebo drahé kamení. A říká se, že jeden velký poklad je na ostrově ještě pořád ukrytý.


18. 10., 18.00 hod. – Rozmach německé hanzy

Když se němečtí obchodníci v raném středověku rozhodli spojit síly, vytvořili jednu z nejúspěšnějších ekonomických aliancí. Cílem spojenectví, jež vešlo do dějin pod jménem hanza, bylo vytěžit co nejvyšší zisky z obchodu se vzdálenými destinacemi. Odvážní středověcí podnikatelé se ale museli potýkat s nebezpečnými hrozbami rozbouřeného moře, ziskuchtivých pirátů i silné konkurence. Hanzu tvořila někdy i vyloženě hodně odlišná města, která však dokázala překonat vzájemné rozdíly, a postupně se stala předchůdcem dnešního hospodářského prostoru volného obchodu v Evropské unii. Dokument Rozmach německé hanzy přináší nové poznatky z archeologického výzkumu hanzy a zve na návštěvu exotických míst, jež z úspěchu německých obchodníků nejvíce těžila.


18. 10., 19.00 hod. a 19.30 hod. – Záhadné postavy dějin I (Johanka z Arku; Nostradamus)

Úspěšný dokumentární seriál se zabývá záhadnými postavami minulosti a tím, jakou roli sehrály v dějinách. Zároveň představuje nově objevené důkazy týkající se největších tajemství historie. První série se postupně zaměřuje na Nostradama, Robina Hooda, Jacka Rozparovače, Billyho Kida, Rasputina, krále Artuše, Leonarda da Vinciho, Kleopatru, Abrahama Lincolna, Muže s železnou maskou, Romanovce nebo Johanku z Arku. Dnes vás čeká svatá pana a předpověď budoucnosti.


18. 10., 21.00 hod. – Lemuří blues

Drsné pohoří Madagaskaru je domovem jednoho z nejvzácnějších tvorů na světě – lemura sifaka. Tito čistě býlí primáti patří ke zvláštnostem matky přírody. Spíše než opice vypadají jako pořádně huňatí plyšáci. Ale je možné, že jeho populace čítá už jenom sto jedinců. Brzy mohou úplně vyhynout, protože jejich domovské deštné pralesy ničí ilegální těžba dřeva. Dočkali jsme se snad labutí písně lemura sifaka? Dokumentární film Lemuří blues vypráví příběh o pokusu o jejich záchranu a zároveň odhaluje životy, chování i povahu těchto překrásných samotářských zvířat.


19. 10., 18.00 hod. – Obři strojního inženýrství (Boeing 747)

Rozebereme ty největší technické stroje do posledního šroubku a prohlédneme si je do nejmenších detailů. Dnes prozkoumáme jedno letadlo, které změnilo svět. Se dvěma palubami nesoucími přes 500 cestujících a rozpětím fotbalového hřiště bylo dvakrát větší než dopravní letadlo před ním. Boeing 747, s láskou nazývaný Jumbo Jet. A pořád je to technický zázrak, na který se nyní podíváme zblízka.


19. 10., 19.00 hod. – Záhada jménem Diesel

Abychom porozuměli tomu, co dělá lidstvo tím, čím je, musíme se ohlédnout do minulosti. Abychom porozuměli, jak se ze světa stalo to, čím je dnes, si musíme pokládat otázky o naší historii. Na vývoji lidstva i chápaní celého světa se výrazně podepsali velcí vynálezci a myslitelé, kterým se podařilo realizovat přelomové vynálezy a objevy. Záhada jménem Diesel je dokumentárním filmem o vynálezu dieselového vznětového motoru na konci 19. století. Zároveň zachycuje pohnutý osud jeho objevitele Rudolfa Diesela, který začal od ničeho.


19. 10., 20.00 hod. – Miroslav Zikmund: Cesta stoletím (3. díl)

Nenechte si ujít závěrečný díl fascinujícího příběhu. Ojedinělá minisérie Petra Horkého přináší ucelený pohled na život jednoho z největších Čechů a zároveň odhaluje mnohá tajemství. Většina lidí zná dvojici slavných cestovatelů Zikmunda a Hanzelku. Téměř nikdo však neví, jaký skutečně žili život. Jejich zážitky z cest znají miliony lidí na celém světě. Legendární dvojici spojuje 111 tisíc najetých kilometrů, na nichž strávili celkem 9 let. Na svém kontě mají 6,5 milionu prodaných knih v 11 světových jazycích, 4 celovečerní filmy a 147 dokumentárních a televizních filmů. Seriál představí obdivované cestovatele v nových souvislostech – prostřednictvím velkého chlapského přátelství, které rozhodně neskončilo smrtí jednoho z nich, pohledem do soukromých až intimních sfér obou mužů, pohledem na jejich rodiny, přátele a nepřátele i pohledem na jejich chyby, omyly a poučení, které jim posléze umožnily odolat největším politickým tlakům a pronásledování. Příběh o dvojici Zikmund a Hanzelka odkryje dosud nezveřejněné skutečnosti.

Miroslav Zikmund je fenomenální cestovatel, fotograf, spisovatel a publicista, který se v letošním roce dožil pětadevadesáti let. Málokdo ví, že si tato světová osobnost s takřka fenomenální pamětí již sedmdesát let denně píše deník. A nyní odtajňuje své celoživotní vzpomínky. Jsou nejen úžasným osobním svědectvím, ale také přesným dokumentem doby. Minisérie přináší také osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků, narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil 2. světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB byl označen jako „nebezpečná osoba nejvyšší třídy nebezpečnosti“. Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém. Setkal se s prezidenty i lovci lebek. Seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Dožil se nástupu demokracie a hrdě jde životem dál.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc. Obliba pořád stoupá i na facebooku (https://www.facebook.com/#!/primazoom.cz).


Prima ZOOM – více témat, více novinek! Nové schéma vysílání – 24 hodin denně běží na plné obrátky:

premiérové bloky	18.00 – 20.00 hod.             	20.00 – 22.00 hod.
pondělí Volání divočiny Největší katastrofy
úterý Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
středa Zločin pod lupou Fascinující příroda
čtvrtek Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
pátek Záhady a konspirace Úžasné oceány
sobota Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
neděle Zázraky vědy a techniky Život naostro


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima, 12. 10. 2014


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/Zocq9V Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.10.2014 • V sobotu 18. 10. pokračuje operou W. A. Mozarta: Le nozze di Figaro (Figarova svatba) nová sezóna satelitních přímých přenosů z Metropolitní opery
09.10.2014 • Discovery Channel chystá podzim ve znamení magie
09.10.2014 • Tarantino a Rodriguez: OD SOUMRAKU DO ÚSVITU - nový seriál na AXN Black
08.10.2014 • V sobotu 11. října zahajuje Verdiho operou Macbeth nová sezóna satelitních přímých přenosů z Metropolitní opery
07.10.2014 • 2000 hodin vysílání zimních sportů na Eurosportu
07.10.2014 • Špičkové mezinárodní házenkářské turnaje na Sport1 a Sport2

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist