Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 12:31:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Dlouhý stín: odkaz první světové války v novém seriálu na Viasat History

  Autor: CHILLICOM , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 04.11.2014


Dopady a dozvuky první světové války v průběhu století od jejího vypuknutí jsou tématem nového seriálu Dlouhý stín, který přináší kanál Viasat History. Uznávaný historik David Reynolds v něm zkoumá, jak první světová válka poznamenala generaci, která je s ní bezprostředně spjata a dokládá, že jejím důsledkům v mnoha ohledech čelíme dodnes. Seriál uvidíme vždy ve čtvrtek od 6. do 20. listopadu ve 21:00 hod. na Viasat History.


„Rozpad Habsburské monarchie a vznik československého státu na konci první světové války přivedl do jednoho svazku odlišné etnické skupiny, což bylo od počátku problematické,“ říká Reynolds a dodává: „Napětí mezi těmito skupinami, z nichž nejvážnější bylo tření mezi Čechy a Němci, se podrobně zabýváme ve třetí epizodě nazvané ‚Oni a my‘. Postavení Němců v Československu ve 30. letech se nakonec ukázalo jako jeden z nejcitlivějších problémů poválečného uspořádání Evropy, do něhož bylo zataženo Německo, Francie i Velká Británie. Následné události včetně nacistické okupace, odsunu Němců, ovládnutí Sovětským svazem a nakonec rozpadu Československa – to vše má kořeny v dědictví 1. světové války.“

První světová válka se stala jedním z nejničivějších konfliktů v dějinách lidstva. Mobilizováno bylo celkem na 65 milionů mužů pocházejících z 16 národů, z nichž okolo 10 milionu padlo, a to spolu s dalšími 8 miliony civilistů. Vedle obětí vojenských akcí zahynuly miliony lidí také v důsledku nemocí a podvýživy. Přímé náklady pro zúčastněné státy přesáhly 160 miliard dolarů. Celkové ekonomické dopady od roku 1914 včetně materiálních škod a nákladů na obnovu, státních dluhů a jejich příslušenství, odškodnění veteránů a přeživších obětí, ztrát na pracovní síle a produktivitě, ušlého zisku atd. snad nelze ani vyčíslit. Následkem války byly zásadní změny – revoluce, rozpady impérií a překreslení hranic.

„První světová válka neskončila 11. listopadu 1918. To bylo pouze uzavřeno příměří a složeny zbraně na Západní frontě,“ upozorňuje Reynolds. „V mnoha zemích střední a východní Evropy boj pokračoval ještě několik let – například v Polsku až do roku 1921. Původně se nejednalo o první světovou válku, pouze o strašlivou válku, která trvala čtyři nebo šest let. První světovou válkou se stala až s dalším světovým ozbrojeným konfliktem, v mnoha ohledech horším. A právě druhá světová válka náš pohled na první určitým způsobem zastírá a mění,“ říká Reynolds.

Při hledání válečného odkazu v šestidílném seriálu David Reynolds procestuje celou Evropu, od Andalusie po Ardeny, od Belfastu po Berlín a od Curychu po Cařihrad. Vedle podílu na ukončení války a poválečném uspořádání, který měly osobnosti jako Benito Mussolini, Eamon de Valera, Philippe Pétain, James Ramsay MacDonald nebo Tomáš Masaryk, se Reynolds zabývá osobními prožitky obyčejných lidí z generace, kterou válečná zkušenost poznamenala a následně pronásledovala po celý život.

Seriál Dlouhý stín můžete sledovat na kanálu VIASAT HISTORY vždy ve čtvrtek od 6. do 20. listopadu ve 21:00.

Pro více informací o televizním kanálu Viasat History navštivte profil na Facebooku s názvem Viasat History nebo webovou stránku www.viasathistory.cz.


O společnosti Viasat Broadcasting:

Viasat Broadcasting UK Ltd. je součástí mezinárodní mediální skupiny Modern Times Group (MTG) pokrývající čtyři kontinenty a zahrnující bezplatné a placené televizní kanály, rádio a produkci obsahu. Společnost Viasat Broadcasting poskytuje bezplatné i placené televizní kanály, které jsou k dispozici na vlastních satelitních platformách Viasat , sítích třetích stran a TV obsah je také distribuován prostřednictvím internetu. Skupina MTG je rovněž největším akcionářem v CTC Media, což je přední ruský nezávislý televizní vysílatel. Modern Times Group je rozrůstající se společnost kotována na Nasdaq OMX stockholmské burze. Pro více informací navštivte www.mtg.se.


David Rippl, CHILLICOM


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/JkfEFc Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.11.2014 • Záhady, jak je máte rádi
03.11.2014 • V úterý a středu ovládne Primu COOL Liga mistrů UEFA, a přijde i Pavel Nedvěd!
03.11.2014 • Nový seriál BabyTV na obrazovce i v mobilu
02.11.2014 • Nečas i plískanice rozptýlí Prima ZOOM v 45. týdnu
31.10.2014 • Vyzkoušejte si zdarma kanál HBO prostřednictvím freeSAT
31.10.2014 • Horor Film TV: A je tu opět Halloween!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist