Menšiny budou bavit většinu - na ČT art se v sobotu rozjede „Rasistický večírek“ živě přenášený z ústecké lokality Předlice
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 05.12.2014
Téma posledního letošního SM Kabaretu bude patřit k nejcitlivějším. Je jím totiž latentní rasismus. Na přímém přenosu z jedné z ústeckých čtvrtí – sociálně problematických Předlic – vystoupí čeští a zahraniční tvůrci, mezi jinými i Bruno Ferrari, Petr Čtvrtníček se skupinou Buzerant, Marie Pojkarová, Jan Jablunka, HaChucpa, romská kapela Gipsy Hery Band, Helmut a Udo, Mario Bihári a další. SM Kabaret odvysílá ČT art v sobotu od 21.15 hod.


„Naše motto je Buzerant – vždy trefa do hnědého! Dozor nad naším vystoupením bude mít papež František Nedvěd,“ komentuje svou účast na Rasistickém večírku herec a frontman Buzeranta Petr Čtvrtníček.

Vzkazem účinkujících je: My se bavíme a bavíte se vy? Menšiny se budou bavit na úkor většiny. „Hlavní otázkou večera zůstává, zda to většina unese,“ říká kreativní producent Čestmír Kopecký, v jehož tvůrčí producentské skupině SM Kabaret vzniká.


Pět názvů, pět podtitulů, pět kabaretů, pět přímých přenosů, pět zážitků podzimu 2014.

SM Kabaret je formát, ve kterém uvidíte všechno, co nečekáte i čekáte, co chcete i nechcete. Slíbit můžeme jediné: nenechá vás to chladnými. SM Kabarety se realizačně opírají nejen o sehrané soubory a sólisty, ale i o samostatné kulturní a společenské jevy. Sázíme na vaše a naše emoce.

V SM Kabaretu lze v jedné minutě přeladit z lásky ke smrti, z jednoduchého gagu k vážné glose. „Naším zájmem je s divákem zacvičit. Zacvičit tak, aby podlehnul kouzlu svých vlastních emocí. Zásadní je pro nás to, co v člověku zůstane, pocit, který si odnese,“ říká kreativní producent Čestmír Kopecký.

Cyklus odstartoval 6. září Kabaretem For Semafor – živě přenášenou koncertní událostí, která zúročila spontánní zájem mladších autorských muzikantů o tvorbu Jiřího Suchého & Jiřího Šlitra. Následoval Kabaret oživlých mrtvol, vycházející z inscenace Noc oživlých mrtvol Davida Drábka, jež se již pátou sezonu úspěšně hraje v královehradeckém Klicperově divadle.

Díl AVU AVU naopak navázal na relaci AVU-AVU Na Chmelnici z roku 1991. Výtvarní umělci – studenti a pedagogové Akademie výtvarných umění v Praze – v něm dostali k dispozici necelou hodinu času televizního vysílání. Došlo také na Krimikabaret na motivy inscenace pražského Divadla Na zábradlí Denně (Poníci slabosti).

SM Kabaret – Rasistický večírek v sobotu 7. prosince od 21.15 na ČT art.


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/21141/mensiny-budou-bavit-vetsinu-na-ct-art-se-v-sobotu-rozjede-rasisticky-vecirek-zive-prenaseny-z-ustecke-lokality-predlice/