Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 23:17:46   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Moje soukromá válka - sonda do charakteru české společnosti

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 03.01.2015


Publicistický cyklus o autentických osobních příbězích a boji se zavedenou společenskou praxí. Vzniká v Tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové za spolupráce s celou řadou režisérů, jako jsou Petra Všelichová, Markéta Nešlehová, Ivo Bystřičan, Pavel Dražan, Klára Řezníčková, Aleš Koudela, Jaroslav Večeřa a další. Dramaturgem je Martin Červenka.


Hlavní protagonisté jednotlivých dokumentů se dostávají do konfliktu s činiteli veřejného života, s vlivnými organizacemi, úřady a dalšími institucemi. Zápasí také se společenskými zvyky, tradicemi a normami. Nezřídka při tom poukazují na nedostatečnost platných zákonů a všeobecně přijímaných rituálů. Jednotlivé příběhy přinášejí křehké intimní výpovědi, ale i dramatické reportážní sekvence.

„Často jde o nikdy nekončící donkichotský zápas s větrnými mlýny, neboť protivník, s nímž naši hrdinové vstupují do konfliktu, je silnější, opírá se o platnou legislativu nebo o podporu veřejného mínění,“ říká kreativní producentka Lenka Poláková a dodává k tomu, „i v dnešní době narůstající všeobecné skepse a rozčarování z politiky se najdou lidé, kteří se nevzdávají a snaží se pomáhat sobě i jiným. Často jsou to mladí lidé, kteří ještě přicházejí s ideály a mají vůli, sílu a nadšení k tomu, aby se konečně pokusili vytvořit u nás základy skutečné občanské společnosti. Každý z nich řeší zcela konkrétní, většinou i lokálně ukotvený problém, který lidem nějak ztrpčuje život - ale většinou nemají tu sílu se do boje se stání mašinérií pustit sami.“

Pořad chce zprostředkovat různé podoby občanské vzpoury a nesouhlasu. V každém dokumentu zaznívá pádný argument, proč je boj hlavních protagonistů opodstatněný a legitimní. Vedle toho mají prostor i názory protistrany a komentáře odborníků na danou oblast. Divák má potom možnost s odstupem konfrontovat všechny postoje a vytvořit si vlastní názor.

Moje soukromá válka hledá odpovědi na otázky: Jaká je současná česká společnost? Jaká v ní panují pravidla? Co se považuje za obvyklé a správné? Co se akceptuje a co vnímá veřejnost jako nepřijatelné? Navazuje při tom volně na tradici cyklu Ta naše povaha česká.

Na programu ČT2 se poprvé přihlásí 6. ledna. Moji soukromou válku sledujte vždy v úterý od 21:40 hodin.


První lednové díly začínají dokumentem Cestující z vlaku smrti (6.1.), který se vrací k tragické události ze srpna 2008, kdy se rychlík Comenius srazil se spadlým mostem ve Studénce. Veřejnost a s ní i ti, kterým tato katastrofa vstoupila do života, stále čekají na konkrétní jména viníků havárie. Ani po šesti a půl letech ale soud konečný verdikt nevynesl. (Režie Petra Všelichová)

Casino Hollan (13.1.),dokument o mladém muži, který byl na začátku vnímán výhradně jako kverulant z ulice. Hlas Matěje Hollana se ale v komunálních volbách ukázal být tak silný, že jej podpora brněnské veřejnosti vynesla až na radnici. Stal se respektovanou vůdčí postavou hnutí za kulturní, ekologické, efektivní a otevřené město, jehož v současnosti následují tisíce lidí (Režie Ivo Bystřičan).

Rodičem poslepu (20.1.), příběh Olega a Miloslavy, kteří touží po dítěti. Zažádali si proto o adopci. Od počátku se však setkávají s nepřízní lékařů a úředníků. Ti se nejrůznějšími kroky snaží znemožnit, aby jim bylo někdy nějaké dítě svěřeno. Oba manželé jsou totiž nevidomí. Zkušenosti ze zahraničí však napovídají, že ani takto hendikepovaným lidem nelze právo na adopci upřít. (Režie Markéta Nešlehová).


Jolanda Pilařová, TS Ostrava


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/ybYCdv Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.01.2015 • Skupina Nova lídrem sledovanosti i v roce 2014
02.01.2015 • Minimaraton Simpsonových překonal rekord žluté rodinky ve sledovanosti za uplynulý rok 2014
02.01.2015 • Luka: dokument o osudu, do kterého dramaticky zasáhl oheň
01.01.2015 • Tříkrálový koncert živě z Brna na ČT1
31.12.2014 • Silvestrovské Překvápko! na TV Prima
31.12.2014 • Společný výslech: Václav Klaus a Dominik Duka

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist