Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 12:46:24   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Zeptali jsme se: na dotazy k platformě Skylink odpovídá Jaromír Glisník

  Autor: V.Hrubec, satCentrum , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 10.11.2014


V nepravidelné rubrice Zeptali jsme se dnes na dotazy šéfredaktora satCentrum Václava Hrubce odpovídá výkonný ředitel M7 Group Jaromír Glisník. Pokud vás zajímají odpovědi k přelaďování programů, maďarské nabídce, přechodu z T-Mobile Televize, VoD, HbbTV i Servisních poplatků a dalšího rozšiřování (nejen) HD nabídky, přečtěte si tento rozhovor. A dojde i na tvář Skylinku - Nikol!


Václav Hrubec, satCentrum (VH): Blíží se konec roku a diváci se těší na vánoční televizní nabídku. Připravuje Skylink nějakou akční nabídku pro stávající abonenty anebo pro ty, kteří uvažují o rozšíření nabídky na své kartě o nějaký programový balíček?

Jaromír Glisník, M7 Group/Skylink (JG): Naši vánoční akční nabídku jsme zveřejnili už před časem a platí jak pro nové tak pro stávající zákazníky. K ročnímu předplatnému balíčků Mini, Kombi a Multi HD dáváme navíc dárek v podobě balíčku HBO Standard na 3 až 12 měsíců. Máme už několik tisíc objednávek a věřím, že s blížícími se Vánoci jejich počet ještě významně poroste.


VH: Na internetu se objevily informace o dalším přelaďování některých programů, proč se musí měnit obsazování transponderů, a to i několikrát do roka? Pokud abonent nemá satelitní přijímač s funkcí FastScan, a nerozumí nastavení svého receiveru, dělá mu to problémy a pak se hněvá na všechny „od Skylinku“, tedy i prodejce…

JG: Poslední větší změna technických parametrů byla letos v únoru a ta předchozí před více než dvěma roky. Tentokráte bude přeladění spojeno s významným rozšířením programové nabídky. Uživatelé přijímačů bez FastScanu budou muset nové programy manuálně naladit, s tím se nedá nic dělat. Pokud bychom se chtěli přeladění vyhnout, nemohli bychom nabídku rozšířit. Každý satelitní přijímač je vybaven návodem k obsluze. Ladění je jednou z běžných funkcí a u kvalitních satelitních přijímačů je velmi jednoduché.


VH: Další dotazy vyvolala zmínka o „zablokování“ přístupových karet Skylink (M7), u kterých nebyl zaplacený Servisní poplatek. A provedení „odblokování“ až po úhradě dalšího poplatku. Uživatelé poukazují především na to, že se jedná o karty ve vlastnictví abonentů, za které zaplatili (a mnohdy v dobré víře trvalého bezplatného příjmu základní programové nabídky) nemalou částku peněz, a nejsou tedy jako u konkurenčních DTH platforem vlastníkem operátora, a nemělo by tedy dojít k zásahu do soukromého vlastnictví. Poplatky za „odblokování“ by pak měly být už zahrnuté v Servisním poplatku, a nemělo by se „pokutovat“ za to, že nebyl dočasně zájem o příjem a nebyl zaplacený roční poplatek (anebo uhrazený placený balíček). Po jaké době vlastně dojde k „zablokování“ karty?

JG: Karta je samozřejmě vlastnictvím zákazníka a může zůstat neaktivní po mnoho let. Nikomu jeho kartu nebereme. Ale správa neaktivní karty taky něco stojí. Úspora nastane až v okamžiku, kdy kartu vyřadíme ze systému. Drtivá většina neaktivních karet již nebude v budoucnu využívána. Nemá smysl, abychom je v systému udržovali a náklady s tím spojené účtovali našim platícím zákazníkům. Pokud má zákazník v úmyslu v příštích letech kartu použít, stačí mu jednou ročně uhradit Servisní poplatek – třeba SMSkou za 25 Kč a k deaktivaci karty nedojde.


VH: Tento měsíc končí nabídka T-Mobile Televize, dotkne se to sice jen v poměru s celkovým počtem aktivních přístupových karet jen malého počtu abonentů, ale i tak vystávají k tomu nezodpovězené otázky – budou po přechodu do platformy Skylink tito abonenti platit Servisní poplatek? Pokud ano, od kdy, hned, za rok, za dva, po skončení „záruky“ na „novou“ kartu, zaregistrovanou v pro ně „nové“ platformě?

JG: Zákazníky T-Mobile Televize přebíráme se všemi právy a povinnostmi. Přechod na Skylink tedy nebude představovat žádnou podstatnou změnu. Jen relativně malý počet zákazníků T-Mobile Televize nepředplácí placenou službu. U těch by mohl v budoucnu přicházet v úvahu Servisní poplatek. Pro blízkou budoucnost však s jeho zavedením nepočítáme.


VH: Otázky pokládají i abonenti Skylinku „na jih od Nitry“, tedy ti, kteří mají předplacený Maďarský balíček. Po naplánovaném odchodu maďarských stanic ze satelitní pozice 23,5 stupňů východně se množí dotazy, zda budou moci nadále sledovat své programy z Eutelsatu na 9. stupni východně v novém paketu M7 Group, nebo budou muset předplatné Skylinku ukončit a přes známé v Maďarsku složitěji shánět nové předplatné na Eutelsat 9A?

JG: Naši předplatitelé Maďarského balíčku mají již dnes možnost využít příjmu maďarských programů z 9°E bez toho, že by museli uzavírat novou smlouvu nebo „shánět předplatné“.


VH: V návaznosti na předchozí dotaz k abonenci maďarského balíčku je zájem o předběžně prezentovanou multifeed parabolu pro příjem ze čtyř pozic 23,5/19,2/13,0/9,0 stupňů východně, která by pomohla vyřešit příjem maďarských stanic na nové pozici. Kdy bude k dispozici a kam se mají zájemci obracet?

JG: Sada nové parabolické antény a speciálního 4LNB bude k dispozici v prodejnách satelitní techniky a bude možno ji objednat také přímo u nás. Každý předplatitel Maďarského balíčku získá od nás podrobné informace.


VH: Další „hardwarový“ dotaz se týká nových set top boxů s nabídkou VoD (placená „Videotéka“), údajně jej už máte vyzkoušené, ovšem se systémem podmíněného přístupu Viaccess. Neuvažujete po vzoru rakouské ORS (ORF) například o HbbTV nabídce „Videotéky“? Už jsou certifikované Skylink ready receivery s HbbTV – Humax 5100S a nově i Zircon FunBox.

JG: Takové plány nemáme. Připravujeme služby videotéky přístupné přes internet na mobilních telefonech, tabletech, IP boxech a rovněž na hybridních přijímačích M7 s podmíněným přístupem Viaccess-Orca. Ty přijdou na trh v druhém čtvrtletí příštího roku.


VH: Postupně dochází k obměně přijímacích zařízení za satelitní receivery i televize, umožňující příjem v HD rozlišení (a také i v MPEG-4/SD). Mohlo by se tedy uvažovat o ukončení SD verzí stanic Eurosport International, National Geographic Channel, Nova Sport a dalších, podobně jako tomu bylo u NG Wild, Eurosport 2 či Sport2 TV. Co na to říkáte?

JG: Samozřejmě k tomu směřujeme. V některých případech – např. Eurosport – nám vypnutí SD verze komplikují vyjednané komerční podmínky. Za HD verzi Eurosportu platíme mnohem více, než za SD verzi. Proto nemůžeme poskytovat Eurosport HD předplatitelům laciných balíčků. Ale věřím, že i toto se časem změní.


VH: Uvažujete o rozšíření nabídky o některý sportovní program, nabízející Premium League a další atraktivní přenosy? Vysílané verze Slovak Sportu, Sport TV (1, 2, m) ani Nova Sport je nenabízí, o nabídce DIGI Sportu asi nelze uvažovat, že?

JG: Uvažovat můžeme, ale bude nám to málo platné. Konkurenční operátoři utratili hodně peněz za exkluzivitu ve víře, že jim Premier League přinese významný počet nových zákazníků. Skylinku dynamicky roste počet předplatitelů po mnoho let bez Premier League a platforma, která mnoho let Premier League exkluzivně vysílala, dle dostupných informací, nijak zvláště nerostla. Časem mohou konkurenční operátoři dospět k závěru, že se jim exkluzivita nevyplácí a dočkáme se Premier League na Skylinku. To je ovšem pouhá spekulace.


VH: Již řadu let volají zájemci o „klasickou“ hudbu ze satelitu po kanálu Mezzo, který má kvalitnější nabídku jako jiné stanice s vážnou hudbou. Zatímco další soft i hard erotické stanice jsou zařazovány, vážná hudba je (a to nejen ve Skylinku, ale i v konkurenčních platformách) popelkou. Opravdu jsou lidé, kteří rádi poslouchají (a dívají se) na opery, balety i koncerty, je to vidět na stále narůstajícím zájmu o přímé satelitní přenosy z Metropolitní opery, pařížské Opery, Velkého divadla či londýnské filharmonie. Sám jsem velkým fanouškem klasické hudby a nenechám si např. uniknout žádný přenos z MET. Jaký je na to Váš názor?

JG: Mám za to, že v oblasti „klasické“ hudby nemá nabídka Skylinku u nás konkurenci. Sám sleduji Bravu HDTV a Classicu HD velmi často. Přidáním Mezza bychom naše výnosy nezvýšili a zákazníci by nám nepřibyli. Jen bychom platili více za satelitní distribuci a program. Pokud zařazujeme nový program pro dospělé, vysílatel hradí satelitní distribuci a programové poplatky nejsou vysoké. Není to však na špičce našich priorit. Mimochodem, aktuální počet programů pro dospělé v naší nabídce je nižší, než byl před léty. Ale co není, může být. Komerční podmínky vysílatelů se vyvíjejí a je klidně možné, že se na zařazení Mezza domluvíme.


VH: Nakonec ještě dotaz ke tváři Skylinku Nikol. Ta se po několika letech přestala objevovat na propagačních materiálech Skylinku, nahradila ji kreslená rodinka „táta, máma, syn, dcera a pes“. Znamená to ukončení dosavadní spolupráce s velmi půvabnou modelkou? Bude s ní ještě nafocený kalendář na rok 2015?

JG: S Nikol spolupracujeme i nadále, ovšem naši komunikaci v poslední době směřujeme na rodinu. V letech expanze, kdy se prodávaly statisíce karet a satelitních kompletů ročně, byla cílem naší marketingové komunikace mužská část populace. V drtivé většině případů to byl muž, kdo rozhodoval o pořízení satelitního kompletu, a převážná většina prodejců satelitní techniky jsou muži. Krásná dívčí tvář byla proto přirozeným komponentem naší komunikace. Nyní, kdy je trh nasycen a spíše propagujeme předplatné našich programových balíčků, tvoří cílovou skupinu také ženy a děti. Proto se postupně mění i styl naší komunikace. S kalendářem se nechejme překvapit.


VH: Děkuji za Vaše odpovědi.

JG: Děkuji za rozhovor, bylo mi potěšením.


Václav Hrubec, satCentrum, 10. 11. 2014


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/dKMFb9 Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.11.2014 • freeSAT rozšiřuje nabídku kanálů v České republice, na Slovensku a v Rumunsku o FilmBox Extra
07.11.2014 • BlackSea TV opět z družice Astra 4A
06.11.2014 • HD Austria zahajuje vysílání stanice Vivid TV Europe pro Rakousko z družice Astra 1L
05.11.2014 • Světový televizní kanál AMC je tu, startuje už dnes
03.11.2014 • Vivid TV Europe – nový erotický program v nabídce Skylinku
02.11.2014 • Iran Bingo testuje na družici Hot Bird 13B

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Poplatok za odblokovanie kariet 

18.11.2014 13:34 • ® emge
Aké môžu mať náklady pri neaktívnych kartách, keď na nich žiadne zápisy neposielajú? To mu kto uverí takéto nezmysly?
Keď si zákazník chce kartu aktivovať, tak musí zaplatiť servisný poplatok. To im nestačí na poslanie zápisov a aktiváciu karty? Aj tak zákazníkovi žiadne reálne služby neposkytujú. Sú to nenažranci.

Nové VOP zverejnili v lete a ako som čítal, už dnes žiadajú poplatky, hoci od platnosti nových VOP ešte neuplynul 1 rok, po ktorom môžu poplatok žiadať. To je zjavná retroaktivita uplatňovania VOP. Ak od niekoho budú žiadať takýto poplatok do 1 roka od platnosti nových VOP, odporúčam mu poslať podnet na SOI.
 
 
  Sliby a mýty 

11.11.2014 08:50 • ® zdent
Už mně začínají pohádky od tohoto pána nudit. Za ta léta toho nasliboval. :bad:
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist