Klenoty naší krajiny - s Mirkem Vladykou na výlety do chráněných krajinných oblastí
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 06.01.2015
Nový osmidílný dokumentární cyklus Klenoty naší krajiny, který se věnuje výjimečným lokalitám v chráněných krajinných oblastech, bude mít svůj prostor ve čtvrtečním večerním vysílání na ČT2. Průvodcem po místech, která mají přesně daná pravidla pro ochranu přírody a zároveň počítají s působením člověka v krajině, je Miroslav Vladyka.


Pořad vznikl v Tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové. Režii měli Petra Všelichová a Marcel Petrov. Poprvé bude uveden hned v prvním týdnu po Vánocích, 8. ledna na ČT2 ve 21:30. Sledovat jej můžete až do 26. února 2015.

„Klenoty naší krajiny představí televizním divákům české chráněné krajinné oblasti jako místa se specifickým způsobem soužití člověka s přírodou. Ne jako skanzeny se zakonzervovaným životním stylem, ale jako živé oblasti a krajinné celky, v nichž se odehrávají zajímavé příběhy a osudy“, říká dramaturg Josef Albrecht.

Miroslav Vladyka, kterého si diváci spojují s cestovatelskou publicistikou, provází v tomto pořadu televizní diváky po pestré a zajímavé mapě chráněných krajinných oblastí, hovoří s lidmi, kteří jednotlivé lokality svým způsobem života spoluvytvářejí, a upozorňuje na zajímavá místa. Dodává k tomu: „Během našeho natáčení jsem se setkal s řadou inspirativní lidí, kteří často žijí stranou hlasitého a efektního dění, za to jsou bohatí svou zkušeností a neuvěřitelně silnou vazbou ke svému životnímu prostoru. Spolu s nimi se snažím připomenout některé atraktivní turistické cíle, ale i místa, o nichž mnoho lidí neví.“

Chráněných krajinných oblastí je na české území celkem pětadvacet a velmi často se jedná o velké územní celky. Zahrnují všechny podoby české krajiny, od nížin, přes lužní lesy až po skalní města či vysoká pohoří. Autoři cyklu Klenoty naší krajiny vybrali sedm z nich s důvěrou, že právě tento výběr přitáhne diváky k obrazovkám.

Televizní putování začínáme na Křivoklátsku, pak zamíříme do Českého ráje, další atraktivní místa nacházíme na Pálavě a lednová zastavení ukončíme v Jizerských horách. Únorové díly tohoto zážitkového cestopisu zahrnují Moravský kras, Beskydy, Třeboňsko a Žďárské vrchy.

Klenoty naší krajiny volně navazují na předchozí seriál Divočina bez hranic, který svou pozornost zaměřil na národní parky lemující zemi podél našich hranic.


Jolanda Pilařová, TS Ostrava

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/21238/klenoty-nasi-krajiny-s-mirkem-vladykou-na-vylety-do-chranenych-krajinnych-oblasti/