Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 07:26:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Vánoce náročného diváka: s Havlem i Pavarottim

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 13.11.2014


O Václavu Havlovi byly natočeny stovky hodin materiálu, biografický film zachycující jeho celoživotní příběh však doposud chyběl. V novém dokumentárním filmu Život podle Václava Havla jej zachytila režisérka Andrea Sedláčková. Snímek poprvé odvysílá Česká televize letos na Nový rok. Spolu s více než dalšími dvaceti premiérovými pořady, a to jak z oblasti dokumentární tvorby, tak i kultury a umění.


Jedním z vrcholů letošního svátečního programu České televize se stane premiéra dokumentárního filmu Život podle Václava Havla, který druhý program uvede 1. 1. 2015 od 20:00. „K osobnosti Václava Havla se různí autoři vracejí zase a znovu. Snímek Život podle Václava Havla však oproti všem dosavadním filmům přináší cosi cenného navíc. Poprvé totiž ukazuje ucelený životní příběh této velké osobnosti s jeho soukromými i veřejnými polohami. Jsem rád, že Česká televize mohla u tohoto projektu být, a jsem rád, že jsme pro něj dokázali získat podporu francouzsko-německé stanice Arte, která jasně ukazuje na mezinárodní význam prvního českého prezidenta. Těžko bych si dokázal představit elegantnější způsob, jak uctít pětadvacáté výročí událostí z roku 1989,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Vedle dokumentu Život podle Václava Havla program ČT2 spolu s kanálem ČT art o letošních Vánocích potěší diváky řadou dalších kvalitních pořadů a unikátních kulturních zážitků. „V oblasti dokumentů odvysíláme na Dvojce hned několik premiér. Například dokument o novém nejvyšším církevním představiteli, papeži Františkovi, či moravském misionáři, který strávil více než šedesát let mezi indiány v severovýchodní Americe a spoluvytvářel tak tamní dějiny. Chybět nebudou ani další duchovní pořady, třeba tradiční půlnoční bohoslužba, tentokrát z kostela sv. Tomáše v Brně,“ vybírá tipy ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Vánoční Dvojka letos nebude jen dokumentární, ale i filmová a divadelní. Milovníky divadla potěší třeba hrami Divadla Járy Cimrmana, příznivce filmového umění pak hned několika velkofilmy. Od dramatu Králova řeč s Colinem Firthem v hlavní roli, přes adaptaci klasického románu Emily Brontëové Na větrné hůrce až po slavnou americkou komedii s Marilyn Monroe Někdo to rád horké. S nejslavnější filmovou divou se diváci setkají také v dokumentu Marilyn Monroe: Poslední sezení, zachycující herečku tak, jak ji znal jediný muž na světě. Její psychoterapeut.


Artové Vánoce v podání Michaela Jacksona i Josefa Myslivečka

„Tak jako po celý rok nebude ani o Vánocích chybět na ČT art pestrá nabídka pořadů reflektujících uměleckou různorodost. Nabídneme koncerty, dokumenty o hudbě a tanci, portréty osobností české i světové kulturní scény i slavné opery a balety. Mimořádným zážitkem bude jistě přímý přenos Novoročního koncertu České filharmonie s Adamem Plachetkou nebo záznam loučení primabaleríny Darii Klimentové se svou kariérou, a to jediným velkým představením v Česku, které odtančila letos v červenci,“ odhaluje své programové tipy výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Na diváky však v sedmnáct dní trvajícím vánočním schématu čekají i další, v premiéře uváděné snímky, a to především z oblasti hudby. Do popového hávu je zahaleno představení kanadského cirkusu Cirque du Soleil věnované Michaelu Jacksonovi. Stejný žánr ctí i dokument o Céline Dion nebo záznam londýnského koncertu Petera Gabriela. Oblast klasické hudby pak zastoupí třeba opera Josefa Myslivečka Olimpiade, filmové zpracování Orfea a Eurydiky natáčené v českokrumlovském barokním divadle, Louskáček v choreografii Rudolfa Nurejeva nebo dokument o „králi vysokého C“ Lucianu Pavarottim. Nejdůstojnějším zástupcem vánoční klasické hudby však jistě bude Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, letos poprvé v podání České filharmonie a pod taktovkou Jiřího Bělohlávka.


Alžběta Plívová, tisková mluvčí české televize


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/lupTbh Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.11.2014 • Talkshow Geni a Míši: Běžkyně, filmový producent a zpěvák
13.11.2014 • Moderní věda a technologie se v dokumentu ČT vracejí k biblickému zločinu
12.11.2014 • Vysielanie RTVS k 25. výročiu Nežnej revolúcie
12.11.2014 • Vánoce České televize: sedmnáct dnů filmové nadílky
12.11.2014 • Kredenc naberá na popularite, Televízne noviny víťazom pondelka!
11.11.2014 • V České televizi se o Vánocích objeví tři nové princezny [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist