Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 17:53:07   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Distribuční paket SPI změní příští rok satelit, podpora individuálním satelitním abonentům se nezmění

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 14.11.2006


K přechodu paketu na satelit na pozici 23,5 st. východně dojde až v závěru prvního čtvrtletí příštího roku, je tedy zatím dost času a není potřeba dělat žádné změny v nastavení či směrování parabol. Do té doby vše poběží jako dosud z distribučního transponderu na družici Amos 2, nemění se ani způsob objednávání a distribuce přístupových karet.


Společnost SPI International vysílá pro kabelové společnosti a individuální satelitní abonenty v České republice a na Slovensku vlastní placené televize v českém jazyce - FILM BOX a NONSTOP KINO. Do budoucna plánuje spustit ještě třetí kanál - projekt NOSTALGIA TV.

K distribuci programu využívá pronajatý transponder č.26 providera RR Sat Global Network na satelitu Amos 2, umístěném na orbitální pozici 4,0 stupňů západně, frekvence 11 588 MHz, horizontální polarizace, Symbol Rate 8,888 Msps, FEC 3/4, PIDy 257/513 a 258/514. Signál je zakódován v systému Viacces RED (v. 2.5).

Filmové kanály NONSTOP KINO a FILM BOX jsou určené v první řadě pro kabelové operátory v ČR a na Slovensku, je ale dostupné i předplatné pro individuální satelitní diváky. V českých kabelových sítích nabízí FILM BOX například společnost Kanerval Media, naproti tomu v sítích společnosti UPC – v kabelu či v satelitní platformě UPC Direct – není ani jeden z těchto kanálů zařazen.

V brzké době bude dostupná abonence i pro sdružení vlastníků bytů a majitele domů, kteří provozují společné rozvody (anebo STA) a mají zájem o šíření těchto filmových kanálů.

Kanál FILM BOX je ze satelitu dále dostupný i v platformě DIGI TV pro české i slovenské abonenty - z Intelsatu 10-02, umístěném na pozici 1,0 st. západně. Kanál NONSTOP KINO byl dne 6.9.2006 z této platformy vyřazen, společnost DIGI SLOVAKIA se nedohodla s poskytovatelem programu SPI International na dalším šíření.


Distributorem přístupových karet pro individuální satelitní příjem v České republice i na Slovensku je server satCentrum (více na www.filmbox.satcentrum.com).



SatCentrum pro společnost SPI International dále provádí pravidelný monitoring a pomáhá i v řešení problémů, jako bylo například odchýlení satelitu Amos 2 z orbitální dráhy a výpadky signálu. Pomáhali jsme též s testováním vhodného firmware přístupových modulů pro dekódování a řešíme i individuální problémy s aktivací přístupových karet.

Víme tedy dobře, jaké jsou největší nevýhody v distribuci signálu ze satelitu Amos 2 – slabý signál, kde k bezproblémovému příjmu zejména v západních a severních oblastech České republiky jsou nutné paraboly větších rozměrů, i přes zářijové navýšení datového toku pořád nízká hodnota symbol rate, pro individuální příjem zcela neatraktivní pozice na orbitu mimo obvykle sledované satelity a také použitý kódovací systém Viaccess 2.

Toto vše bylo důvodem, proč se společnost SPI International rozhodla neprodloužit dále smlouvu o distribuci signálu přes Amos, která příští rok končí a začala uvažovat o změně satelitu.

Navrhli jsme pět satelitů s ohledem na vhodnost pro kabelový i individuální příjem, splnění některých specifikovaných technických požadavků a s přihlédnutím i k atraktivnosti pozice.

Z technických hledisek jsme vybírali ze satelitů pouze takové, aby byl možný příjem pro individuální satelitní diváky na parabolu o velikosti 60 - 80 cm na celém území ČR a SR, nejlépe samostatný transponder s kapacitou pro 3 a v budoucnu i více programů (FILM BOX, NONSTOP KINO, NOSTALGIA).

Další požadavky byly na šířku transponderu, datový tok, video a audio bit rate a kódovací systém. V neposlední řadě jsme hledali providera schopného zabezpečit vysílání bez výpadků, s dohledem - servisem a zálohováním (back up). Řešila se též doprava signálu - vlastní up link.

Jsme rádi, že se nakonec podařilo najít vhodné řešení, které bude určitě vyhovovat většině příjemcům satelitního signálu – kabelových společností i abonentům na individuální přijímací komplety. SPI International bude mít svůj distribuční transponder pronajatý na satelitním systému Astra na pozici 23,5 stupňů východně od společnosti Rádiokomunikácie – odštepný závod Slovak Telekom a.s.

S podrobným popisem parametrů a přiblížením dalších novinek vás chceme seznámit až později, v současné době se už ale začíná v bratislavské centrále společnosti SPI International budovat moderní „digitální dům“ s technologií na kompletní tvorbu, sestavení a odbavení digitálního multiplexu. Vytvořený transportní tok bude na TVS Kamzík v Bratislavě následně zakódován v systému CryptoWorks, a uplinkován na satelit.


Zpočátku to bude Astra 1D, která bude v průběhu příštího roku dočasně nahrazena satelitem Sirius 2, který SES Astra přesune ze současné „skandinávské“ pozice 5. stupně východně, po té se uvažuje o moderním satelitu Astra 3B. Satelit Astra 1D má oproti Astře 3A lepší ozáření jihozápadní a západní Evropy (viz. obrázek pokrytí na konci článku).


Společnost SPI International bude i po přesunu na novou pozici dále podporovat individuální abonenty v České i ve Slovenské republice. Stávající abononeti se nemusí bát o své předplatné. Všem budou jejich karty bezplatně vyměněné za nové. Přechodem na novou pozici 23,5 st. východně získají silnější a kvalitnější signál a řadu další českých a slovenských televizních a rozhlasových programů, přenášených na této pozici.


Uvažuje se i o těsnější spolupráci se Sky Linkem (bývalý Slovak Link). Ale to je teprve předmětem jednání, jsme proti uveřejňování jakýchkoliv předčasných či neověřených informací.


K dnešnímu dni ještě neexistuje žádná podepsaná dohoda o přístupu k programům v žádné jiné platformě, proto je předčasné psát o tom, zda budou programy SPI dostupné pro individuální abonenty na kartách jednoho, druhého, třetího (či jiného) distributora.

K těmto změnám dojde až v závěru prvního čtvrtletí příštího roku, je tedy zatím dost času a není potřeba dělat žádné změny v nastavení či směrování parabol. Do té doby vše poběží jako dosud z distribučního transponderu na družici Amos 2, nemění se ani způsob objednávání a distribuce přístupových karet.


Další informace o příjmu filmových kanálů společnosti SPI najdete v článku Jak přijímat FILM BOX a NONSTOP KINO

Úplné měsíční programové přehledy a podrobné synopse vysílaných filmů kanálu NONSTOP KINO a FILM BOX (a více jak padesáti dalších satelitních a kabelových programů) jsou dostupné ve formátu PDF v sekci TV download.


satCentrum, Václav Hrubec, 14.11.2006


Obrázek: Vyzařovací charakteristika Astry 1D:




  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 26   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.11.2006 • Al-Jazeera International dnes zahajuje pravidelné vysílání v angličtině [ 1 ]
13.11.2006 • France 24 volně na družicích ASTRA a NSS-7
10.11.2006 • Turnaj mistrů na Galaxii sport
04.11.2006 • Mistrovství světa v plážovém fotbalu poprvé v historii na Galaxii sport
03.11.2006 • Ohlédnutí za historií Slovak Linku
02.11.2006 • Anixe HD ještě v roce 2006 začne souběžně vysílat v běžném módu SD

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  To ukáže čas,necháme se překva ... 

17.11.2006 15:13 • Mirek
To ukáže čas,necháme se překvapit.
 
 
  Ceny som si samozrejme vymysle ... 

17.11.2006 14:52 • Mr.Anderson
Ceny som si samozrejme vymyslel, ale ked HBO (bez HBO 2) vyjde na 200Kc, tak si moc velke iluzie nerobim. Dnes na Amose NK+Filmbox = 162Kc, neviem sice ako to bude s Nostalgiou, ale vraj ak mam Nonstop Kino tak Nostalgia bude v ramci tej ceny. Zeby NK+Filmbox+Nostalgia = 162Kc ? V porovnani s HBO (200Kc) je to super ponuka a ani filmy na NK nie su o nic menej -atraktivne- nez na HBO. Len aby to nebolo ako s DigiTV, dumpingova uvadzacia cena ktora sa bude casom zvysovat !!! Rozhodne diGITAL ide po krku konkurancii T&T a podla krokov so spustenim paytv baliku im chce z trhu odstavit. Nuz uz je to raz tak "nejslabsi mate padak" !!!
 
 
  Samozřejmě za rozumnou cenu,to ... 

17.11.2006 14:45 • Mirek
Samozřejmě za rozumnou cenu,tohle jak píšeš,by si pořídil jen blázen.Uvidíme jak se věci budou mít.Hlavní je,že jdou na pro nás lepší satelit.Příjem na Amosu je někdy dost mizernej.Jinak mám ještě UPC tak si to HBO klidně nechám tam.
 
 
  vies mirek, sluby sa slubuju, ... 

17.11.2006 14:30 • Mr.Anderson
vies mirek, sluby sa slubuju, blazni sa raduju, az tie tebou spomenute stanice pojdu na Gital karte tak uverim. Rozhodne si neviem predstavit z ponuky: HBO 200Kc, FilmBox - 200Kc, Nonstop Kino - 200Kc, Nostalgia - 200Kc, CS Film - 100Kc, kolko budes ochotny zaplatit ?! Zeby vsetko?! Alebo dufas ze sa to bude dat nacierno dohrat tak ako mame dnes na starsich T+T kartach CS Film a Galaxie Sport? Ja by som sa moc dopredu netesil - nepredbiehal udalosti - pockal si ako sa to vyvinie !!!
 
 
  Proč,myslím,že by to uvítalo v ... 

17.11.2006 14:18 • Mirek
Proč,myslím,že by to uvítalo víc lidí.Já osobně když to neudělaj,tak si vezmu kartu od gitalu a pujde mi tam NonstopKino,Filmbox i HBO.
 
 
  Ak si SPI prenajali na Amose d ... 

17.11.2006 13:57 • majco
Ak si SPI prenajali na Amose dopredu kapacitu tak je jasne ze s tym neskor nemohli nic urobit. Usudzujem ze o DTH bol zaujem i napriek neatraktivnej pozicii 4 zapadne a rozhodli sa prejst na lepsiu 23.5 aby uspokojili DTH sektor, a snad nielen ten, ved nie kazda kablovka bude montovat 2m anteny, ze. Pre niekoho konecne, pre mna HURA !!! Osobne si vazim toto rozhodnutie, bude to pre mna velke plus nakolko som satelitny fanusik uz cele roky a bolo pre mna snom mat na jednej pozicii vela stanic a nie stale tocit antenou. Vyzera to slubne a osobne dakujem vsetkym zainteresovanym, ktory sa pricinili o prechod na 23.5. !!! Este to tych par mesiacov vydrzim, ved aj tak cas leti a ani sa nenazdame a budeme mat rok 2007 i ked sa tu a teraz osobne priznavam ze som dost nedockavy a kanaly SPI by som mal na 23.5 hned teraz !!! BTW. A ze ci na kartach SPI pojde HBO? To by som sa cudoval keby si pustili na svoju kartu konkurencnu stanicu, vsak by to nemalo hlavu a ani patu.
 
 
  Je to super, Astra 23,5 mi vyh ... 

17.11.2006 10:17 • martin
Je to super, Astra 23,5 mi vyhovuje, přijímám zde již Czechlink i Slovaklink, budu spokojen, když tu bude i SPI se svými filmovými kanály. Filmbox a Nonstopkino jsem dosud neobjednal protože nemám anténu natočenou na Amos2 a nechtěl jsem investovat do dalšího CAmodulu. Bylo by šikovné, kdyby k příjmu SPI bylo možno používat stávající karty Czechlink nebo Slovaklink, ale nevadí mi ani nutnost karty SPI, potřebné vybavení na Cryptoworks mám. Už se těším, doufám, že tato změna přijde dřív než za čtvrt roku.
 
 
  Já jsem spokojen,je to krok do ... 

17.11.2006 00:54 • Mirek
Já jsem spokojen,je to krok dopředu.Mam malej dotaz.Bude možno i na tuhle kartu přijímat i HBO?Pokud jo tak by to bylo super.
 
 
  Jo pro nektere kteri to maji j ... 

17.11.2006 00:02 • faust
Jo pro nektere kteri to maji jiz objednane to je mozna sok, ale pro budouci predplatitele a i celkove je to dost dobry krok a vazme si ho!!Kolikrat se rikalo, ze chceme mit vsechny CZ/SK prg. na jedne pozici.. Kazdopadne se uz tesim a i tak VHR dekuji, ze se tu snazi aspon odpovidat na otazky uzivatelu, nebod se toto malo kdy stava v dnesni dobe. Snad budu jeden z tech predplatitelu, no uvidime.
 
 
  Pořád dokola - SPI vysílala a ... 

16.11.2006 22:15 • VHR
Pořád dokola - SPI vysílala a vysílá převážně pro kabelovky, a ty mají na pozici 4W zamířené paraboly (HBO aj.). Teprve po spuštění prodeje karet individuálním divákům se začíná řešit DTH. Smlouvy na pronájem satelitů se ale uzavírají na roky dopředu, teprve až končí tato doba, může se začít hledat lepší řešení. No a v příštím roce to nastane. Mohlo se samozřejmě dál zůstat na Amosu, ale ve snaze vyjít vstříc individuálním satelitiním příjemcům se jde na dražší, ale pro nás určitě lepší variantu. No ale vidím, že se stejně najdou věčně nespokojení lidi, kterým i tato pozice Astry vadí a snad i to , že budou v budoucnu mít možnost kompletní slovenské nabídky na jedné kartě je nezajímá. No pak tedy sorry, nikdo vás k abonenci nenutí a dívejte se na co chcete. Končím tuto nesmyslnou polemiku, počkejte si 3-4 měsíce a uvidíte, zda to bylo dobré řešení či ne.
 
 
  @ VHR 

16.11.2006 21:07 • Rasťo
Jak v Kocúrkove. Ešte len SPI začínala, tak sme na fórach písali, prosili, aby ste začali na Astre 3A a v CW. To vám až teraz došlo, že Astra 3A a CW je pre mnohých výhodnejšie (keďže v CW ide CZ, SK link)? To by som sa pán VHR hambil priznať.
 
 
  Změna satelitu bohužel znamená ... 

16.11.2006 17:56 • VHR
Změna satelitu bohužel znamená i změnu kódovacího systému, ale naopak, mnozí změnu uvítají, navíc po zapojení kanálů SPI do platformy Sky Linku (ex. Slovak Linku) v budoucnu získáte (i v Čechách) možnost na této kartě přijímat i další slovenské stanice, které jsou na této pozici zakódované právě v systému CryptoWorks. A vyzařovací diagram Astry 1D (viz obr. v článku) je pro naše země (ale i pro jihozápadní Evropu) mnohem lepší jak na Amosu, a karty se budou aktivavat na Kamzíku a ne jak dosud v Tel Avivu - to vše by mělo být plusem pro tuto změnu. Pokud nebudou abonenti z důvodu změny hardware chtít dále předplacené kanály SPI po změně satelitu užívat, mohou odstoupit od smlouvy a společnost SPI jim uhradí zbývající část nevyužité abonence. Ale tyto debaty jsou ještě předčasné, na to je ještě minimálně čtvrt roku čas.
 
 
  novy modul? 

16.11.2006 11:16 • duso-julle
Ako ku tomu pridu ti, ktori si kupili tak ako ja modul Viaccess a teraz si budu musiet zhanat novy modul Cryptoworks. Ja som si od dodavatela karty Viaccess modul nekupoval, takze mi nikto modul nevymeni. Nejako sa mi to nepaci. Nech koduju v simulcrypte.
 
 
  @vilo 

15.11.2006 08:58 • ujko
Napis dodavatelovi karty, pokial som spravne pochopil, bezplatne by ti mali vymenit nimi dodavany VIA modul za CW modul.
 
 
  nonstop kino a film box 

14.11.2006 20:04 • vilo
som individualny predplatitel tychto programov a pri citani tychto riadkov som pochopil,ze si budem musiet kupit CI modul cryptoworks?
 
 
  Dodávané moduly ZetaCAM s FW k ... 

14.11.2006 17:26 • Mirek
Dodávané moduly ZetaCAM s FW kamilz++ 1.13CW propouštějí měsíční aktualizační data jak pro Viaccess 2, tak i pro CryptoWorks bez problémů. Je taktéž zachována původní možnost dekódování programu SexView XXX (nástupce FullX TV).
Mužu potvrdit,mám modul přímo od nich a zatím jsem sním neměl žádnej problém.
 
 
  @clarion, @jarek 

14.11.2006 17:07 • VHR
@jarek: Záleží na vůli a ochotě DIGI TV za program platit...
@clarion: Dodávané moduly ZetaCAM s FW kamilz++ 1.13CW propouštějí měsíční aktualizační data jak pro Viaccess 2, tak i pro CryptoWorks bez problémů. Je taktéž zachována původní možnost dekódování programu SexView XXX (nástupce FullX TV).
 
 
  No doufám že TaT to rozjedou t ... 

14.11.2006 16:30 • anonym
No doufám že TaT to rozjedou taky,přeci musí vědět že jinak budou jejich karty skoro neprodejný.
 
 
  kkk 

14.11.2006 15:51 • jarek
Bude Nonstop Kino a budoucí Nostalgia v Digi tv CZ? U Sk se nedomluvili ale co CZ?
 
 
  @horaak 

14.11.2006 13:14 • misho
Ak pisete ze ste mali problemy, tak ste nenapisali nic nove !!! vsetci a ako citam tak aj SPI o tom dobre vedia. Asi ste zle pochopili vetu: "Kabelovkám Amos většinou vyhovoval.", ktora nebola o kvalite signalu ale o satelitnej pozicii 4W ako takej. Rozhodne by som bol za to, aby sa s paralelnymi testami na 23,5 zacalo co najskor, co tak este pre tohto rocnymi Vianocami ?!?! ;-)
 
 
Celkový počet komentářů: 26 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist