Kupkova cesta k abstrakci
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 17.02.2015
František Kupka, nejprve vyučený sedlář, později průkopník abstraktní malby a nyní nejdražší český malíř ve světě aukcí umění. Život a dílo jednoho z nejvýznamnějších malířů přiblíží v premiéře nový dokument František Kupka: Cesta k abstrakci. Odvysílá jej program ČT art ve středu 18. února.


Hodinový dokument připomene bezmála románový životní příběh Františka Kupky, který se z maloměstského učně stal světovým umělcem a jedním z těch, kteří na počátku století malířství nejenom obohacovali, ale přímo razili jeho novou cestu.

Kupka mnohokrát opustil to, v čem dosáhl mistrovství, aby vykročil neznámým směrem. Mohl se stát úspěšným akademikem v Praze stejně jako ve Vídni, zůstat proslulým satirickým kreslířem, obdivovaným ilustrátorem, originálním symbolistou, pozoruhodným malířem postimpresionismu, ale nakonec se stal Kupkou, trvalým pojmem z pionýrského údobí nefigurativní malby 20. století. Za svého života však paradoxně zažil jako tvůrce nového umění více zklamání než slávy, a teprve po smrti jeho odkaz postupně nabýval všeobecně uznávaného významu.

Životní příběh Františka Kupky mohou diváci zhlédnout na ČT art ve středu 18. února od 20:20 hodin.


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize, 17. 2. 2015

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/21395/kupkova-cesta-k-abstrakci/