Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 01:04:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Detektivové havárií letadel 2. světové války vyšetřují záhadná letecká neštěstí

  Autor: CHILLICOM , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 11.02.2015


Kanál Viasat History uvádí premiéru dokumentárního seriálu Detektivové havárií letadel 2. světové války, který zkoumá pozadí nevyjasněných leteckých neštěstí z let 1939 - 1945. S pomocí moderních technologií, nových informací a s nezaujatým pohledem na věc se vyšetřovatel leteckých neštěstí Garth Barnard pokouší odhalit skutečnou pravdu.


V letech 1939 - 1945 zemřely tisíce mladých letců nikoli v palbě kanonů obratnějšího protivníka ve vzdušném souboji nebo v záplavě kulek z protileteckých baterií, ale při nehodách a neštěstích při běžném leteckém výcviku a týlových misích. Takto přišlo o život na 8000 mužů, tedy téměř 15 % všech pilotů RAF v době druhé světové války. Výcvik, rutinní úkoly a zásobovací lety někdy končily neuvěřitelnými katastrofami. V počtu pilotů, kteří zahynuli v boji proti hitlerovskému Německu, bývají tyto „vedlejší“ ztráty opomíjeny. Pozůstalí většinou obdrželi dopis se strohým oficiálním zdůvodněním nehody jako „chyby pilota“, takže se příbuzní nikdy nedozvěděli, jak skutečně zahynuli jejich otcové, bratři nebo synové, kteří se nevrátili z války.

„Některá neštěstí jsou zahalena tajemstvím, což ztěžuje vyšetřování,“ říká průvodce seriálem Garth Barnard. „Pokud chybí oficiální záznamy nebo některé specifické údaje, vede to ke spekulacím a zavdává příčinu vzniku konspiračních teorií. Z těch, o kterých jsem se doslechl, jsou některé zcela mimo realitu a některé naopak velmi uvěřitelné. V každém případě jsem vše prověřoval a hledal skutečnou pravdu. Nejsložitější bylo vyšetřování fatální nehody vévody z Kentu ve Skotsku a havárie generála Sikorského u Gibraltaru,“ popisuje Barnard.

Při svém pátrání pracuje s archivními záznamy, výpověďmi očitých svědků a příbuzných obětí i s posudky leteckých odborníků různých specializací. Navštěvuje také místa katastrof, na řadě z nich lze přitom ještě dnes nalézt trosky havarovaných letadel.


V jednotlivých dílech seriálu Garth Barnard vyšetřuje například:

- příčiny havárie letadla, při níž zahynul polský generál Sikorski, včetně temného světa mezinárodní válečné špionáže a možných důvodů k vraždě,

- největší letecké neštěstí v Austrálii, kdy u Bakers Creek zahynulo 40 amerických vojáků při havárii transportního letounu,

- co se stalo na palubě bombardéru B-25 Mitchell, který narazil do hory Sharp Top v americké Virginii,

- srážku dvou bombardérů Wellington v noci 8. července 1944 u Turwestonu v jihovýchodní Anglii, při níž zahynulo 13 vojáků, kteří letěli na svoji první válečnou misi,

- události 3. srpna 1944, kdy dopravní letadlo C-47 ztratilo orientaci v těžké bouři a zřítilo se. Byla smrt všech 28 cestujících a členů posádky dílem spiknutí, nebo nešťastné náhody?


Garth Barnard a další nadšenci a historici usilují o to, aby po tisících statečných mužů nezbyla pouhá poznámka pod čarou ve vojenských dějinách. K pátrání, odhalování, hledání a odkrývání míst leteckých katastrof se nyní připojil natáčecí štáb, aby vznikl nový seriál.

Seriál Detektivové havárií letadel 2. světové války vysílá Viasat History vždy v pondělí od 16. února do 23. března 2015 ve 21:00 hodin.

Pro více informací o televizním kanálu Viasat History navštivte profil na Facebooku s názvem Viasat History nebo webovou stránku viasathistory.cz. Fotografie k seriálu Detektivové havárií letadel 2. světové války v tiskové kvalitě naleznete zde.


O společnosti MTG´s Viasat Broadcasting:

MTG´s Viasat Broadcasting je součástí mezinárodní mediální skupiny Modern Times Group (MTG) pokrývající čtyři kontinenty a zahrnující bezplatné a placené televizní kanály, rádio a produkci obsahu. Společnost Viasat Broadcasting poskytuje bezplatné i placené televizní kanály, které jsou k dispozici na vlastních satelitních platformách Viasat , sítích třetích stran a TV obsah je také distribuován prostřednictvím internetu. Skupina MTG je rovněž největším akcionářem v CTC Media, což je přední ruský nezávislý televizní vysílatel. Modern Times Group je rozrůstající se společnost kotována na Nasdaq OMX stockholmské burze. Pro více informací navštivte www.mtg.se.


Lukáš Kapinus, CHILLICOM, 11. 2. 2015


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/D6XWxs Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.02.2015 • Neslavte Valentýna, dívejte se na AXN
11.02.2015 • Rybářský simulátor v české premiéře - na For Fishing ho představí TV kanál Fishing and Hunting
08.02.2015 • Nejdokonalejší a nejzáhadnější Prima ZOOM v 7. týdnu
06.02.2015 • Eurosport bude vysílat nový turnaj ATP Geneva Open
06.02.2015 • Kůň, krajta i korál: kanál Viasat Nature nabízí pohled do zákulisí dálkové přepravy živých zvířat
05.02.2015 • Eurosport Events oficiálním promotérem FIM MS Endurance motocyklů

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist