Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 06:20:21   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Mária a Mária získaly střechu nad hlavou. O neobvyklé humanitární pomoci natočila Česká televize dokument

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 20.12.2014


Pomoc skupiny dobrovolníků romské ženě a její dceři zachycuje dokument České televize s prvky doku-reality Mária a Mária. ČT2 ho odvysílá ve čtvrtek 25. prosince 2014 v 17:20. Mária žije v romské osadě ukrajinského města Svaljava v neutěšených podmínkách, bez peněz a střechy nad hlavou, v naprosté sociální izolaci. Snímek o ojedinělé humanitární pomoci natočil v brněnském studiu Jan Plachý.


Na Zakarpatské Ukrajině žije na 50 tisíc Romů ve více než stovce osad. Většina z nich nemá práci a žije v chudobě. Radim Kupec jezdí do těchto oblastí už řadu let a snaží se těmto lidem pomoci. Na jedné ze svých cest objevil Márii a Márii. Matku s dcerou, které žijí na okraji města Svaljava v naprosto otřesných podmínkách. Pomocí sociální sítě vyhlásil sbírku a současně se skupina dobrovolníků vydala na Ukrajinu postavit této ženě a její dceři dům. Dokument zachycuje nejen jejich úsilí, ale také změny v životě obou Márií. Po roce tým bilancuje a dochází k závěru, že jejich snaha nebyla zbytečná. Dobrá věc se podařila. V bezmála hodinovém dokumentu Jana Plachého nechybí ani pohled a názory sociologa, zástupců úřadů a řecko-katolického kněze.

Byl to neopakovatelný zážitek, říká Jan Plachý, režisér

Jak jste se k tak neobvyklému projektu dostal?

Řekli mi o něm dokumentarista Petr Horký a režisér Jiří Vondrák. Sešel jsem se s Radimem Kupcem, autorem projektu. Přišlo mi to zajímavé a řekl jsem si, že takový příběh je třeba natočit. A odjeli jsme na Ukrajinu.

Vy sám jste se zapojil do stavby domu?

Netočil jsem tam jen dokument, ale byl jsem členem týmu. To znamená, že jsem s kameramanem Ríšou Fuksou nejen točil, ale i stavěl dům spolu s ostatními.

Jak dlouho vám stavba trvala?

Za sedm dní 12 lidí postavilo dům.

Jaký moment se vám vybaví, když si vzpomenete na Ukrajinu?

Na prvním místě je to parta lidí z původního Mária a Mária týmu. Bylo neuvěřitelné, jak jsme dokázali spolupracovat. Každý byl jiný: učitelka, zedník, fotograf, spisovatelka, dokumentarista, kameraman…, ale i přes to jsme fungovali v naprosté empatii. Ve chvíli, kdy někdo něco potřeboval, tak ten druhý k němu okamžitě přiskočil a podal mu to. Navázali jsme silná osobní přátelství mezi členy týmu a dodnes je většina z nás alespoň v písemném kontaktu.

Setkali jste se i s nějakými problémy?

Ty v podstatě nebyly vůbec žádné. Člověk se cítí nesvůj, protože není zvyklý na takové prostředí, ale velmi rychle jsme se adaptovali. Většina reakcí byla pozitivní. Ty negativní přišly ve chvíli, kdy jsme řešili rozkradený humanitární materiál u místního barona. Jeho rodina se na nás dívala nepříjemně, bylo vidět, že nejsou úplně nadšení, že tam jsme, ale nikdo z nich to nedal otevřeně najevo.

Promítli jste na Ukrajině hotový dokument?

Na závěrečné projekci se všichni bavili, přišlo na tři stovky diváků a po skončení filmu tleskali. Byl to zvláštní pocit, protože děti se na to dívaly hlavně proto, že pro ně to byly jejich fotky, co se hýbou. Byla vidět obrovská autorita vůči baronovi, když byl v záběru, tak všichni ztichli. Když zase viděli sebe, jak tancují, skáčou, tak se smáli a ukazovali si jeden druhého. Největší dárek, který můžete dát dětem z osady, je jejich fotka. Když je natáčíte, tak se chtějí hned podívat, jak tam vypadají, jestli jsou to oni…

Očekáváte, že diváci film přijmou?

Podle mě film vyvolá rozporuplné reakce v české společnosti. Řešení problémů soužití menšin a majority v Česku je věc, která vždy budí emoce. Chci říct, že tým dvanácti dobrovolníků nejel na Ukrajinu pomoci Máriím jen proto, že jsou Romky. To bylo úplně nepodstatné, i kdyby byly Číňanky nebo černošky, tak by to bylo jedno. Ony prostě byly v situaci, kdy ležely pod dekami ve zříceném domku a mrzly. Rok 2013 byl v rasové otázce v Česku neklidný, mám na mysli protesty proti minoritám, ale tohle nikdo z týmu neřešil.

Komu je vlastně film určený?

Myslím, že tohle je film přesně pro veřejnoprávní televizi. Ukazuje, že tady žijí lidé, kteří se rozhodli někomu pomoct, a nejenom, že se rozhodli, ale především zvedli zadek a udělali to. Na úkor svých výdajů, dovolené, rodin. Byl bych samozřejmě rád, aby film vidělo co nejvíce lidí, nejenom proto, aby mi řekli, jestli se jim to líbilo, nebo nelíbilo, ale také proto, aby si odnesli nějaké sdělení, poselství. To, že se dá někomu pomoci, je jedna z nich. Nemusíte pomáhat lidem přes půl světa, stačí, když pomůžete babičce, která bydlí o dvě patra nad vámi, odnést nákup.

Jaké konkrétní sdělení tedy film nese?

Ve filmu to myslím vystihuje sociolog Jirka Siostrzonek. Říká, že to, že se člověk rozhodne někomu pomoci, někomu něco dát, je úžasný pocit, ale zároveň podotýká, že když se mu to podaří, tak také strašně moc dostane. Dostává ten jedinečný pocit, který není hmatatelný a nedá se koupit. Přesně tento pocit jsme prožívali, když jsme odjížděli a stál tam barák s krásnou novou střechou a komínem, ze kterého se kouřilo. Byl to neopakovatelný zážitek, holky z týmu to prožívaly ještě intenzivněji než my, kluci, dokonce to i obrečely.

Je něco, co byste vzkázal divákům?

Chtěl bych, aby se lidé nedívali jen na to, že se někde někomu pomohlo, ale aby se dívali i na to, co k tomu ty lidi vedlo. Proč pomohli a co pro to museli obětovat. To může aplikovat každý sám na sebe. Odkaz projektu Mária a Mária není v tom, že někomu přijedete pomoct a potom se o něj staráte do konce života. To rčení, že je potřeba člověka naučit chytat ryby, aby byl schopný se o sebe postarat, tady platí beze zbytku.


Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/xu52Ti Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.12.2014 • Farma vyvrcholila s rekordnou sledovanosťou!
21.12.2014 • Přenosy bohoslužeb, Tříkrálového koncertu a premiérové dokumenty
20.12.2014 • Vánoce s Karolínou, domácí kuchařkou
18.12.2014 • Dobré ráno živě z Buchlova
18.12.2014 • Česká televize odvysílá unikátní historické večerníčky v digitalizované podobě
17.12.2014 • Show Jana Krause: překvapivý díl, kde Jan Kraus do poslední chvíle nevěděl, jací přijdou hosté

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist