Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 00:19:06   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Vánoce s Karolínou, domácí kuchařkou

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 20.12.2014


V dnešním, sobotním díle se v 18.10 hod. na Primě Karolína zaměří na recepty slavnostní tabule. Připraví s vámi celé vánoční menu tak, abyste nemuseli celý den stát u plotny, ale aby i přesto výsledek působil fenomenálně. Díky chytrým receptům přichystáte báječnou hostinu, ale sváteční čas si budete moci plně užívat se svými milovanými. V tomto příspěvku se můžete nechat inspirovat recepty, které dnes Karolína uvaří.


Jedná se o tradiční sulc, cukroví na poslední chvíli (whisky sušenky z bílkové polevy, vysmáté fíky v čokoládě, marcipánová kávová zrna), smetanový krém z lososa s koprem, pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem.

Pořad Karolína, domácí kuchařka je praktický rádce pro každého. Pořadem provází přirozená, charismatická a praktická moderní žena Karolína. Není profesionální kuchařkou, ale vaření je její láskou a vášní. Vychází z tradice našich babiček, vstřebává nové vlivy a inspirace, sbírá nejrůznější recepty, výborně a nápaditě vaří z dostupných surovin v čase, který jí coby zaměstnané matce tří dětí zbývá. Karolina vaří z běžných a dostupných surovin – dostupných jak cenově, tak i z hlediska snadného nákupu –, vaří rychle, prakticky, zdravě a s nápadem.

Její domácí recepty využívají v moderním kontextu tradici a kořeny české kuchyně i inspiraci evropskou gastronomií. Karolína, domácí kuchařka je jediný pořad o domácím vaření zaměřený na nejširší diváckou veřejnost, díky němu shledáte vaření doma přístupným a přitažlivým. Každá epizoda má určité širší téma, na které jsou navázány jednotlivé recepty.

Nechte se inspirovat, otevřete pokladnici plnou receptů a vařte s Karolínou chutí a láskou!


Tradiční sulc

Suroviny:
1 středně velké vepřové koleno
3 vepřové nožičky
3 bobkové listy
8 kuliček černého pepře
6 kuliček nového koření
asi 2 lžíce soli
3 mrkve
1/2 menšího celeru
asi 2 lžíce octa + k podávání
4 malé cibule
trochu petrželky
4 kyselé okurky
chléb k podávání

Postup:
Koleno a vepřové nožičky očistěte a opláchněte. Vložte je do tak velkého hrnce, aby se tam vše pohodlně vešlo. Kolem masa by nemělo být moc volného místa, a ani nesmí trčet z hrnce. Koleno si proto nechte rozpůlit u řezníka, bude skladnější.
Zalijte maso takovým množstvím vody, aby bylo ponořené. Přidejte bobkové listy, pepř, nové koření, sůl, 1 celou očištěnou mrkev, asi třetinu celeru a celou cibuli. Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum a vařte na velmi mírném ohni 2–3 hodiny, dokud maso nezměkne. Průběžně sbírejte z povrchu pěnu.
Mezitím do chladničky připravte pokusný talířek – prázdný, a nakrájejte zbylou zeleninu na kostičky. Když je maso měkké, Udělejte pokus – trošku vývaru nalijte lžičkou na studený talířek a vraťte ho do chladničky. Po pár minutách zkontrolujte, jestli vývar rosoluje. Pokud ne, vařte dál a zkuste totéž za 1/2 hodiny a pak znovu, tak dlouho, dokud se to nepovede.
Z vývaru vyndejte maso a odstraňte vyvařenou zeleninu. Vývar přeceďte, dejte do něj kostičky mrkve a celeru a vařte je doměkka, asi 10 minut. Před ukončením varu přilijte ocet. Koleno a nožičky oberte. Maso i s kůží pokrájejte na kostičky, stejně naložte s okurkami. Pak maso vraťte do vývaru k zelenině a přidejte i okurky a zbývající cibuli nakrájenou najemno.
Ochutnejte a je-li to třeba ještě dochuťte octem či solí.
Na dno formy (paštikové nebo na srnčí hřbet) dejte několik lístků petrželky a naběračkou do ní přendejte budoucí sulc. Nechte ho vychladnout a pak ho přetáhněte potravinářskou fólií a dejte ztuhnout do chladničky, nejlépe přes noc.
Podávejte krájený na plátky s octem a čerstvým chlebem.


Cukroví na poslední chvíli

Whisky sušenky z bílkové polevy
Suroviny:
1 hrnek zbylé bílkové polevy
7 lžic whisky
60 g dětských piškotů
60 g lískových oříšků nebo loupaných mandlí
Postup:
Do polevy vmíchejte whisky. Přidejte nasekané piškoty a nastrouhané oříšky nebo mandle, rovnoměrně promíchejte a nechte půl hodiny odpočívat, aby piškoty měly čas nasát alkohol a změkly.
Troubu rozehřejte na pouhých 60 °C. Pak si připravte na plech list pečicího papíru a hmotu na něj vyklopte. Přes ni položte další list pečicího papíru a těsto rozválejte na placku silnou zhruba 3 milimetry.
Opatrně sundejte horní list pečicího papíru, placku na plechu rozkrájejte nožem na čtverečky a plech přesuňte do trouby. Těsto bude usušené zhruba za 45 minut.
Z papíru sušenky sejměte zcela vychladlé.


Vysmáté fíky v čokoládě

Suroviny:
250 g sušených fíků
100 ml tuzemského rumu
200 g hořké čokolády
s obsahem kakaové sušiny
minimálně 50%
100 ml smetany ke šlehání
Postup:
Fíky pokrájejte na malé kousky, vsypte do hrnku a zalijte rumem. Pak je nechte alespoň hodinu odpočívat, aby rumem pěkně nasákly.
Připravte si vodní lázeň – do širšího kastrolu s horkou vodou posaďte menší kastrůlek. Do něj nalámejte čokoládu, přilijte smetanu a zahřívejte a míchejte tak dlouho, až vznikne hladká čokoládová hmota.
Z fíků slijte zbytky rumu a vmíchejte je do rozpuštěné čokolády. Tác nebo plech vyložte pečicím papírem a dvěma lžičkami na něj tvarujte hrudky. Ty pak nechte ztuhnout.


Marcipánová kávová zrna

Suroviny:
200 g marcipánu
20 spařených a oloupaných mandlí
3 lžičky instantní kávy
3 lžičky kakaa holandského typu
Postup:
V malém šálku spařte instantní kávu s tak malým množstvím vody, aby vznikla hustá pasta.
Do mísy si připravte marcipán pokrájený na větší kousky a kakao, přidejte vychladlou kávovou pastu a prsty zpracovávejte všechny tři ingredience tak dlouho, až marcipán obě přísady vstřebá.
Tvarujte z něj kuličky. Doprostřed každé vpíchněte mandli tak, aby byla uvnitř kuličky úplně schovaná.
Pak do každého kousku udělejte tupou stranou nože zářez, vytvoříte tak dojem kávového zrna.


Smetanový krém z lososa s koprem

(den předem)
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut
Suroviny:
2 lžíce másla
1 malá cibule
1 mrkev
5 brambor
1 l rybího nebo zeleninového vývaru
sůl a mletý pepř
300 g filetu lososa bez kůže a kostí
malý svazek čerstvého kopru
125 ml smetany ke šlehání
Postup:
1) Cibuli zpěňte na másle. Když je průsvitná, přidejte i mrkev a brambory a pár minut opékejte za občasného míchání. Pak do hrnce přidejte vodu či vývar, osolte a opepřete, a vařte deset minut.
2) Pak přidejte pokrájenou rybu a vařte dalších cca sedm minut. Pár kousků lososa a brambor si dejte stranou (budete jimi zdobit talíř) a polévku rozmixujte dohladka. Pak dochuťte nasekaným koprem (nechte si ještě nějaký na ozdobu) a vmíchejte smetanu..
3) Do každého talíře nalijte polévku, do středu dejte pár kostiček lososa a brambor, a ozdobte čerstvým koprem.


Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

pestrý rybí pekáč
Suroviny:
Na 6 porcí
3 lžíce olivového oleje
1,2 kg filetů různých druhů ryb podle vaší volby
2 lžíce másla
sůl a mletý pepř
po 1 lžičce sušeného tymiánu a rozmarýnu
5 stroužků česneku
200 ml suchého bílého vína
250 g mražených mořských
plodů
pár snítek čerstvého tymiánu a rozmarýnu na ozdobu
1–2 citrony k podávání
Postup:
Troubu předehřejte na 150 °C. Do pekáče nalijte olej, na něj vyrovnejte porce ryb, poklaďte je kousky másla, osolte, opepřete, přidejte bylinky a kolem ryb položte celé a neoloupané stroužky česneku. Pekáč zakryjte alobalem a dejte ho do trouby.
Po 15 minutách ryby podlijte vínem, lžící je přelijte šťávou z pekáče a pečte dalších 10 minut. Během pečení je ještě jednou přelejte vypečenou šťávou.
Přidejte plody moře (předem propláchnuté teplou vodou, aby jste je zbavily ledu a rozmražené), odkryjte alobal, zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a pečte dalších 10 minut.
Hotové ozdobte snítkami čerstvého tymiánu a rozmarýnu a podávejte s klínky citronu.


Šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

Suroviny:
1 kg brambor
sůl
2 lžíce másla
50 g anglické slaniny
150 ml smetany ke šlehání
nakládaný zelený pepř dle chuti
Postup:
Brambory nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě, bude to trvat zhruba
20 minut. Pak vodu slijte.
Na pánvi rozpusťte máslo, dejte na něj pokrájenou slaninu a několik minut ji opékejte, dokud se nevyškvaří dozlatova. Opečenou slaninu i s máslem nalijte do brambor. Přidejte k nim smetanu a rozšťouchejte je tak, jak to máte rádi.
Na závěr vmíchejte nakládaný zelený pepř podle vlastní chuti.


Pořad Karolína, domácí kuchařka si u diváků získal takovou oblibu, že se ihned po Novém roce začnou natáčet jeho další premiérové díly. Na obrazovku Primy zavítají 17. ledna v již tradičním čase – každou sobotu v 18.10 hod.

Poslední díl zaměřený na vánoční recepty si na Primě můžete vychutnat již dnes. Nemusíte ale smutnit z téměř měsíční přestávky. Nejen do té doby totiž můžete vařit dle receptů z Karolíniny kuchařky, která si kvůli obrovskému zájmu čtenářů žádá dotisk. Ve většině velkých knihkupectví Karolína kraluje předním příčkám knižních bestsellerů. Zdá se tedy, že pod vánočním stromkem bude velice častým dárkem.


Nikol Klevcovová, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/tjpYAl Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.12.2014 • Farma vyvrcholila s rekordnou sledovanosťou!
21.12.2014 • Přenosy bohoslužeb, Tříkrálového koncertu a premiérové dokumenty
20.12.2014 • Mária a Mária získaly střechu nad hlavou. O neobvyklé humanitární pomoci natočila Česká televize dokument
18.12.2014 • Dobré ráno živě z Buchlova
18.12.2014 • Česká televize odvysílá unikátní historické večerníčky v digitalizované podobě
17.12.2014 • Show Jana Krause: překvapivý díl, kde Jan Kraus do poslední chvíle nevěděl, jací přijdou hosté

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist